Малкият Багдад в София – властват иракчани и афганистанци

Сирийците не искат у нас, бягат към Северна Европа
17 авг 2016 12:30,
133
Малкият Багдад в София – властват иракчани и афганистанци
Снимка: архив Bulphoto

Малкият Багдад. Така е известен района около Женския пазар в София. Там иракчани и афганистанци властват – в отрязъка между джамията Баня Баши, Женския пазар и Лъвов мост. Повечето искат да получат статут на бежанци и да останат трайно у нас.

Много от тях обаче нямат документи. Средно около стотина са нелегалните мигранти, които полицията задържа всяка нощ при редовните хайки в района.

"Сирийците не идват вече тук, прекалено много станаха иракчаните, които те смятат за свои врагове. Има и доста афганистанци, които бягат от талибаните", обяснява 24-годишният Ахмед. Сирийците отиват директно в центровете от отворен тип и чакат да получат бежански статут, за да продължат по пътя си към Западна Европа, където ги чакат техни близки.

По ул. "Симеон" до пазара могат да се видят единствено икономически мигранти от Афганистан и Пакистан и тук-таме някой северноафриканец, пише "Стандарт".

"Върнат ли ме в Афганистан, талибаните ще ме убият", казва Ахмед. Той седи на трегер край тротоара на ул. "Симеон" на метри от Женския пазар. Не иска да мисли кога ще го екстрадират към Джелалабад, където живее фамилията му.

"Тръгнах към Европа, защото талибаните гонят всеки като враг. Нападнаха ме до къщата ни, стреляха в гръб от 3 крачки, баща ми работи като охрана на германци", казва Ахмед и вдига фланелката си, за да покаже изходна рана на един от куршумите. През стомаха му има огромен 20-сантиметров прорез от операцията по ваденето на 3-те куршума от тялото му. Ахмед бил нападнат преди 3 месеца, а фамилията му от 7 братя и и сестри се местела на всеки в нова къща на всеки 2 месеца. "Като ни открият отново къде живеем, ще бягаме отново", казва той.
Ахмед платил 2500 долара, за да го прекарат до Европа.

"Нямам пари, за да тръгна на север. Полицията ни хвана в бус след границата, биха ни, макар че им показаха раните от операцията", разказва той. След това го закарали в Харманли, а оттам в общежитието от открит тип "Военна рампа". След като бил регистриран, сега чака да бъде разгледан статутът му, но е сигурен, че ще му откажат бежански статут и ще бъде върнат в Афганистан.

"Просто късметът ме е изоставил сега, но ще ми трябва, за да избегна връщането си в Афганистан", казва замислено Ахмед. Той работел дори в Китай като техник на мобилни телефони, но там за 1-месечна виза искали по 5000 долара.

Докато той чака късметът да дойде, по уличките около Женския пазар, под следобедния пек се разхождат хора, нарамили раници с багаж. Не е ясно накъде отиват - дали в нов хостел, или пък просто чакат да стане време за нощния трансфер към границата.

"2000 евро струва да те изведат от България на север", казва пакистанецът Рам.

Българската полиция редовно в последните дни тараши хостелите около Женския пазар в търсене на нелегално влезли и пребиваващи в страната мигранти. За 3 акции са открити над 200 души.

Само вечерта в понеделник от 200 проверени души 153 са били без документи и са доведени в полицейските управления за разпити и за предаването им на агенцията по бежанците, съобщават от МВР. Полицаи признават, че вечер при акция хващат по около 100 човека без редовни документи.

Мигрантският натиск обаче продължава да се засилва. Ако преди за ден граничарите хващаха по 40-50 души, то напоследък прибират по над 100 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво й е на ИДИЛ да организира терористични актове в държава като България където жертвите на ПТП годишно са приблизително 2 пъти повече от убитите при бомбардировки джихадисти на ИДИЛ. Ние си се самоунищожаваме достатъчно добре и без терористични актове. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!
80
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само софиянци се оплакват, а софиянките тайничко си се радват.
79
5
 
8
 
! Отговори
az преди 7 години
ха да са ви честити нали ревахте провинция това провинция онова , се,яни , какво ли друго не съм чувал по адреса на тея кот не са от сфия , ха да ви видя сега колко ще сте доволни от иракчани , афганистанци и тем подобна *** като ви се наплни града , дали ще хукнете да ревете за провинцията
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли атакист който да е ходил на училище?Въпрос за напреднали атакисти- Багдад или Багдат? За още по-напреднали- Иран или Ирак? Как се пише?
77
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не може да ме убеди, че е правилно нарушителите на границите ни да се посрещат с хляб и сол, да им се осигуряват прилични условия за живот, лечение и отглеждане на децата им и всеки един от тези неканени гости да струва на държавата средно по 5 пъти повече отколкото е издръжката на нашите пенсионери, инвалиди и други хора в неравностойно положение. Ако Германия, Австрия и скандинавските страни могат да си го позволят ние сме много далеч от техните възможности.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кльонът беше на няколко км навътре от браздата и при задействането му граничарите тичаха бързо към участъка между него и браздата, защото всички знаеха, че нарушителите бягат навън. Граничарите ни пазеха да не избягаме. След като дойде демокрацията и се разреши свободното напускане на страната нуждата от гранични войски естествено изчезна. Просто хората си излизат законно през КППтата.
75
0
 
