Столичани на протест срещу мръсния въздух

Нивата на фини прахови частици - с хиляди единици над нормите
20 дек 2017 08:16, Петя Славова
59

Снимка: Булфото

Жители на шест столични квартала излязоха на протест срещу мръсния въздух в София.  Най-голямо замърсяване в столицата има в Младост, Дружба, Красна Поляна, Западен парк, Овча Купел и Оборище. Нивата на фини прахови частици в тези райони подминават с хиляди единици нормите, отбелязва Булфото.

При норма 50 единици, стойностите на замърсяване на въздуха, стигат над 400-500, до 1200 и даже 1600, пишат организаторите на протеста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
5
 
! Отговори
Или или преди 6 години
Няма чист въздух и горене на дърва, въглища, гуми, пластмаси и т.н. Или едното или другото.
55
1
 
5
 
! Отговори
Имитация на дейност преди 6 години
Друг е проблемът с колите в София - имаме си некадърна кметица с некадърен екип, който не само че не може да се справи с организацията на движението и паркирането, но с всяко свое действие влошава нещата. Вместо да назначи хора, които знаят и могат, кметицата се опитва с един куршум да удари два заека - като наложи някакви забрани за колите, да намали проблема с трафика и паркирането, а едновременно с това да имитира, че прави нещо за чистотата на въздуха в София и доста хора се хванаха на въдиц
54
0
 
5
 
! Отговори
До 55 преди 6 години
Няма силна връзка между чистотата на въздуха и транспорта. Даже и сега да се спрат всички автомобили с двигатели с вътрешно горене, въздухът ще си остане пак почти толкова замърсен, а в тези квартали дето протестират изобщо няма да има разлика. Просто е - делът на колите в замърсяването е около 25-30% от максимално допустимите норми през цялата година. Когато замърсяването е 5-10-20-32 пъти над тези норми, какъв е дела на колите? При замърсяване 32 пъти над нормите, делът на колите е под 1%.
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега, сериозно! Ами при билетче 1, 60 естествено човек да предпочете пред градския трансхорт да кара трошката си или може би не-трошката си. Няма никакъв стимул човек да избере градски транспорт пред личен. Напротив. Това натоварва много, много движението, а София като всеки голям град си е доста проблематична в това отношение. Е, докато това е факт въздуха ще си е мръсничък, дори "топлофикация" да не бяха рекетьори и изедници и да не пращаха глигани по къщите да изнудват хората...
52
3
 
1
 
! Отговори
Чистача преди 6 години
Спреъе да карате коли ище Вие чист въздуха!!!
51
0
 
3
 
! Отговори
Изследването преди 6 години
До 47 Бъдещата ...Според това изследване през лятото замърсяването в София е в нормите - около 60-70% от максималните допустимите норми, а през зимата е доста над нормите.
50
0
 
1
 
! Отговори
До Изследването -2 преди 6 години
Иначе, има и 3-месечни бюлетини и годишен доклад. А и Статистиката публикува друг годишен прочит на същите данни, но с акцент за емисиите вредни вещества.Драмата е с избраните места за наблюдение - те може да са били актуални във времето, а сега да не са, и обратното. Самото наблюдението като параметри и продължителност и най-вече - без прекъсвания, ако може. След това иде ред на избраната методология за обработка на даннните. Средните стойности са представителни, но и подвеждащи. И т.н.
49
0
 
1
 
! Отговори
Атлас преди 6 години
Да се пробият няколко тунела за вентилация през Витоша, така ще се създаде постоянно течение което ще мачка смога над градът. София е като ПАНИЦА чийто ръбове са 12-те планини около нея и не и дават да оттича застоялия въздух.
48
0
 
1
 
! Отговори
До Изследването преди 6 години
За поръчковото от Общината, не знам. Вчера някъде из статиите/коментарите се споменаваше за данни за замърсяването от доклад на Сметната палата. Нерде Ямбол, нерде Станбул!!!Ако не е някакво изследване, обобщаващо съществуващите данни и допълнителни наблюдения от специализирана и сертифицирана за целта лаборатория, не го брой.Пръво защото източника на информация е само един - ежедневните бюлетини на Изпълнителната агенция, в които се публикуват данните от наблюденията по пунктовете. Иначе,
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петстотин милиона "за борба със замърсяването" щели да дадат.....че то за тези пари всички софиянци за четири месеца на почивка "ол -инклузив" на Бахамите ще изкарат! Или това е новата мoда в "усвояването на едни пари" ?!
46
0
 
3
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Има едно единствено решение на проблема. Да се разпръснат 1000000 "софиянци" равномерно на територията на държавката, т.е. да се пратят обратно там от където са дошли. Където си имат и къщи и имоти, и където само ще събуят обувките и обуят чехлите, и са при корените си. Ама това изисква равномерно разпределение на благата, равнопоставеност на районите и преразпределение на инвестициите. Но злото е сторено и за да се поправи са нужни 100 години. Пък и това не е само софийски, а световен проблем.
45
3
 
