Гняв в София: Защо пет стари дървета станаха "на трупчета"?

Според кметството сечта е законна, хората обаче излязоха на протест
20 авг 2017 15:03,
60
Гняв в София: Защо пет стари дървета станаха "на трупчета"?
Снимка: bTV

Пет големи дървета, едно от които стогодишно, са били отсечени вчера в центъра на София. Разрешението е дал районен кмет в столицата, съобщи bTV. Хората в района излязоха на протест.

Сечта започнала вчера сутринта без предупреждение, твърдят, жителите на квартала. Първо мислели, че е санитарна, но били отсечени пет многогодишни дървета, които дават въздуха на квартала.

Хората викнали патрулка, но се оказало че всичко е напълно законно и фирмата, отсичаща дърветата, има разрешение от Васил Цолов, кмет на Район "Оборище".

Сечта е в частен имот – на Димитрана Джострова. "Госпожата каза "Аз мога да си платя глобите и ще си правя каквото си искам, тия дървета ми пречат", разказа оперната певица Веселина Нейнски, която живее в квартала.

Самата Джострова отказа да отговаря на въпроси, като заяви, че говори с адвоката си.

"Район "Оборище" работи със законността, когато има основание за изсичане, ние го даваме (разрешението – б.р.)", заяви районният кмет Цолов. Той подчерта, че ако бъдат установени нарушения, има начин собственикът да бъде принуден да възстанови щетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ж.к. "Изток" е землище на едно определено село, което сега е квартал на София. Ако родата ви не е от въпросното село не знам как сте се сдобили с нотариален акт. В "Изток" има много потомствени шумци, затова питам.
32
3
 
4
 
! Отговори
До Азазел преди 6 години
Море, "гъквахме" и още как, но под сурдинка. Защото всяко деяние отпреди 28 г. задължително получаваше одобрението и на партийното ръководство към институцията, която дава разрешение.Можехме да внасяме писмени жалби и протести. В резултат, ОФ-активисти, придружени с някой квартален партиен активист-пенсионер, ни поясняваха колко хубаво ще стане за всички, след като бъде реализирано онова, срещу което протестираме. Ние просто не сме били разбрали замисъла, но Партията бди над интересите ни!
31
0
 
18
 
! Отговори
всичко е от днес за преди 6 години
Утре.На нашата улица преди 2 години общината насади над 30 кестена, защото старите измряха поради строежи и нито един от новите не се хвана.
30
3
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 6 години
За коя градинка става въпрос?Странно е, че тази личност мисли, че може да прави каквото си иска с дърветата и че кметът е разрешил.Преди 16-17 г. строихме на собствен парцел в ж.к."Изток". От съвета дойде човек, за да се увери, че онова, което се налага да разчистим са храсти-саморасляци и една хилава вишна, висока 2 метра. В молбата бяхме писали, че вместо нея ще посадим друго дърво в двора си. Посадихме бор, също и рози, след като строежът приключи.Съседите бяха информирани и не възразиха.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко беззаконие в България става законно деяние, след посещение от страна на полиция, други общински или държавни органи или след разглеждане на казуса от прокуратурата!
28
12
 
8
 
! Отговори
оная с косата иде преди 6 години
аре бе, за пет дървета уревахте цело село, много на протести се научихте, айдуците по протестирт, тия центъро на столицата се недоволни - тва са /протестиращите/ сери ***, дето само гледат на хората у дворовете - ненагледали се, дойде ви времето, още малко ше ви потърпиме... чесовника ви цъка!!!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 29 Ще го преживееш спокойно.
26
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея на 50 метра от там. Като деца си играехме в тази градинка. Кога успя тази да я купи и да унищожи дърветата нямам идея. Тези дървета са от както се помня вече съм на 50 години. Тези дървета ги помня големи още когато бях 5 годишен. Какво ли още ще видя докато съм жив бедна ми е фантазията!
25
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отсичането на живо вековно дърво е забранено. Разрешение за отрязване или премахване на сух клон може да даде само министъра на МОСВ. Кметът е издал нищожно разрешение. Сега кметът трябва да ги възстанови.
24
6
 
12
 
! Отговори
Азазел преди 6 години
Важно в случая е, че хората вече се сещат за тези неща и протестират. Преди двайсетина години и през ум нямаше да им мине.Да не говорим, че при "реалния социализъм" дори нямаше да смеят да гъкнат.
23
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез май си нямат друга работа тръгнали да реват за две дървета дет им "давали въздух" ... ще падна
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До азЗависи какви видове са "сладур". Защо ми се правиш на компетентен на пук сега?
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До азНяма какво да чета, началото на годината трябваше да изрежа 3 ореха знам за какво става дума.
20
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 6 години
До До азНяма значение къде са дърветата,иска се разрешение от общината.Сладур неграмотен.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До азНапротив, изисква се. Дори да е в твоя двор има видове дървета за които трябва да имаш разрешение иначе има солени глоби.
18
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименПриятелю,за отсичане на орех се изисква разрешение от общината,евентуално заплащане на такса,ако е въведена такава,а и общината издава разрешение само ако дървото е изсъхнало или не плододава.Чети преди да се изказваш.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех ако само протестирахте така за неща които са от реално значение... щяхме да сме ехеее
16
7
 
6
 
! Отговори
До аз преди 6 години
Те са й в двора бре пич! В нейния двор под нейните зидове и алеи и само тя решава да ги има или да ги няма и не ти дължи нищо на теб.
15
3
 
18
 
! Отговори
аз преди 6 години
И как по-точно ще възстановят щетите-ще насадят нови ли.Не пипайте нещо,което няма да дочакате да порасне.Аман от градски селяни.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако за сечта на вида дърво не ти трябва разрешително от общината като например за Орех, и дървото е в частен имот може да прави каквото си иска с тях реално. Не разбрах какво значение има, че някаква си оперна певица била живяла в квартала... ама карай.