София: 54 802 жилища се топлят с нафта, въглища и дърва

Общината ще поставя екопечки на пелети в 30 домакинства в "Нови Искър"
4 яну 2018 08:19, Анисия Иванова
22
София: 54 802 жилища се топлят с нафта, въглища и дърва
Архив: Булфото

Близо всяко 10-о домакинство в София се отопляват с нафта, въглища или дърва. Като бройка това са 54 802 жилища, сочат данните от специална карта на тези сгради, изготвена от Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия по поръчка на общинската инициатива “Зелена София”. За картата са ползвани данните от последното преброяване на населението през 2011 година.

От общо 595 691 жилища в столицата 9,2% ползват въглища, дърва или нафта за отопление. 47,8%, или 284 528 сгради, се топлят с парно, а 18,7% (111 452 имота) - на ток. С други източници през зимата се отопляват 2301 сгради, или 0,4%.

Необитаваните към онзи момент жилища са 142 608 - 23,9%, като за тях липсва информация какъв източник на отопление ползват, сочат данните от картата.

Тя показва емисиите на фини прахови частици и на азотни окиси във въздуха, които се генерират за една година от жилищата в столицата, ползващи дърва, въглища и нафта за отопление.

Най-големи емисии на фини прахови частици заради горенето на дърва и въглища - над 230 килограма за една година, са отчетени в селата в районите Нови Искър и Кремиковци, кварталите “Левски”, “Подуяне”, “Редута”, “Орландовци”, “Факултета”, “Суходол”, “Горна баня”, “Владая”, “Бояна”, “Драгалевци”, “Симеоново” и др.

Най-високо ниво на азотните окиси - над 150 килограма годишно, освен в посочените територии е регистрирано и в “Бенковски”, “Княжево”, Бистрица, “Панчарево”, Кокаляне, Мърчаево, м. Малинов дол и Банкя.

Целта на картата е да информира гражданите, да даде гласност на проблема с битовото отопление и да помогне с факти при вземане на конкретни решения от отговорните институции за ограничаване на замърсяването на въздуха, обясниха от Столичната община, цитирано от "24 часа".

Оттам припомнят, че по настояване на кмета Йорданка Фандъкова екоминистерството подготвя нови стандарти, на които трябва да отговарят въглищата и дървата, които се ползват за битово отопление. Така от следващия отоплителен сезон те трябва да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел. Правят се и засилени проверки за неправомерно горене на отпадъци.

Тази година общината стартира пилотен проект, с който ще бъде подменено отоплението на 30 домакинства в “Нови Искър” - с екопечки на пелети вместо на дърва или въглища. Идеята е след пилотния да се разработи по-мащабен проект, с който общината да кандидатства за европейско финансиране.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите къщи в Центъра и около Центъра на София, както и къщите в селата до София, нямат друг избор освен отопление на дърва. Има едни които горят и гуми и други работи, които замърсяват в пъти повече от използването на дърва, но тях никой не ги закача - БХК ще го съди. За малките сгради в центъра и в други топлофицирани райони парното не е вариант, защото Топлофикация не ги присъединява. Аз съм пробвал да стопля с 4 климатика една вила с 4 помещения и от 5 градуса, след 3 часа, стана 8 градуса.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кореняци.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бабето ми едно време само дърва гореше + някой кашон за разпалки. Нафтата също бе само за катализатор.

Има един определен етнос, който гори каквото намери, включително стари дрехи защото е по евтино. Трябва да се почва от сърцевината на проблема, ако замениш 30 печки от дърва на 30 печки на палети разликата ще е някакъв процент за улицата.

