За мръсния въздух: Не ромите палили гуми, клошарите били!

Замърсяването около "Красна поляна" – 20 пъти над нормата
8 дек 2017 08:45, Петя Славова
35
За мръсния въздух: Не ромите палили гуми, клошарите били!
Снимка: архив, Булфото

Клошари и пияници, които по принцип не живеят около или във Виетнамските общежития, са главните виновници за паленето на гуми, пластмаси или кабели в района около "Красна поляна". Това твърдят ромите от едно от най-замърсените места в столицата.

Още по темата

Жители на столичните квартали, "Красна поляна", "Овча купел" и "Разсадника" от години протестират против отровния въздух, който ги трови и искат цялостното събаряне на т.нар. Виетнамски общежития. Те редовно публикуват в социалните мрежи тревожни съобщения и снимки на гъст смог, придружен от силна и задушаваща миризма.

Най-мръсният въздух е именно в тези квартали. Жителите се позовават и на конкретни данни-нормата за чист въздух е превишена над 20 пъти в тези райони, като се позовават на информацията от airsofia.info, която е независимата гражданска система за измерване на концентрирани замърсявания на въздуха.

Недоволството на гражданите е подкрепено и от още данни. В цялата страна единствено в жк "Павлово" е отчетено превишение от 1.06 на допустимата норма за замърсяване с прах (50 mg/m3), посочва още екоагенцията, цитирана от медиите в страната.

Във Facebook има група "Подкрепа за Красна поляна". Над 1000 души са разочарованите столичани, които са харесали групата и се надяват на скорошно решения на проблема с токсичния въздух. Пост в групата от 3 декември дава стряскащата информация, че при максимална норма от 50, въздухът около Виетнамските общежития е със стойност на токсичност 1118.

"Днес е поредната вечер на въздушен геноцид, който идва от смърдящите химични боклуци, които се горят в печките и навън във Виетнамските общежития и Факултета", жалват се от виновниците гражданите. Те отправят и призив към Столичната община “да спре да се прави“, че въздухът в "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел" бил чист. "

Само две спирки към центъра-въздухът е чист, вижда се идеално. В момента мирише ужасно гадно, очите сълзят, кашляме и не може да се спре кашлицата! Който иска да се трови като пали боклуци в печките, няма място в София!", завършват разгневените жители с потъпкани граждански права, пише "Монитор".

В предишен пост гражданите оправят и апел към министъра на околната среда и водите Нено Димов: "Г-н Министре, заповядайте на гости в "Красна поляна". Дано намерите блока, че може идвайки насам, да припаднете от ужасния въздух в квартала ни".

Зам.-кметът на района Николай Вушовски каза, че измерванията на въздуха показват, че съдържанието на вредни емисии е в нормата. Мерки не можело да се вземат, защото сигналите били подавани през нощта, когато било невъзможно да се правят проверки.

Граждани контрираха с изказването, че се обаждали на столичния инспекторат, но от там им отговаряли, че имат само една дежурна служителка и нямало как да я пратят през нощта сама във Факултета или във Виетнамските общежития.

Въпреки това ромите, които пребивават във Виетнамските общежития отричат те самите да палят гуми или пластмаси. Според тях виновни са клошари и пияници, които събират материали за вторични суровини и минават през района, където има много пунктове за предаване на материали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манчурите най-добре да ни направят услуга и да започнат да се палят един друг.
27
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Я бе да! Те от десетилетия вече хората са се объркали :). Точно същото е и в минигетото до езерото в Дружба. Димът от гумите е много по-страшен от дима на близкия ТЕЦ-Дружба!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замърсяването на въздуха е извън всякакви норми това го казвам от първа ръка като живеещ в красна поляна. Не ме интересува какво казват тези ***...
25
0
 
2
 
! Отговори
Стилиян преди 6 години
А когато свършат гумите и кабелите почват да секат Западен парк.Има цели площи изсечени на метър височина от земята.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миришат им овцете на мръсната красна поляна и разсада за зелето и карфиола.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16 Не всеки ,не е е! Само тези с правилегиите и ,,социялните ,,Само те .
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде са ония със сините дрешки? Дремат в патрулките ли? А на тия хора ако им падне пердето и отидат сами да решат проблема? Какво става - ами те сами стават престъпници. Ама е по-удобно на топло в патрулката, нали бе?
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
иначе ром, който е клошар и пияница няма нали?
20
1
 
3
 
! Отговори
Чист въздух за ОК! преди 6 години
Подкрепете жителите на Овча купел - https://facebook/ovchakupelair/!
19
1
 
14
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
До БПФИмам място в близост до Факултета, в събота и неделя гърми музика на поразия от сватбите им. Много често се чуват поздрави "за кмета", за Бойко Борисов, по едно време беше на модa да поздравяват и Вальо Топлото, не знам защо.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дръжте 1200 евро кв метър жилище в тези квартали, нали сме европейска столица. ;)
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде толкова гуми,пластмаси,освен в приемателните пунктове втора ръка,ако те горят като заводи за изгаряне на *** да инак откъде толкоз много са се появили наоколо клошарите ли носят отвсякъде за техния район заради едното греене като всеки е помъкнал по една автомобилна стара гума и чувал пластмасови изполозвани бутилки гепени от отпадъчните кошове за пластмаси и хартии поставени из кварталите.
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излиза, че през нощта всеки може да прави каквото си поиска, защото държавата е затворила... Което е изключително тъпо. Нормалното решение е инспекторатът да въведе и нощна смяна. Сигнали със сигурност ще се намерят. Бих подавал всеки ден за скапаните коли в градинката пред блока ми.
15
0
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Това е нагло оправдание на безполезната измeт в общината. Според НК замърсяването е УГЛАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, наказуемо със ЗАТВОР - следователно - щом има престъпление - ПОЛИЦИЯТА трябва да реагира, а не някаква жалка служителка. По същата логика т.нар. "полицаи" могат да откажат да реагират и на сигнал за убийство или изнасилство, щото било тъмно и извън стандартното работно време.СЪД за община Красна поляна и за Столична община, задето с бездействието си закрилят тоя геноцид !!!
14
1
 
3
 
! Отговори
Веско преди 6 години
До ПеткоБъркаш полицията с КАТ. Не че и на тях...
13
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво сте се нагъчкали в София, като виетнамци? По селата има чист въздух за всички.
12
0
 
30
 
! Отговори
Боко преди 6 години
Няма да пипате електората еййййййййййй. Ще изчесзне стабилността. Еййййййййй лош маТрял бе *** за зеле не става от него.
11
1
 
33
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Къде е полицията ? Полицията е сред храсталаците да дебне за "джигити", да вземе някой лев рушвет или за бюджета ! Така е по-лесно ! Защо да се занимава с неща от които няма да изкара пари ?? Полицията в тая държава никога не си е на мястото !
10
0
 
24
 
! Отговори
Руми преди 6 години
Има компетентни органи по околна среда, които имат мобилни станции /ИАОС и РИОСВ/. Те могат да се ситуират и не в самото ядро на виатнамските общежития. Всичкото това е измъкване, което не води до резултати и вземане на решения. СО и СИнспекторат просто се хлъзгат както им е удобно, на бюрото е топло и е по-добре да си плюнчат папките отколкото да са на терен.
9
1
 
11
 
! Отговори
Асанко от Факултето преди 6 години
До рускиняЮрданка говиро само това което и нареди Боцката.