25
 
! Отговори
Граничар от миналото преди 7 години
Тая граница по татово време се пазеше от най-обикновени наборници без термовизия, без модерни камери и без високотехнологични системи за контрол. Имаше един кльон (за по-младите тел по който тече ток и реагиращ на допир), много вишки и патрулни обходи. И при тези условия "пиле не можеше да прехвръкне". Да не говорим, че се стреляше при всеки опит за нарушаване на държавната граница защото това се считаше за тежко престъпление срещу държавата.
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стреляше се само по напускащите. Идващи в соцрая нямаше и имаше директиви те да бъдат залавяни и използвани за пропаганда как хората бягат от загниващия запад.
73
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахмед платил 2500 долара... пита се в задачата от къде ги е взел и защо не е със братята и сестрите си,а бяга вместо да се сражава?Лигав народ са!Когато България е била под робството,мъжете са се жертвали и не са могли да си позволят да се местят на всеки няколко месеца някъде в нови къщи!!!
72
0
 
23
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 години
След като за всички е ясно, че си имаме "малък Багдад" в центъра на София, къде са Бъчваровица и всичките специални, още по-специални и свръх-специални служби които всички ние храним за да ни гарантират живота, имота и спокойствието? Ако не стават, да ги сменяме с други, които да стават или да си наемаме със същите пари някакви по-кадърни отвън. Колко варвари още трябва да се съберат в центъра на София, че нещо да се направи по въпроса.
71
0
 
20
 
! Отговори
дедо Йов преди 7 години
Четейки, слушайки за нелегални "имигранти" се връщам назад във времето, така да кажем средата на 70-те в "тъмните" и "страшни" времена на социализма, виждам аз граница с всички необходими съоръжения, надеждна ограда строена от обикновени момчета, а не с "обществена" поръчка от "професионалисти", пак границата я пазеха селски/ и градски/ хлапета, а не "професионални" на заплата гранични, абе не си представям как влизат по 200-300 нелегални на нощ и това е !
70
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като малкия Багдад расте значи параОВЕНните добре си вършат работата. Транспортират успешно желаещите срещу съответната сума. Ей го на Динко показа новата си придобивка. Сега е жътвата за пишманпатрЕотарите. Хем бигатеят от каналджийството, хем и увеличавайки паплачта генерират ксенофобия и печелят електорат.
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми е ясно защо Германия не разиграе турската карта.Коя е причината.Пускате емигрантите прекратяваме трудовите договори на турските гастарбайтери и ги депортираме в Турция.Около 3 мил. турци работят само в Германия.Бежанец срещу турчин.Кратко и ясно.Защо
68
0
 
24
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Простата истина е, че не сме заплашени толкова от войни или природни бедствия, колкото от голяма мигрантска вълна. Достатъчно е Турция да "отпуши" поток от 100 хиляди бежанци към нашата граница за да предизвика национална катастрофа у нас. Едва ли е необходимо да споменаваме, че импотентния ЕС хич няма да се трогне от съдбата ни и че проблемът ще си остане изцяло наш. Най-много да получим редица съчувствени декларации и "ценни съвети" ... ако изобщо оцелеем като държава при такъв сценарий.
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доколкото си спомням,прословутата ограда се строи още от времето на Орешарски-почти три години!Не мога да разбера от инвалиди ли се строи тази ограда,от некъдърни строители или има големи крадци?
66
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има нещо хубаво в цялата работа. Раждаемостта поне в София ще се вдигне и прираста ще е положителен. Дано скоро и в други градове, дай Боже!
65
0
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
На времето нацистите и Хитлер не са ги взимали насериозно
64
2
 
9
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Същият този Ердоган разполага с 3 милиона и половина коза с които може да цака както си поиска ЕС и да си позволи всякакъв политически рекет. И това си е самата истина ... и му се получава все-повече и повече. Само преди няколко дни нашето правителство му легна на килимчето веднага след като той си поиска да му предадат един от политическите му противници. Такава е цената на възпирането на мигрантите към България и ще трябва да я плащаме, защото е по-малкото зло.
63
0
 
18
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Излиза, че бедна България е третата най-засегната от мигрантския поток страна от ЕС след Гърция и Италия, при това с почти никаква финансова помощ от страна на ЕС и с измолени с неистови услилия 100 човека помощ от ФРОНТЕКС, които се чака да дойдат да помагат от другата седмица. Абсурдно, но вярно излиза твърдението, че засега най-големия ни приятел и спасител от неудържимо мигрантско цунами е Ердоган, който криво-ляво спира потока към Одрин и го насочва повече към Егейско море.
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошо е, че скоро ще стане Големия Багдад. И тогава?...