Манолова ще бори юрисконсултските хонорари на парното

Омбудсманът внесе проекторешение в Столичния общински съвет
14 дек 2016 19:22, Красимир Ангелов
24
Манолова ще бори юрисконсултските хонорари на парното
Снимка: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова внесе проекторешение в Столичния общински съвет (СОС) за преустановяване практиката на "Топлофикация София" ЕАД да претендира юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела срещу свои клиенти - длъжници. Това съобщиха от институцията на омбудсмана.

Още по темата
Освен това, на 22 декември, общественият защитник с екип от институцията ще присъства на последното предколедно заседание на СОС, на което ще бъде разгледан бизнес-план на "Топлофикация София" ЕАД за 2017 г.

От институцията отчитат, че претендираните юрисконсултски възнаграждения в заповедното (300 лева), в исковото (300 лева) и в изпълнителното (350 лева) производства са в размер общо на 950 лева, без значение от размера на задължението, като има случаи, в които това са суми от порядъка до 10 лв.

В същото време заплатите на юрисконсултите са включени в цената на топлинната енергия, за която плащат столичани, отбелязват от институцията. Приходите на дружеството от хонорарите на юрисконсултите за 2015 г са около 15 млн. лева.

До внасянето на проекторешението в СОС на омбудсмана Мая Манолова се е стигнало след като на 7 октомври 2016 г. тя е поискала отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация от "Топлофикация София". В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не е получил изрично решение, съгласно законовите изисквания.

Вместо това, от "Топлофикация София" ЕАД са изразили писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

Мая Манолова е обжалвала пред Административния съд в София град отказа на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
регистрирате кооперация със съдебно решение в което да пише че сте съсобственицина жилишната сграда и описвате границите на имота.след това завеждате дело срещу топлото за неизплатени наеми за прекараните тръби.
15
0
 
3
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Бял, Черен и Сив Пи АР...........За толкова съм учил. Но директивата от Кремъл е в България да не се прави нищо по развитието. Съобщава се очевиден проблем, който е изкуствено създаден и после сам си се бориш с него докато не се превърнеш като мумията на Ленин. Т.е. взимаш заплата без да работиш. Комунистите са много мързеливи, крадливи и завистливи. Справка: над 3 млн. души, напуснали страната
14
1
 
4
 
! Отговори
Врабец преди 7 години
2.Топлоизолиране на ВСИЧКИ тръби от сградната инсталация, в това число и ВЕРТКАЛНИТЕ през апартаментите, а също и отклоненията от тях до радиаторите.3. Приемане на 0% сградна инсталация.Всичко това се прави с РЕШЕНИЯ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ! Иначе сме уязвими! И за всяко решение се пише ПРОТОКОл, подписан от ВСИЧКИ! А с тези протоколи се отива при топлинния счетоводител и Топлофикация и се бият с тях по главите, докато ги заведат и се съобразят с тях. Каквото и да правите, документирайте го!
13
1
 
4
 
! Отговори
Врабец преди 7 години
Хвърляне на прах в очите за пореден път - пак нищо няма да направят. преди девет месеца писах писмо на омбудсМая какво точно да се направи - стъпка по стъпка. И какво? Направиха някакви кръгли маси, на киоито за пореден път нищо не решиха. Затова всеки трябва да се справя сам. Има обаче и начин за справяне с Топлофикация, а той е:1. Премахване (след решение на Етажната собственост) на ВСИЧКИ щранг-лири и излъчващи устройства, за които се начислява консумация ПО МОЩНОСТ.2. Топлоизолиране на
12
0
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
...удостоверено. Според другото становище, достатъчно е наличието на съгласие между договарящите се страни, за да се считат разноските за адвокатска защита дължими.Общото събрание на гражданска и търговска колегия приема за правилно първото становище.-------Тълкуването е на Висшия касационен съд. Какво повече да говорим?
11
0
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Общото събрание на гражданска и на търговска колегия, за да се произнесе, съобрази следното:1.По поставения въпрос са формирани две становища.Според едното, след като чл. 78, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) предвижда заплатените от ищеца такси, разноски по производството и възнаграждение за един адвокат, ако е имал такъв,да се заплащат съразмерно с уважената част от иска, то условие за присъждането им е те действително да са направени и съответно това обстоятелство да е удосто
10
0
 
3
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ6/2012гр.София,6 ноември 2013 год1. Присъждат ли се съдебни разноски за адвокатско възнаграждение, които страната е уговорила, но не епредставила доказателства за изплащането му и как следва да бъде доказано неговото изплащане - чрез представяне на нарочен документ ( разписка, платежно нареждане и пр.), или е достатъчно в договора за правна помощ да е отбелязано, че възнаграждението е платено
9
2
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Институцията омбудсман е напълно ненужна - дублира функциите на архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян и харчи ненужно куп държавни пари. Още по-безмислен е заместникът - арменската епархия няма протосингел и архиереят се справя сам.
8
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До Вальо ТоплотоНе само Топлофикация има такова право - банките също могат да извадят изпълнителен лист само с халваджийски тефтер именуващ се счетоводна книга без да доказват нищо. Извънбанковите финансови институции също го правят посредством запис на заповед или арбитраж.
7
0
 
2
 
! Отговори
1111 преди 7 години
Какво става със сградната инсталация.Докога ще плащаме ..................
6
0
 
3
 
! Отговори
питанка преди 7 години
Защо само в София? Русенското парно са същите крадци.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдавна трябваше да стане това,да се съди Топлофикация за този произвол.Преди доста години имах проблеми с тази банда обирджии и им платих около 500лв за адвоката им.Първо трябва да ме осъдят и тогава ако загубя делото да заплатя хонорара на адвоката.Да ...ама не все пак това е БГ.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой ще пребори така наречената сградна инсталация?
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз предлагам Омбудсмана да работи без заплата за ползу роду!Да кара само на Костинбродски бюлетини!
2
0
 
6
 
! Отговори
ставри преди 7 години
Няма ли някой да разгледа отблизо работата на габровският ТЕЦ?
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли да дарява нещо?