50 етажа над земята: Не един, а три небостъргача в София!

Sky Fort, "Гранд каньон" и "Парадайз Тауър" ще се готови до няколко години
24 окт 2016 13:30,
119

Снимка: "24 часа"

Не един, не два, а три небостъргача ще се извисят над София до няколко години.  Високите сгради ще са на изхода на бул. "Цариградско шосе", до "Пирогов" и до мол "Парадайз".

Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж, обяви пред "24 часа" главният архитект на София Здравко Здравков.  За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията.

"Град в града" на бул. "Цар Борис Трети" близо до "Пирогов" ще има дори лагуна между кулите.

Небостъргачът, за който вече има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула "Капитал Форт" на "Цариградско шосе".

Още по темата

Той ще е част от проекта "Sofia capital city" на компанията "Форт Нокс", чийто първи етап включва 3 сгради, а кулата е първата от тях. Според плановете втората ще е небостъргачът Sky Fort, който ще е висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над Земята. Ще разполага с общо 40 000 кв. м площ.

Сградата ще има 3 етажа подземни паркинги, кафене, заведение, панорамна площадка на върха и ще се обслужва от 19 асансьора. След завършването му той ще е най-високата сграда в България и 20-ата в ЕС.

Проектът за визията е на "А и А архитекти" - компанията на арх. Ангел Захариев, съпруг на правосъдната министърка Екатерина Захариева. Дело на архитектурното студио са няколко от сградите в Бизнес парка, жилищният комплекс "Резиденшъл парк" и детският музей "Музейко".

Цял комплекс с лагуна по средата, носещ името "Град в града", пък планира да изгради турската компания "Гаранти коза" върху терен от 100 дка на мястото на бившия завод за мотокари близо до "Пирогов".

Проектът включва 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите "Гешов" и "Тотлебен". Компанията вече започна реализацията на първия си проект в София - "Гранд каньон" в "Младост" 3, който е на мястото на бившия магазин "Аско Деница".

Там ще има мол, хотел, 20 000 кв. м парк, жилищна част, офиси, амфитеатър и други. "Гранд каньон" ще се простира на 138 000 кв. м, а трите му сгради ще се казват "Витоша", "Рила" и "Пирин".

Проектът носи името "Гранд каньон" тъй като кулите ще "израстват" от подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон.

Проектите за "Гранд каньон" и 3-ия небостъргач - "Парадайз Тауър", ще се разглеждат от експертния съвет по устройство на територията на 28 октомври.

215-метровият "Парадайз Тауър" ще е на булевардите "Т. Каблешков" и "Черни връх".  Той ще е на 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част. Предвижда се топла връзка между него и мола, а на покрива на небостъргача - панорамна площадка със свободен достъп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като стигнат до 20-тия етаж ще се усетят, че няма наематели и пари и ще спрат
30
9
 
36
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
ДОЛУ КАПИТАЛИЗМА, ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА!
29
5
 
59
 
! Отговори
Факт преди 7 години
В София отдавна трябваше да забранят строителството на сгради по-високи от 3-4 етажа, докато не се изгради необходимата инфраструктура преди това, най-вече транспортната инфраструктура, която отдавна вече е изостанала от новите строежи в София през последните 26 години. Това важи с пълна сила за всички небостъргачи, с които фандъкова и мафиотите около нея, задръстват трафика в София.
28
4
 
40
 
! Отговори
до dddd преди 7 години
Имате ли конкретна информация за търсене и предлагане на офиси в София. Моите наблюдения са, че предлагането значително надвишава търсенето. Индикатор може да бъде и новата сграда до НДК, да видим първо каква площ ще се запълни с наематели. А за резачките, опазил ме господ, не живея в Берлин, а в сравнително по малък и спокоен университетски град, в хубава собствена къща, вече изплатена, с красива градинка.
27
3
 
35
 
! Отговори
AntiECO преди 7 години
До Анонимен"еколозите" са най-вампирясълите професионални същества измежду всички професии - де що има да цицат, да прибират, да изнудват и пак недоволни.
26
3
 
