Археолози откриха римската "Витошка" под "Света Неделя"

Магазини, заведения, ресторанти – сред най-новите открития
Обновена: 25 авг 2017 08:39 | 25 авг 2017 08:30, Мария Захариева
23
Археолози откриха римската "Витошка" под "Света Неделя"
Снимка: 24 часа

Огромна сграда с много помещения, сред които голяма тържествена зала с колони, магазини, заведения и ресторанти, се е простирала под пл. "Света Неделя" в София.

Римският вариант на "Витошка" е изграден през втората половина на II в. Каква е била функцията на тази обществена сграда на Сердика, археолозите ще се опитат да изяснят до октомври.

Още по темата

"Ползвала се е дълго, правени са преустройства. Открихме монети, много керамика, включително и цели амфори за вино или зехтин. Към магазините и заведенията е имало входове от централната улица", обясни ръководителят на обекта д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей при БАН, цитиран от "24 часа".

Сред любопитните находки е изящна бронзова фигурка на змия, вероятно част от статуя на Асклепий.

Според една от хипотезите пък тържествената зала в комплекса е била работното помещение на управителя на Сердика.

"Щом приключат проучванията, ще пристъпим към оформяне на площада. Готово е заданието за конкурса. Търсим опитен европейски архитект, който да направи проекта така, че да съхраним и покажем богатото културно-историческо наследство на София", каза кметът Йорданка Фандъкова, която разгледа разкопките. Общината финансира проучванията от 3 г. с над 340 000 лв.

Целта е площадът да се освободи от коли и да свърже пешеходните зони на "Витошка" и ларгото, а после през ул. "Съборна" и с Градската градина, обясни главният архитект Здравко Здравков. Въз основа на конкурса ще се реши дали на площада да се оформи долно ниво, или да се преминава над архитектурните пластове. 


23
Още по темата: СофияархеолозиВитошка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 1 година
Археолозите в центъра на София имат работа още за един век. За да не събарят знакови сгради поне около тях могат да разкопаят и да търсят спомени от древните векове. При всички разкопки откриват артефакти и скъпоценности. Зад минералната вода при ЦУМ където продават картите има празно място с автопаркинг, то може също да се разкопа и да бъде проучено. След това може да се строи. Нищо не се говори за амфи театъра, ще се разкрие ли да може да се вижда. За сега е скрит с ламарини и стена на къща.
20
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 1 година
Защо не се разкопае празното място срещу ЦУМ на бул. Мария Луиза. Ако има интересни артефакти да се съхранят. След това на колони може да се издигне над разкопките някаква интересна сграда. Това празно място загрозява гледката. Ако не друго, то поне няколко етажен паркинг може да се построи.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е, к'во е било - римски МОЛ рийшли!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което сега откриват сме го открили още преди 40 години. Но не го разкопахме щото центъра на софия щеше да остане без пътни артерии. Тези селянжъри кво си мислят да го оставят така отворен да го гледка ме ли? Ако знаят какво има под магазин ЦУМ селанжърите ще паднат. Няма да им казвам че ще вземат да бутнат сградата. А под хотел Балкан какво има бедна им е фантазията на селанжърите. А пък под магазин София и под Централните Хали какво има... Да не вземете да бутнете сградите ЕЙ Селяне!
17
0
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 1 година
Археолозите ще умуват до Октомври каква била функцията на въпросната сграда но журналистите от този сайт вече са наясно че това бил римския вариант на "Витошка" ... Друг проблем е това че "Витошка" е улица по протежението на която има магазини а не сграда с магазини ... Но карай да върви тук детайлите са просто за онези които си нямат друга работа а не за "истинските" журналисти... И то по-големи археолози от археолозите тез ми ти журналисти...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Търсим европейски архитект" - демек, търсите някой който да одобри поредното унищожение на национално и световно богатство от *** братя които зидат тухли под формата на "реставрация".Това което 2000 години е оцеляло, вие го разрушихте за няма и 10. Много много тъжно
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще освободят от коли като тука е основният поток в центъра?
И защо ще търсят чужд архитект като си имаме чудесни специалисти?
14
1
 
10
 
! Отговори
Къде? преди 1 година
"...магазини, заведения и ресторанти..."

A дюнера къде е ?
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А очите на царот Самоил светската ли още или му свършиха батаррйките.
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното Шибидарово-Рашидоео менте.
11
4
 
16
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Питайте Лили Иванова каква е сградата, може да е пяла там и да си спомни.
10
4
 
12
 
! Отговори
До 8 и 4 преди 1 година
Що не ги оставите да си плюят, те за това живеят. Независимо от новината, търсят само да оплюят и да политизират статиите. Явно за това им се плаща, друго обяснение нямам.
9
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 1 година
До Анонимен
Осми, ти си истински оптимист! Виж пети какво е написа - и ще имаш отговора на своя риторичен въпрос.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МОЛ

Виж ако беше внимавал в часовете по история или беше си направил труда да отвориш нещо странично по темата сега нямаше да се излагаш като кифладжия.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6

Други глупави въпроси да имаш?
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Открили са МОЛа и заведенията на Крум Страшни.Или на някой манастир бизнеса.
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що Сердика,а не Средец?И що "римски"?
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда ... лицето на родното образование както винаги лъсна с простотията си в коментарите. Балканска трагедия в две части.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3

Лесно е ако познаваш културата и архитектурата на изучаваната цивилизация. А това е тяхната работа реално...
2
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така разбраха, да не са намерили бронзови табелки с цени на стоките и менюта на ресторантите? А може би са открили конюшни и обществени тоалетни.