Край с кича по сградите в София! Всеки квартал със свой цвят

Строят небостъргачите и с разрешение от общинския съвет
Обновена: 6 окт 2016 08:36 | 6 окт 2016 08:00,
74
Край с кича по сградите в София! Всеки квартал със свой цвят
Снимка: архив, Булфото

Всеки квартал на София ще бъде с един цвят на сградите и еднотипни табели на улиците. Това предвиждат промени на Закона за устройството и застрояването на Столична община, пише Стандарт.

Предвижда се Столичният общински съвет да приеме наредба за градската среда. В нея ще бъдат заложени изискванията за цвета на сградите в един квартал и тентите по балконите, табелите пред магазините и на улиците и дори изискването за поглед към важни обекти. Например на централната ул. "Витоша", заради различни преместваеми съоръжения вече не може да се види едноименната планина, какъвто е бил първоначалният замисъл на улицата. Целта ни е да се ограничи всеки да си прави каквото си иска по фасадата на сградата и в пространството пред нея, коментираха от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) в Столична община.

Строителните разрешения за сгради над 50 метра, каквито са и небостъргачите, ще се дават след решение на Столичния общински съвет, а не само от главния архитект, гласят още промените. Целта на тази промяна е да бъде засилен общественият контрол върху високото строителство и да има повече публичност на тези инвестиционни намерения, коментираха от НАГ. Сграда над 50 метра е приблизително всяка сграда над 18 етажа. Задължително ще се прави комуникационно проучване за сгради с разгърната площ над 20 хил. кв. м, пише още в проекта.

С подготвения закон разполагането на реклами се ограничава, защитават се и зелените площи между блоковете от застрояване. Облекчен режим ще има за строителство на площадки за деца до 12 години. Целта на промените е да се гарантира по-добра защита на зелените площи и по-голям обществен контрол върху застрояването на София, коментираха от НАГ в Столична община.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Софиясградиблокове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некой има неколко килотона боя за пласиране и е бутнал къде требе :)
63
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен 48, ти нямаш ли буквата "Ч" на клавиатурата, че пишеш като абориген, а даваш акъл за красота
62
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какво ме интересува на софия соц дизайна
61
2
 
1
 
! Отговори
? преди 7 години
Питайте южно корейците в какъв цвят и облик са фасадите на блоковете им в микро районите на Сеул , още по интересно е къде паркират колите си вечер и къде изхвърлят *** си .......
60
1
 
3
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
На хартия звучи като нещо, което е трябвало да се случи отдавна. Дано.Иначе Бургас е един много добър пример за уеднаквяване на цветовите комбинации (не амо по един цвят!) по квартали.
59
2
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
тия площадки първо че са олигофренски второ пречат на зелените площи.Въбоще не са за деца а за ***.Децата тичат напред назад а не стоят в противно направена колкото да не се разпадне.Отделно за цвета не съм съгласен .Няма как да бъде всички в един цвят.Вземат се предпочитания.Относно решението за застрояване да се взема и от депутатите .
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Мадрид Испания има правило всичко да е до тухла, там нямат мазилки и т.н. или ако има то те са червени и така целия Мадрид е червен, малко е депресиращо като се замисли човек,ама наистина при нас циганиятата е голяма, никой не се съобразява с цвета на сградата и маже ли маже
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Azзащото като дойдат, да не се охарчват с боядисване. И задължително, повечето в турско синьо.
56
6
 
10
 
! Отговори
Az преди 7 години
Защо София трябва да прилича на Турски град? Само в Турция го има това целият квартал в един цвят и е доста грозно.
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно е вече, цяла софия прилича на кърпени потури
54
5
 
12
 
! Отговори
Altego преди 7 години
Моля, господата законотворчци да коментират:- град Позитано, Италия- Амстердам, Холандия- Барселона, Испания- Santa Marta favela, Рио де Жанейро, Бразилия- Дом Хундертвасер, Виена, Австрия... и още много-много другиХайде, да си взимат комунизЪма под мишничка и да си одят дома!
53
4
 
7
 
! Отговори
художника преди 7 години
С подготвения закон разполагането на реклами се ограничава.....-------------------------Немам думи. Това е върха на простотията и удря по джоба всеки търговец и респективно държавата. Без реклама ще намалеят приходите, ще затворят много малки магазинчета, а оттам ще секнат и приходите от данъци . Хенри Форд го е казал навремето:Можеш да създадеш бизнес, можеш да му измислиш име, но ако никой не знае за теб няма да продадеш нищо!
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАма и Факултета ли?!--------------------------Е, там цветът се знае отдавна:)
51
2
 
12
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
как така цял квартал един цвят ? -луди ли сте бре ?нормално е всеки блок да е един цвят с решение на етажната собственост и ,който го наруши -глоба 1000лв към касата на блока
50
4
 
20
 
! Отговори
1 преди 7 години
То и сега има закон, но кой ли го спазва? Всеки си боядисва частта от блока с какъвто цвят му скимне, а като вървиш по улиците се чудиш в коя държава си, че всичко е на чужди езици!
49
14
 
18
 
! Отговори
Злати преди 7 години
Те първо новодошлите софиянци да бъдат научени да не си хвърлят фасовете по земята, да не паркират по тротоарите и по възможност в зелените площи, а за другото има още доста вода да изтече.
48
3
 
13
 
! Отговори
и накрая ? преди 7 години
Всяко чудо в Бг за 3 часа , вече не е и за 3 дни .Закони има , но недосегаемите НИКОГА не ги спазват , използват мутрите за разчистване на проблемите за строителство...
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Кирил СофийскиКирчо то в София отдавна не е място за живеене, но причините са други - питай баце!
46
0
 
10
 
! Отговори
Стивън преди 7 години
Да се строи в стария оригинален стил наистина е правилно,на много места по света е така.Запазва се облика на града и става притегателен за туристи.А фасади и бои са нещо второстепенно,което идва след това
45
5
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
И всичко да е в сиви и убити тонове! Е приликата на България с лудница почва да е осезателна! *** се развихрят ! Става място невъзможно за живеене на нормални хора !