33
 
! Отговори
Българин от България преди 7 години
До Българин от ГерманияНе си прав. За справка - Инфинити тауъ на България и Т. Каблешков се напълни от самия и пуск и така вече 2 години. На България до Хонда има още 2 пълни по същия начин. Бизнес центъра в Младост открай време си е пълен. Частната индустриална зона в Пловдив е пълна... просто много софт се пише у нас, ама много.
25
2
 
39
 
! Отговори
До 25 преди 7 години
Каква природа бе,приятелю.Ти знаеш ли къде са местата,където ще се строи,че говориш за някаква природа на пъпа на София?Природа имаше в този град преди 20 години,сега има само коли.Като има толкова много хора в София е нормално тя да расте - настрани, нагоре,както дойде.Сами си го правим,така че не знам какво се очаква.А и ако съумеят да построят небостъргачите по технологиите, които се използват в момента в някои страни(макар да се съмнявам),те ще са по-еколигични от твоята жилищна сграда. :)
24
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доскоро имаше ограничение да не се строи повече от 6 етажа, сега полудяха с тези МОЛ-ове. Половината от тях са на път да фалират, но да има пищно строителство. При едно земестресение тези постройки ще изпопадат като стой та гледай. Да не говорим ако имам атентаг. може да говорим много лошо за комунизма но се строеше солидно.
23
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А нещо промишленост ще се развива ли, или само ще се продава на парче чрез комисионни? Няама лошо и от небостъргачи, но освен "Китоловна флотилия" трябват и други инвестиции.
22
7
 
57
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Дори в Берлин не се строят подобни огромни сгради, а е поне 2 пъти по голям от София. София не е Москва, Истанбул, Париж или Лондон, може да бъде един район от тези градове. А кой ще си позволи наемите и има ли предварително проучване на пазара за търсене на обекти в тези сгради. Вижте колко приятен и спокоен град е Прага или пък Копенхаген, Дъблин, Лисабон...Пак сме на грешен път.
21
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този план е бил внесен в ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ на София и там ГЕРБ са го прокарали с мнозинство. Герб съсипват прироадта ни и дават пари на ЕРодган в името на това да се нагушат с пари.
20
8
 
37
 
! Отговори
dddd преди 7 години
До Българин от ГерманияСтой си в Германия при резачките и не се вайкай. Има колкото искаш аутсорсинг фирми, които търсят огромни офис пространства, понеже в БГ има адски много млади хора, които отговарят на условията им.
19
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първоначалният проект на Гаранти Коза е предвиждал растителността отгоре да се запази, а отдолу да бъед изградена топла връзка с близката метростанция. Според гражданската организация обаче така ще бъдат засегнати и близки дървета, които са над 50-годишни.
18
6
 
47
 
! Отговори
Байчо преди 7 години
Престъпно е да се строи в полите на Витоша и да се закрива гледката към планината! Както и да се препятства притокът на свеж въздух към града. Отделно че там е зоната с най висока сеизмична активност и с най-тежки последстия при евентуален силен трус.
17
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срещу проекта на "Гаранти коза" е имало възражения от фирма "венсим4 и групата "граждани за софия" още през лятото на 2014 Арх. Димитър Димитров от гражданското сдружение е обяснял, че проекта попаад в парцел, който е предвиден за ОЗЕЛЕНЯВАНЕ според общия устройствен план.
16
0
 
35
 
! Отговори
13 преди 7 години
До Бай ХойХАха Прав си може и да им подготвят работни места там. Знае ли се.
15
7
 
61
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Повтарят се грешките на други страни. Пазарът в България е малък, свит. Тези огромни сгради ще стоят полупразни. А огромните разходи за Facility Management ще са непосилни за наематели и собственици на обекти. Сградите ще хвърлят големи сенки върху околните сгради през целия ден, да не говорим за логистичните проблеми в пиковите часове. Но изглежда инвеститорите не ги инересува друго освен печалбата от продажби.
14
6
 
50
 
! Отговори
тррт преди 7 години
Гербарска комплексарщина.
13
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Строежа е поверен на,, Гаранти коза,, а външното оформление на ,, Коч дизайн,,
12
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не стане като с моловете из страната направиха ги , а стоят празни.