Отложиха делото за цената на билетчето в София

Предвижда се нова система за таксуване от 2020 г.
Обновена: 9 дек 2016 23:16 | 9 дек 2016 20:09, Екип на Bulgaria On Air
11
Отложиха делото за цената на билетчето в София
Снимка: Bulgaria On Air

Делото за цената на билета в София не тръгна. Софийският административен съд отложи за 10 февруари процеса срещу увеличението на цената за пътуване в столичния градски транспорт. Причината е липса на един от жалбоподателите, предаде Bulgaria On Air.

Искът беше заведен от граждани и граждански организации срещу решението на Столичния общински съвет да направи билета от 1,60 лева, което влезе в сила от 1 юни 2016 г.

Междувременно купуваме билети за градския транспорт в София през телефона и онлайн - това предвижда нова система за таксуване от ЦГМ. Цената на билета няма да се променя, а с един документ ще може да се пътува с прекачване, дори се очаква цената на билета да намалее.

Преференциите за ученици, студенти и пенсионери се запазват. Самите билети ще могат да се купуват от вкъщи, онлайн с банкова карта. Картите също ще могат да се зареждат онлайн.

Цената на новата система ще бъде до 88 млн. лева, която ЦГМ ще изплаща в продължение на 10 години.

Очаква се до лятото на 2017 г. изпълнителят да бъде избран, а самата система да заработи през 2020 г.

"В резултат на въвеждането на тази система не се предвижда абсолютно никакво покачване на цената на превозните документи, нито на билета, нито на картите. Предвижда се запазването на всички преференции за отделните категории граждани - "пенсионери" и "студенти". Това, което ще бъде в плюс за пътуващите, е, че след въвеждането на системата с билет за еднократно пътуване може да се използва във всички превозни средства в рамките на определен период от време - час или час и половина", обясни адвокатът на СОС Георги Георгиев.

"Три неща. Много по-удобна. Единен превозен документ, с който може да се пътува в повече от едно превозно средство. Системата е много по-сигурна - има монтирани камери за видеонаблюдение във всяко едно превозно средство и във всички пунктове за продажба. На трето мястo - на базата данни, която ние ще събираме, ще можем да направим по-точни анализи и да предложим една много по-добра транспортна услуга за пътниците. След въвеждането на новата система за таксуване, перфораторите ще отидат там, където им е мястото - в музея на София", заяви и Георги Статков от от Обществен и градски транспорт.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Shano преди 7 години
60-70 мелеоня ,ги виждам как отиват за консултантски и хидроинженерни разходи.
9
0
 
4
 
! Отговори
Стъпката преди 7 години
Аз не разбирам ако си платя билета през телефона и се прикача и пътувам и в същото време времето на билета ми изтече а аз съм още в превозното средство и не съм стигнал спирката си ще трябва да плащам за втори билет? Тази идея е добра ако не се прикачваш или поне валидността на билета да е 2 часа а не един.Другия ми въпрос е времето на билета ще тече ли докато чакам на спирката за да се прикача а ако автобуса закъснее той не ми ли яде от времето или пък попадне в задръстване какво правим тогава
8
0
 
11
 
! Отговори
Додо преди 7 години
С тази цена на билетчето всеки който има таратайка си я подпали отново. Цената на придвижване градски транспорт-кола стана една и съща. Трафикът от септември насам е безумен.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия милионите за нищо ги нямат. И то само за София!А ако беше за България сигурно един милиард щяха да чукнат!И честно, в тази система кое точно струва 88 милиона - камерите ли, връзката с телефоните ли, софтуерът ли?
6
0
 
7
 
! Отговори
гратисчия преди 7 години
Нищо лично ,но ако все пак цената падне в съда което е малко вероятно кВо правим тогава гербавата самоковлийка ще хвърля ли оставка???
5
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 7 години
"В резултат на въвеждането на тази система не се предвижда абсолютно никакво покачване на цената на превозните документи, нито на билета, нито на картите."---------На това му се вика безочие! Съдят ги за незаконно увеличение те ни успокояват, че няма да се вдига повече ! За какво ще я въвеждате бе ***? Кажете поне че в резултат от нея ще се намали персонала за контрол и дистрибуция, оттам разходите и оттам ще спадне цената. Обаче комуниста си е комунист. Цената се определя административно!
4
1
 
10
 
! Отговори
Калашников преди 7 години
Днес пред срадата на ВСС стачкуваха златните Търтеи на бедна България.Искаха по-големи заплати и ненатовареност.Преди време си извоюваха недосегаемост и несменяемост.Какво ли ще искат при следващата си стачка?
3
3
 
1
 
! Отговори
NZ преди 7 години
Грешка с една нула, 5 000 е реалната бройка.
2
4
 
7
 
! Отговори
NZ преди 7 години
Освен, че ще ни следят от столична община, ще изплащаме системата 10 години с по-високата цена на билета и отделно ще се возим в стари автобуси, защото тази система струва колкото 500 нови автобуса (със средна цена 200 000 за автобус, което ще е доста луксозно)
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Oyster