Фандъкова: Започва същинският градеж на трети метродиаметър

Началото е утре в "Овча купел", до 2019 г. трябва да е завършен
Обновена: 20 юли 2017 21:45 | 20 юли 2017 21:34, Анисия Иванова
21
Фандъкова: Започва същинският градеж на трети метродиаметър
Архив: Булфото

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че утре ще бъде даден официален старт на същинското строителство на втория етап от линия 3 на метрото - строеж на нови 3,8 км метролинии и 4 метростанции, заедно с буферен паркинг и интермодална връзка София – Перник.

Строителството е по проект за разширение на метрото от ул. "Житница – ж.к. Овча купел – Околовръстен път". Стартът на събитието ще е в 13.30 часа на кръстовището на бул. "Овча купел” и бул. "Президент Линкълн".

Фандкова посочи, че като се прибави и строителството на останалите 8 км, започнали през 2016 г., се очаква през 2019 г. да се завършат общо 12 км.

"Нови 130 хил. души дневно да използват най-удобният и екологичен градски транспорт. Със строителството на третата линия очакваме общо намаляване с 90 хил. тона годишно на вредните емисии във въздуха и да подобрим чувствително градския транспорт. Метрото ще заеме половината от дела на градския транспорт", поясни Фандъкова.

Най-големият проект със значение както за по-добрия градски транспорт, така и за подобряване на околната среда и качеството на въздуха, е именно метрото, в миналия програмен период в него са инвестирани общо около 450 млн. евро, каза кметът на конференцията "Гъвкав европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор".

В периода 2007- 2014 г. столицата е реализирала проекти на обща стойност 3 млрд. лв., като 2 млрд. от тях са били безвъзмездни евросредства, допълни Фандъкова.

По думите ѝ чрез общинските търговски дружества София е натрупала добър опит в използването на финансовите инструменти в предишния програмен период.

"Именно чрез инструмента "Джесика" успяхме да изградим нов парк, много голям спортен комплекс, да реконструираме пазари", допълни кметицата.

Фандъкова каза още, че с този инструмент са реновирани клиники. "Това е голям и важен опит, който ни позволява да планираме в настоящия програмен период да се възползваме отново от тези инструменти", коментира столичният кмет.

Според нея резултатът е, че са успели да въведат строга финансова дисциплина сред общинските и търговските дружества, голяма част от които са имали печална слава. Кметът на София поясни, че в настоящия програмен период Столична община е защитила около 1 млрд. евро европейски средства, по-голямата част от тях са за метрото.

"Паралелно се работи по проектите за интегриран градски транспорт – втора фаза. Другите проекти са свързани с образователна, социална и културна инфраструктура", каза още Фандъкова.

Тя посочи, че Столична община очаква да се възползват максимално от средствата от ОП "Околна среда". Тя подчерта и партньорството си със строителния бизнес и отчете, че Столична община е най-големият възложител на този бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо прочетох започва същинският грабеж на трети метродиаметър?
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВНИМАНИЕ :Допусната е печатна грешка. Да се чете: Започва същинският ГРАБЕЖ на трети метродиаметър
9
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова: Започва същинският грабеж на трети метродиаметър
8
6
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
"Кой ги избира и ги качва на власт нямам идея!?"Аз имам. Столичани ги избират. Аз лично не познавам софиянец, гласувал за тия. Ама като не ти пука и не милееш носталгично, гласуваш за тези дето са модерни и ти позволяват да си хвърляш *** през прозореца, да си катериш ламарините по тротоарите и всякакви такива екстри. На тях и да им построиш паркинг - пак нЕма да го ползват, щото 20 годишното БМВ трЕбе да се гледа през прозореца, па било и в зелените площи.
7
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трето поколение съм Софиянец но по голяма селяния не е имало и по времето на Правешкият овчар! При почти 2 000 000 народ с който се препълни София да блокираш булеварди това граничи с безумие! На всичкото отгоре не правят паркинги за да поемат автомобилите а правят сини зелени и бембени зони за да ни съдират кожите. Как е възможно "УМНИ" селянжъри да ни управляват? Кой ги избира и ги качва на власт нямам идея!?
6
12
 
12
 
! Отговори
оф преди 6 години
към перник строят меторо ами към столичния стадион герена и столичния квартал левски кога ?????
5
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че Европа дава пари да има с какво кака и баце да се тупат по гърдите. Иначе София стана една голяма клоака, в която не остана въздух.
4
5
 
12
 
! Отговори
До 1 - Анонимен преди 6 години
Ако си мислиш, че сега има задръствания в София, явно не си бил(а) в града Септември-Октомври месец :)
3
11
 
13
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
Направете го Метрото с пари от Данъци , и после го продайте на Частна Фирма .
2
3
 
19
 
! Отговори
!! преди 6 години
Специално за затворените улици заради метрото - трай, бабо, за хубост.
1
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София е нещо страшно. Затворени улици, булеварди, задръстване, изнервени шофьори...