3
 
! Отговори
Бъдеща селянка преди 6 години
Лятото пак ли от гуми и дърва е замърсяването. На първо място, улиците трябва да се мият всеки ден и драстично да се намали броя на колите в София. 1995 по Бяла черква минаваше един автобус 102 - въздухът беше чист. Започна презастрояването и стана ад, живеех до ЮПарк и не се дишаше от автомобили. Същото стана и с МАакадемия, тихата ми улица стана магистрала. Не се диша, ела да видиш събота и неделя като няма коли дробовете ми пеят. Имало е дни, в които буквално усещах, че дишах фин пясък.
44
0
 
3
 
! Отговори
Изследването преди 6 години
Средногодишните стойности. Ами ако 2 месеца в година замърсяването от твърдото гориво е средно 35% над нормите, през други два месеца е 5% над максимално допустимите норми, то средногодишно замърсяването е 40% от максимално допустимите норми. В същото време всичкото останало замърсяване е около 60-70% от максимално допустимите норми, но относително равномерно през годината. През зимата общо замърсяване до 105% над нормите, през лятото - 60-70% от нормите, т.е. 3 пъти по-малко.
43
2
 
2
 
! Отговори
Бъдеща селянка преди 6 години
Махнах се от "И. Вазов", "Бяла черква" стана като магистрала срещу Ю. Парк. МАкадемия, чист въздух, тунел от дървета, малки улици, градинки. В момента няма тротоари по които да вървиш от паркирали коли. Изсякоха дърветата, заради строежите. Заради офисите автомобилопотока стана увеличен. Мръсотия и прах, които навремето събирах за една седмица, в момента ги събирам на 3 дни. В разстояние на 200 м. се построиха 7 сгради за 10 г., в момента строят 4 нови. Сега трябва да бягам на село, С-я е ***.
42
1
 
3
 
! Отговори
Изследването преди 6 години
Има едно изследване по поръчка на столичната община за чистотата на въздуха в София, вкл. и кой колко замърсява. разбира се изследването е поръчково и трябва да докаже, че колите са основен замърсител, в реално те не са. Как го доказват - със средногодишни стойности и със прибавяне на замърсяването от неизмитите улици и тротоари, към замърсяването от колите, което сумарно е около 60-70% от нормите. Използването на твърдо гориво е сезонно, през зимата и средногодишните стойности внушават неистини
41
2
 
5
 
! Отговори
Голямият смог преди 6 години
Може би и в София трябва да се случи нещо подобно на Големият смог в Лондон през 1952 година, от който умират 12000 човека, за да забранят използването на твърдо гориво в София, както направиха в Лондон. Този смог в София се случва само в отделни квартали, които сега протестират, но е доста вероятно от тези квартали да се разпространи в цяла София. Вместо мерки за чистотата на въздуха, Фандъкова имитира дейност, като ще ни спира колите.
40
0
 
4
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Имам вила до София и много добре знам до какво голямо замърсяване води използването на дърва за отопление. Виждал съм и как горят гуми и какъв дим и смрад е резултатът от горенето на тези гуми. Няма друг замърсител на въздуха, който да е сравним с използването на твърдо гориво като дърва, въглища, гуми, пластмаси и т.н. Това твърдо гориво замърсява десетки пъти повече от всичко останало, вкл. и от мръсните улици, които са вторият по големина замърсител в София.
39
0
 
4
 
! Отговори
Горенето на гуми преди 6 години
Един друг спомен от ж.к.Младост в София. Там, където живеех беше чисто, нямаше прах, нямаше и много шум от колите, но ... реституцията прецака всичко. Там всичко се покри с дебел слой прах, измита кола вечерта и оставена на паркинга до улицата, до сутринта беше цялата прашясала. Шумът от самосвалите пренасящи пръст и какво ли не стана денонощен. Е, махнах се от там.
38
2
 
3
 
! Отговори
До Калин и до Край преди 6 години
След като ще се забранява да се кара наред с всичко и всички. Иначе, говорим за сегрегация, неравностойно положение и привилегии.Аз поне не виждам нужната воля и желание в нито един от нашите политици, били те парламентарно представени или не, да говори по темата, камо ли да предприеме нещо. И още, какво пречи данъкът не само да се фокусира върху възрастта на колата, но и да се формира според броя на притежаваните автомобили? Така може частично да се реши и проблема с паркирането
37
0
 
4
 
! Отговори
Горенето на гуми преди 6 години
Имам много лош спомен от замърсяването в ж.к.Младост в София. Някъде след края на работния ден се появяваше една задушлива миризма на изгоряла гума, най-вероятно от горенето на гуми в паркинга за тирове до Околовръстното в Горубляне. Обгазяваха Младост 3 и Младост 4, а вероятно и Младост 1А, които бяха малко по-далеч. С други думи обгазяваха около 40-50 хиляди човека. не издържай на това и на силно влошената транспортна инфраструктура в целият Младост и се махнах от там.