Глоби за над половин милион за рушащите паметници на културата

Ще ги следят с интерактивна интернет карта
Обновена: 1 мар 2017 08:21 | 1 мар 2017 08:10, Петя Славова
11
Глоби за над половин милион за рушащите паметници на културата
Снимка: "Монитор"

Къщите - паметници на културата в столицата, които от години се рушат, ще влязат в интерактивна интернет карта. Тя е подготвена от екипа на главния архитект на София Здравко Здравков, а идеята е всеки да знае какво се случва с културното ни наследство. Там освен местоположението на къщите ще се опише и какво точно е състоянието им, както и какви глоби са наложени на собствениците за безстопанственост, пише "Монитор".

Досега в списъка са влезли седем от емблематичните за столицата сгради -"Захарна фабрика”, къщите на арх. Георги Фингов и поета Пейо Яворов, както и сграда на бул. "Македония“ №42, както и цели три на улица "Стефан Стамболов”. На всички тях общината е наложила санкции в размер на 569 000 лева. Като повечето от заведените актове се оспорват в съда.

Според експертите за опазването на културното ни наследство са необходими спешни мерки, като предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ясни критерии, данъчни облекчения при инвестиране в сградата освен това да се дава право на държавата да е първи купувач.

"Захарна фабрика” е паметник на културата от 1998 г., като години наред собствениците са я оставили да се стопи от ромски набези за тухли и желязо. През 2009 г. общината налага имуществена санкция в размер на 100 000 лв. на „Ти Ей Би Риъл Естейт” ЕООД.

Година по-късно Софийският районен съд намалява наложеното наказание до 50 000 лв. През 2015 г. Столична община налага още две имуществени санкции, всяка за по 100 000 лв. на новия собственик „Родна Земя Холдинг” АД. Административният акт отново е обжалван пред Софийския районен съд.

За къщата на архитект Фингов, която още през 1978 г. става паметник на културата, е наложена санкция от 100 000 лв., която също се обжалва пред Темида. През миналата година общината сезира и прокуратурата за престъпно разрушаване на двете сгради. Като мотивите на "Московска” 33 бяха, че „са налице данни за престъпно поведение – собствениците са получили задължителни указания, наложени са им санкции, но със своите действия и бездействия те разрушават тези знакови обекти на културното наследство“.

За трите къщи на ул. "Стефан Стамболов” пък са написани глоби за 30 000 лв., които също не са платени. Сградата на бул. "Македония“ №42 е паметник на културата от местно значение, като през 2016 г. общината пише акт в размер на 100 000 лв., който отново е обжалват пред Софийския районен съд.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не можеш или не искаш да поддържаш такава сграда - просто я продай и вложи парите в нещо по- перспективно. Но, дааа, кой е луд да купува таралеж в гащите...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересното е, че някой не дислайкнал всички, коментари на хора, които смятат, че рушащите сгради са кофти, явно има и такива харесващи рушащите се коптори из градовете, сбирщини на наркомани и скитащи бездомни.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паметниците на културата се реставрират и поддържат в съгласувателен режим с Министерството на културата. Това означава, че собственикът е длъжен да работи с архитекти, оторизирани за тази цел, както и с фирми, също оторизирани за тази цел. И архитектите, и фирмите са в списък по области и са "наши". Всички те работят на баснословни цени и често със съмнително качество. Това буквално обезсмисля поне половината ремонти.
4
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Има наистина ценни стари сгради паметници на културата, които не бива да се събарят а трябва да се оставят да рухнат сами. Истинските паметници на културата е редно да сипят тухли и мазилка, в най-добрия случай да са без покрив и с вътрешно озеленяване - трева, храсти в най-добрия случай дървета.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От неподдържаните, стари сгради полза няма единствено грозят, държавата за 50-60 години 1 лев не е дала за тях, все искат някой частник да даде паричка, а няма кой да инвестира в руина, защото няма да има никаква възвращаемост, аз лично нямам против да бъдат продавани, бутани и на тяхно място да се строят нови сгради, ако примерно строителите бъдат задължени сградите визуално да изглеждат, като оригиналта им архитектура! Мисля, че ще е по-добре за всички!
2
0
 
0
 
! Отговори
Berba преди 1 година
Колко ще струва правенето и поддържането на тази интерактивна карта?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато обжалват къщите ще се срутят. Това е и целта. Никой ли не се светва, че да измисли нещо да го предотврати? Не минаха ли прекалено много години вече от началото на тези номера и не им ли стана на всички ясно какво се цели и какво трябва да се направи, за да не се случва пак и пак?