Новото строителство в София – от ?900 за квадрат нагоре!

Неоснователни са опасенията за балон на пазара засега
Обновена: 8 дек 2017 07:10 | 8 дек 2017 07:00, Елка Василева
148
Новото строителство в София – от ?900 за квадрат нагоре!
Снимка: Pixabay

Офертите за готови апартаменти ново строителство в София тръгват от 900 евро за квадратен метър, а сделки под това ниво са дефицит. Цените на имотите в града отбелязват минимално покачване през 2017 година, което е в рамките на 2-4% и е само за определени райони на столицата. Опасенията за балон или срив на пазара на този етап са неоснователни, обявиха пред "Труд" от агенция "Имотека".

Според брокерите най-търсени продължават да са двустайните апартаменти, а най-предпочитани квартали от купувачите са южните, засилено търсене има и в целия район “Младост”.

Имотите в центъра на София се продават за по-малко от месец и се купуват главно с цел инвестиция, но предлагането е изключително ограничено.

Друга тенденция, която наблюдават експертите през годината, е, че цената вече не е водещ фактор в избора на жилище. Това, което се гледа, е районът, средата, начинът на живот и стандартът на квартала.

Младите семейства предпочитат покупка на жилище в комплекс, където условията са по-добри и които предлагат повече комфорт, докато по-възрастните в повечето случаи търсят имот с цел инвестиция.

Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията, е нормално повече хора да искат да инвестират парите си в имот предвид ниските лихви по депозитите. За някаква истерия покрай кредитите обаче не може да се говори. Много рядко се търси 100% финансиране, най-често то е между 30 и 40%.

"Прогнозите, че 2017 г. ще бъде годината на жилищата с 2 спални, не се сбъднаха", казва Атанасова. Тя коментира, че напоследък клиентите имат изискване за повече от 1 баня, особено в по-големите жилища.

Очакванията за 2018 г. са да продължи тенденцията за спокоен и умерен пазар, освен ако не станем свидетели на големи международни събития, които могат да преобърнат нещата. В противен случай прогнозите са за лек ръст и балансиран имотен сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
54
 
! Отговори
трол преди 6 години
Айдее..пак!На няколко дни пускате по една такава статия,но няма кой да се върже.Нищо не се продава.Аз живея в нов блок.До него и около него се строят 3 други.Ако има по 15 апартамента,то 10 са на обезщетени наследници.Другите седят празни.Идват,гледат,цъкат с език и си тръгват хората.Кой ще купи ново хартиено жилище за 900? на кв.м?!Няма къде да паркираш,а и буквално съседа ти чува всичко!Стига сте се мъчили брокерчета..от година се мъча да си купя жилище,но няма нищо качествено.Само скъпотия
12
28
 
8
 
! Отговори
Истина преди 6 години
Просто, не купувайте живейте под наем щом така ви е по изгодно. Всички коментари предполагам никога не са купували имот. По отношение на инвестициите хората са казали: злато и имоти
11
2
 
30
 
! Отговори
Осмото чудо преди 6 години
Безработица глад мизерия ниски надници които варират между 5 и 10лв! А Атанаскова какви ги плещи се чудиш, да се смееш ли или да плачеш.
10
2
 
44
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
Имотния балон,особено в София е факт!Цените на жилищата са космически надути до небесата,на практика завишенибс над 30% от реалните им стойности.Как надуха балона 10 години след 2008 ?.Банките държат почти нулеви лихви по спестяванията и така удрят цените на жилищата,имотните агенции плашат хората че ще загубят парите си и спекулативно публикуват обяви на завишени цени,пишат се статии със сплашване за още поскъпване,създава се истерия за непрестанен ръст на цените....
9
2
 
52
 
! Отговори
Жител на София преди 6 години
В София надуха нов имотен балон.Даже и от Европейската комисия ги предупредиха,но имотните агенции говорят лъжи че нямало такъв защото именно те го подхранват като вдигат офертните цени на жилищата всеки ден,а банките ги подкрепят като нарочно държат лихвите ниски за да набутват кредити на населението.За около две години на практика утроиха цената на квадрат,но балон няма ,спете спикойно.
8
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5София напоследък се напълни с нискоинтелигентна маса, която премного се изненадва, когато разбере, че тук парите не ги ринем с лопати.
7
3
 
39
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 6 години
Лек ръст и балансиран пазар-в превод надухме цените нереално ,но ни е малко и искаме да ги надуваме още и още...Имотните агенции заедно с банките и строителната мафия формираха нов колосален имотен балон.Банките нарочно не вдигат лихвите и така утрояват цените на жилищата,пазара е спекулативе..не купувайте на тези цени.
6
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"цената вече не е водещ фактор в избора на жилище."Може би за мутрите не е водещ фактор, но за нормалните хора все още е.
5
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V SFIA ZAPLATITE SA OT 10 000 LV. NAgore taKA,CE I 1200 EVRO ZA METAR KVADRATEN NE SA MNOGO.
4
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
султана на юг прави териториални претенции, които включват и български земи, нашите се надпреварват кой по висока цена на квадрат ще даде?!? купувайте по 1000Е като станат 500Е ще ви питам
3
11
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Сънувах кошмар цяла вечер Ердоган ме гонеше със ТАНК който има голямо дуло още съм под влиянието на съня.
2
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не няма балон, то някои жилища струват повече отколкото в нормални западни държави, но няма балон, вярваме и купуваме! алчни капиталисти, отгоре на какво са тия цени в мизерна София?!?
1
3
 
41
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
Основателни са и притесненията за балон, защото всичко е умишлено на гърба на бедния изстрадал български народ.