Ако спреш горенето на гуми в квартал Х ще оправиш цял квартал + съседен. Въпрос на желание е.
17
0
 
9
 
! Отговори
Стар софиянец преди 1 година
Селата около София, вкл. и тези, които ги включиха в София, се отопляват масово на дърва, като там ел.мрежата е доста слабичка и не позволява отоплението на ток, както наивно си мислят някои, например номер 11. Имам вила в такъв район и там като включа нещо малко по-мощно и лампите потъмняват. Въглища не съм виждал да използват, но може просто аз да не съм ги видял. Гуми при мен не се горят - засега все още няма от онези дето горят гуми и всичко останало. Очевидно е,че няма контрол какво се гори
16
3
 
1
 
! Отговори
бачо Илия преди 1 година
До Shark

Все още се краде нафта на поразия. Не им бери кахъра за цената.
15
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
Като се има предвид, че една нафтова печка гори 10л. нафта на ден по 2лв., кой ще се отоплява с такава?
14
1
 
8
 
! Отговори
сметкаджия преди 1 година
И ако сметнем, че почти 1/2 от жилищата в София са необитаеми, излиза, че всяко ПЕТО домакинствов СФ се отоплява на нафта или твърдо гориво.
13
1
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Май не си наясно, че Топлофикация трудно присъединява малки сгради (къщи) към парното в топлофицираните райони. Май не си наясно и че има блокове, които са съвсем близо до топлофицирани блокове, но и тях Топлофикация не иска да ги присъедини. Казано накратко не е толкова елементарно както си го представят лаиците.
12
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 1 година
Общината/държавата пак ще ДАВА, ще ДОСТАВЯ на някой нещо. Като и при санираното - чуждата питка /нашите общи пари/ властта ги дава на някого като ще му купи пелетни печки от едни "наши" фирми. Абе не ви ли писна така да ви работят.
ВЛАСТТА трябва да задължи всеки да се отоплява екологично - как ще ги прави си е негова грижа.
11
6
 
11
 
! Отговори
еколог преди 1 година
Къде са еколозите? На ски пистите в Банско ли? Безумно е в топлофицирани райони на София да имат избор и де се топлят с въглища! Пълна забрана на твърди и течни горива в топлофицирани райони- избор имат ако не искат парно- само ток. Елементарно е. А за крайни квартали без парно да се забранят въглищата и гумите и да се следи и глобява, ама глобата да почва от 1000 лева!
10
2
 
7
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Вие наред ли сте бе, кой ще се отоплява с нафта?? При тези цени? Писна ми от глупави стъкмистики
9
0
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
9,2% от жилищата били на въглища, дърва и нафта, а за 23,9% не се знаело. Знае се разбира се - и те са на дърва, въглища и нафта, когато се ползват и много малко от тях са на ток.Тези проценти трябва да се преизчислят като се изключат тези "необитаеми жилища", за да се получи по-вярна картинка. 12,1% от обитаемите жилища (едно от всеки осем) се отопляват с въглища, дърва и ток, ако числата са верни.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2
Ами това казва и общината - така се маскира отоплението с отработено масло като нафта. Кой ще се отоплява с нафта(газьол) след като това е най-скъпото отопление, освен ако не е крадена?
7
3
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Жми градо !!! Никаква полза от тия измислици ! Да им се наложи данък,, Опазване на околната среда ,, !!! По 200 лева на месец !
6
0
 
16
 
! Отговори
От 2 преди 1 година
Какво ми биете минусите наистина има много такива печки на старо отработено масло проверете в нета като не вярвате!
5
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се намали цената на тока и газа до поносими нива и започне газифициране. Но крадене, пусто крадене и лакомия, кой да спре това? Но лакомите Суджуци и КЕВР никога няма да го направят. Тока от АЕЦ. Козлодуй струва 0.04 стотинки на мегават, на Зелените централи на Цветелинка и Боко, по 0.70ст. Вторият плащаме ние в България, първият се изнася за по 0.07 ст на мегават. И виновни били колите??? Пейзанката от Белчин баня на съд и конфискация на краденото пт нея.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната глупост на общинарите . Подаряването на няколко печки няма да реши нищо, а самите пелети не са евтини и е доста спорно доколко са по-ефективни като гориво.
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софиянци са най-големите селяни тарикати. Постоянно реват и плюат провициалистите. Кой ми .р@ в гащите.
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз познавам един собственик на сервиз който си е направил печка с която гори старото масло на автомобилите които обслужва.
1
0
 
36
 
! Отговори
Решение преди 1 година
Браво на общината. Ще реши проблема като сложи 30 печки безплатно на вероятно на манга*ли в Нови искър.

Така се решават проблеми според амебите в СО.