Въздухът в София от мръсен, по-мръсен с ТЕЦ-овете

Два пъти над допустимото е праховото замърсяване
30
Въздухът в София от мръсен, по-мръсен с ТЕЦ-овете
Снимка: Булфото, архив

Измерванията на фини прахови частици във въздуха снощи в столичния квартал "Дружба" са показали стойности два пъти над допустимото е било прахово замърсяване на въздуха снощи в квартал.

По това време целият град е бил покрит с опасен за здравето смог, надскачащ допустимите нива, показва справка на сайта на Столичната община.

Пикът на запрашаване в тази част на София е бил в 22 часа, когато финните частици са надминали 150 µg/m3, а пределно допустимата концентрация за фини прахови частици е 50 µg/m3.

В "Надежда" замърсяването с прах също е било сериозно – 140 µg/m3. В "Красно село" и "Павлово" прахът е стигнал до 120 µg/m3.А в "Младост" се е задържал на около 100 µg/m3.

Основни източници на прах са транспортът и битово отопление на дърва и въглища, както и промишлеността.

През отоплителния сезон основен източник на замърсяване с прахови частици е изгарянето на твърди и течни горива в бита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
Men преди 7 години
Основните замърсители са строителните фирми!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разгледайте картата на европаaqicn.org/city/bulgaria/sofia/druzhba/
23
0
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
В един зимен ден 1969-1970 година, осъмнах в хотела на Копитото. Погледнах към София. Само едно огромно черно-жълто-сиво петно и не се вижда и една сграда в цялото софийско поле. През лятото избягах от столицата българска. Ходя там само при голяма нужда / не "по", а " при"/ И до ден днешен не смея да се покача на Витоша. Само при мисълта за оная гледка се задушавам !! При безветрие и високо атмосферно налягане -- като японците. С маски на муцуните.....мили столичани !
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-Ха- Ха Това бил най-добрият за живеене град.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ДА ИМА ГАЗ0, ИДА Е ПО-ЕВТИНО И ПО-ЧИСТО, РУСОФОБИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПОЛЗВАТ ГАЗ, ЩОТО Е РУСКИ.
20
2
 
1
 
! Отговори
Днес и Утре преди 7 години
До pepеВ моя град всяка 10 кола е със софийска регистрация и се чудя каква е причината. Живея на 120 км. западно от Бургас и от лятото насам само нашествие на софийски коли(изключвам фирмените), че и не изчезват. Колите са от хубавите и лъскавите дето там карат, което тук освен ако не си някоя мутра не можеш да си го позволиш.Моля ви софиянци стойте си в София там е хубаво и прекрасно, а провинцията е бедна и гладна и само ще се разочаровате идвайки тук.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2А ти защо лъжеш че по татово време въздуха през зимата бил кристален? Тогава въздухът беше много по-мръсен отколкото сега но никой не си правеше труда да мери замърсяването а камо ли да се осмели да говори за това. Тогава съществуваха същите тези централи в много по-примитивен вид. Кремиковци беше ужасен замърсител. Само големите Икаруси от градския транспортр които пушеха като комини бяха достатъчни да замърсят София колкото е замърсена днес. Таркаляха се само мръсни руски коли.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тецовете,колите,отоплението на твърдо гориво.Общината нехае.Само се чуди как да оидере кожата на тези,които не се отопляват с парно,но им начислява такса сградна инсталация.Аз се отоплявам с ток.Трябва ли съседът да ми плаща,затова,че му топля стените,а Фъндъкова?
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво общо има заглавието на публикацията с нейното съдържание освен замърсения въздух. В написаното никъде не се дават ТЕЦ-овете като причина за повишеното количество финни прахови частици.Г-жо Цветанова обръщайте повече внимание на тези явно дребни за вас детайли!
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдавна хората се отопляват на газ. По евтино и екологично е но пак нещо някой не е направил и пак ние сме по зле от всичко живо. Добре че автогазта е евтина а дизела и бензина скъпи че още по зле ще е.
15
6
 
15
 
! Отговори
pepе преди 7 години
кой е луд да живее в София
14
2
 
37
 
! Отговори
Pepi преди 7 години
"Основни източници на прах са транспортът и битово отопление на дърва и въглища"Ами не точно така, траспорта вдига този прахоляк, защото го има на улицата!!!ОСНОВНИЯ ИЗТОЧНИК НА ПРАХ СА МРЪСНИТЕ, КАЛНИ И НЕ-ИЗМИТИ УЛИЦИ!!!Няма никъде толкова мръсни и кални улици като в София, в една столица в Европа.И не визирам Берлин, Париж и т.н. ами всички съседни държави. Белград например е в пъти по-чист. Ами не става улиците да се мият само преди избори, няма как да дишаме чист въздух така :(
13
1
 
24
 
! Отговори
?! преди 7 години
Тецовете не са ли на газ, защото мазута е скъп и замърсява. От днез bg ще повторят лъжата още два пъти и ще вземат да си вярват.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От МК"Кремиковци"ще да е..ха-ха...
11
3
 
22
 
! Отговори
??? преди 7 години
По това време може би около 70-80% от замърсяването с фини прахови частици в София е в резултат на отоплението с твърдо гориво, както и горенето на стари автомобилни гуми. Дизеловите автомобили имат под 2-3% дял в това замърсяване, бензиновите също имат малък дял.
10
1
 
31
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
А, освен това в София има едни убавци във факултета, татарли и т. н., които познайте как се отопляват.
9
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 7 години
А какво правим със седем и половина милиарда население на планетата, което непрекъснато бълва въглероден двуокис. Не трябва ли да го редуцираме?
8
6
 
31
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Не са ТЕЦ-овете проблем, освен ако не работят с мазут, а те са на газ. Проблем са ония с камините в панелни жилища, дизеловите автомобили, както и това, че тоя град въобще не се чисти като хората.. Като мине някой с кола по малка уличка е като в дивия запад - облак зад него..
7
1
 
6
 
! Отговори
WC преди 7 години
ELITA NA BG E TAM>>>SLED KATO SI POSTROITE NEBOSTARGACHITE NEMA DA IMATE TAKAV PROBLEM>>>ILI SE KRIITE VAV METROTO
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз живея близо до комина на тец земляне- Страшен пушек -това не е от газ !зимата след 19ч не знам какво гори теца,но става страшно !