СОС: В Природен парк "Витоша" трябва да влезе друг инвеститор

За да се модернизират съоръженията, трябва актуализация на плана за управление
Обновена: 12 яну 2018 16:52 | 12 яну 2018 16:05, Анисия Иванова
3
СОС: В Природен парк "Витоша" трябва да влезе друг инвеститор
Архив: Булфото

Най-важната стъпка за модернизацията на съоръженията на Витоша е да бъде актуализиран Планът за управление на природен парк "Витоша". Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елин Герджиков на пресконференция.

Според него борбата срещу актуализацията на плана е защита на сегашния статут. Ако не се приеме новият план, този собственик реално е бетониран там и не може да влезе друг инвеститор, каза Герджиков. Той отбеляза, че дори да има инвестиционен интерес, той не може да стане със сегашния план за управление.

Новият план не предвижда ново застрояване в планината - нито хотели, нито хижи, каза Герджиков. По думите му ще се инвестира само в спортни съоръжения, ски писти и поддръжка. Приемането на новия устройствен план е възможността ние да гарантираме интереса на софиянци и модернизацията, изграждането и подмяната на съоръженията, каза Герджиков.

Той представи и подробности за приватизацията на общинското дружество "Въжени линии". Решението е гласувано на 26 юли 2007 г., а към този момент в СОС няма нито един представител на ГЕРБ - това е два месеца преди изборите за местна власт през 2007 г., каза той. Договорът е подписан през декември 2007 г. от тогавашния директор на Агенцията по приватизация, каза Герджиков и допълни, че през декември все още не е бил конституиран Новият надзорен съвет от новия мандат, а е действал старият надзорен съвет.

Председателят на СОС посочи, че изпълнението на договора е проверявано от Агенцията за приватизацията от 2008 г. до сега 11 пъти и не е констатиран нито един повод за прекратяването му. В договора не са предвидени никакви сериозни изисквания към купувача, посочи още Герджиков, цитиран от БТА.

Той допълни, че само веднъж е установено неизпълнение на изискването да се запази персонала. Още първата година е изпълнена инвестиционната програма - да се вложат 500 000 лв. През 2009 г. е констатирано нарушение от 60 работни места, налични са били само 47, и поради това е съставен акт и е наложена глоба от около 120 000 лв. Последната проверка е от 2017 г. и всички задължения са спазват, посочи председателят на СОС. Според него е трябвало да се запише в договора приватизаторът не да запази предмета на дейността, а да извършва услугата. Това към онзи момент е било грешка, констатира той.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
пепи преди 9 месеца
Каква е тая мания всичко да се дава на концесия.Столичен парк Витоша е държавен.И общински.Точка.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе то е ясно,че ще дръпнат килимчето на някой и ще има ново раздаване на картите, но после като гръмнат следващия крупен "бизнесмен" да няма пак изненадани и приказки колко арен е бил.
1
1
 
7
 
! Отговори
Smurf преди 9 месеца
Герб и столична община ама те никога не са имали нищо общо. Факта че Борисов е кмет от 2005 е фалшива новина