Към спомена: Кино "Сердика", хотел "Берлин"...

Багери продължават да разрушават познатата сграда в центъра на София
Обновена: 24 авг 2016 14:46 | 24 авг 2016 14:37,
71

Снимка: БТА

Разчистването на терена край паметника на Васил Левски в центъра на София продължава с пълна пара.

Още по темата

След като преди месец багери влязоха в емблематичното кино "Сердика", сега машините сравняват със земята някогашният хотел "Берлин" над него.

Характерната полукръгла сграда, с вида на която са свикнали поколения софиянци, изчезва, за да отстъпи място на нов луксозен хотел от световна верига.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е каква история виждате в тая сграда само немога да разбера, Вие въобще влизали ли сте някога в хотел правен по времето на соца ? всичките със стаи 3х4 м, и баня 1,5х1,5 ако въобще има баня, подобни стаи в наши дни никой не наема, освен примерно някои непретенциозни работници пратени в командировка, но това не са хотели за центъра на града.Просто по времето на соца всичко се строеше еднакво с идеята да изкара 30-40 години, никой не гледаше за функционалност, архитектурна стойност, за вписване в
32
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Анонимен 43: Да защо не? и 39 го е казал мн добре. Всичко се прави на парче...нищо няма с ясна цел и концепция..давай да бутаме, давай да строим, давай това, онова и накрая всичко осрано
31
2
 
3
 
! Отговори
Малката Мравка преди 7 години
Ей така трябва да се направи с цяла една България и да се построи всичко на ново. Ама много се краде бе батка!!!
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Събаряй!
29
2
 
4
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До До 33:Не става, защото вече си дадохме задните части..мноооого отдавна.Можехме да сме бутикова дестинация..ама не...дали имам акъл или не, не си ти този, който решава...така,че...а по въпроса има вече няколко такива държави с високи заплати..Полша, Словакия, Литва и т.н...ама важното е да лаеш :)
28
1
 
4
 
! Отговори
До Някой преди 7 години
Напълно подкрепям мнението ти. И само да добавя, че понеже всичко в България се прави на парче, без да има дългосрочна визия и концепция, се получава супер абсурден контраст между ново и старо строителство.
27
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Лелееее:Аз това се опитвам да обясня. Не съм против новото, но всичко това, което си обяснил е , защото като нация не ценим тези неща..а давай важно е да има биричка, пред блока или в Рафито и това...никакво самосъзнание..нула..Срам!!
26
1
 
10
 
! Отговори
Лелееее преди 7 години
Ама това е баш като с Тютюневите складове в Пловдив - години наред се саморазпадат и изведнъж се присетихте, че ще ви липсват. Много лицемерна работа. "Поколения софиянци"... Хайде да проверите кога е построен хотелът и киното и тогава да се говорят глупости. Хванете да напишете колко къщи на бележити българи са оставени да се разпаднат и "загрижените" граждани минават покрай тях ежедневно без да им пука. Щом в нормалните държави могат да те задължат да си поддържаш имота, значи и тук може.
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 30.Съгласен съм, НО населението за всичко може да каже така и се губим като нация..защото и в работата ако дойде една американска/западна фирма и предложат заплати от 3к лева всички скачаме...вместо правителството(натиснато от народа) да каже нашите хора не работят за по-малко от 5к(примерно), защото този хотел ще дава заплати от по 600 лева, нали..не се ценим(себе си), историята си, културата..нищо!!
24
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Край:Ако си търсиш с кой да се заяждаш не съм аз човека. Аз не съм казал, че съм против новото, а така да се прави, че да има смисъл, а не както преди 20 год и сега имаме цели квартали, които са за разрушаване. По-добре би било да има една концепция, която да се следва за да се постигнат оптимални резултати, а не днес бутаме едно вдигаме хотел, утре хотела не върви и го засираме ей така...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НякойВ тая сграда няма никаква история, това е просто един от многото недомислени хотели от соц времената, такива има в почти всички градове/ Балкан в Плевен, Огоста в Монтана, България в Добрич и т.н./ все грозни, нефункционални и ненамястото си
22
1
 
7
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Край -бих се учудил, ако разбереш, но ... Преди години в Барселона, попитах един гид, защо тук - там между новите сгради стоят стари и злокобни постройки от времето на Франко. Примерно, водонапорна кула. И човека ми отговори. Защото каталунците имат и държат да имат памет. И за да не забравят. Но всичко това е далеч от теб. А и разсъжденията за печалбите? Чии печалби? На инвеститора? Те какво общо имат с европейското бъдеще? Объркан си човече, или пък платен?
21
3
 
3
 
! Отговори
Напред преди 7 години
В хотела не съм бил, но в киното пораснах. Там гледах Индиана Джонс и Звездни войни. Минало, спомени..... Сега си мисля, дано хотела да стане хубав и да мога без проблеми и аз и вие да ходим там, защото ще е скъп и ние ще имаме пари. За да стане това обаче трябва да спрем да сме прости и да не се оплакваме и да мърморим. Като говорите за минали неща и традиции. Колко от вас ползват още телефони с кабели и кога за последно ходихте до запустялата бащина ви къща? Разговаряхе ли с жена си и децата?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До fsbВеригата е американска.
19
1
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
Аз пък искам да здължат всички да носят телефони с шайли и да слушат грамофони от тия с фуниите - къде ви е културата къде ви е усещането за време и място. къде ви е историята.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Строителсвото днес е отвратително. Грозни шикарни сгради нацвъкани една до друга заедно със стара архитектура без изобщо да си пасват.
17
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Анонимен 20:Абе не за хотел Берлин, бе по принцип говорим..как не се цени...сега 1 сграда, след 6 месеца още една...след 2 год...нещо по-голямо и така нататък. Мен лично не ме интересува, защото утре си взимам куфара и изчезвам от тази държава, но не ЦЕНИМ нашето си..било то и почти съборена сграда, защото за да стигне до там сме виновни НИЕ..да Братислава и Прага са коптори(нямам коментар).
16
1
 
3
 
! Отговори
fsb преди 7 години
лаете ама сега Златев ше построи новия си хотел с нашите пари, които даваме за прескъпото гориво... така че има защо да се възмущават хората....
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайте към бъдещето, в бъдещето е истината. Скоро след не повече от 50-100-200 години ще дойде светлото евроатлантическо бъдеще, още 50-100-200 години мизерия си заслужава и ще станем като тях, ще караме нови коли и ще взимаме 2 хил евро заплати, но това червенит касkети не могат да го прумеят.
14
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До АнонименАз не казвам да се строят нови сгради. Казвам, че е мн лесно да рушиш всичко старо, вместо да го оправиш и да е наистина красиво. Преди 5 дни в Пловдив разрушиха Тютюневите заводи, отново нещо старо и историческо..но то всичко ни е така, дай да набухаме целия град с кафенца тип Рафи и да висим като *** по цял ден на мебели Икеа и да виками колко сме велики..