"София 92" или когато Витоша бе на косъм от Зимна Олимпиада

Магистрала до Боровец и стадион за хокей под планина планирал Батето
1 фев 2018 11:00,
30
"София 92" или когато Витоша бе на косъм от Зимна Олимпиада
Снимка: "Труд"

София на косъм губи домакинството на Зимната Олимпиада през 1992 година. Политическото разделение на света дава тогава предимство на френския курорт Албервил, който печели на балотаж срещу българската столица. При първото гласуване обаче София е предпочетена от най-много членове на МОК.

И е имало защо. Проектът, представен от тогавашния шеф на Българския олимпийски комитет Иван Славков е грандиозен. Предвижда се изграждане на истински пръстен от спортни обекти в южната част на града. Олимпийският стадион "София-92" е планиран в близост до Околовръстното шосе в подножието на Витоша и трябвало да приеме състезанията по хокей на лед и фигурно пързаляне, разказва за плановете от преди падането на Желязната завеса "Труд".

В Бояна е предвиждан другият голям център, който да включва специализираните съоръжения за бобслей и ски скокове.

Северните склонове на Витоша са определени да приемат състезанията по ски – алпийските дисциплини са с финал на "Алеко", а около Златните мостове имало планове за изграждане на нов хотел.

Идеята била в района на сегашния комплекс "Малинова долина" да се построи олимпийското село. То щяло да представлява поредица от блокчета по 3-5 етажа, които след края на игрите да бъдат превърнати в жилищен квартал.

Само на 200 метра от него пък щял да тръгва кабинковия лифт.

Идеите за инфраструктурни промени са още по-мащабни. Комитетът по кандидатурата обещава, че до 1990-а в София ще има метро. Според по-късни разчети много от състезанията, например алпийските ски, трябвало да бъдат изнесени на Боровец. До него пък трябвало да води магистрала от София.

Основна тежест на кандидатурата ни все пак била Витоша. Наличието на планина до голям град е уникално предимство на българския проект, а евентуалното й интегриране в градоустройството би създало нещо, невиждано в цял свят, допълва "Труд".

Един от неофициалните девизи на проекта бил "От Витоша по-високо нема!".

През 1984-а Зимната олимпиада се провежда в Сараево, а 2 години по-късно 91-ата сесия на МОК в Лозана (Швейцария) разглежда българския проект наред с още 6 в жестока битка.

Конкуренти на София са Кортина д’Ампецо (Италия), Фалун (Швеция), Анкоридж (САЩ), Бертехсгаден (ФРГ), Лилехамер (Норвегия) и Албервил (Франция). Италианската кандидатура е представена от актрисата Джина Лолобриджида, а шведската се води от властелина в ските Ингемар Стенмарк. За скандинавските номинации лобират дори кралете им – Густав XV Шведски и Олав V Норвежки.

И въпреки това София е истинският победител при първото гласуване. Българската столица получава най-голяма подкрепа – 25 гласа, а Албервил е втори с 19.

Нашата делегация се води от зам.-председателя на МС Георги Йорданов, който е и председател на Съвета за духовно развитие. Присъстват още членът на МОК ген. Владимир Стойчев – почетен председател на БОК, председателят на БОК Иван Славков, председателят на ЦС на БСФС Трендафил Мартински, председателят на Българската федерация по ски Васил Попов и българската гордост в ски спорта по онова време – Петър Попангелов.

След първия тур следва втори – с напрегнато тайно гласуване. Заради политическото разделение в света и пренасочването на гласовете на загубили кандидатури към френската решава вота в полза на Албервил. Той печели с 51 срещу 25 гласа за София.

Тогава се говори се за тънки сметки при гласуването – Албервил взима Зимните Игри, а Барселона – Летните. Тогава МОК решава да размине двете събития и така "бялата олимпиада" за първи и единствен път се провежда два пъти за 2 години.

По-късно, след като Олимпиадата в Албервил вече е минала, Игрите там се оценяват като пълен организацоинен провал.

Надпреварата за домакинство на Игрите, летни или зимни, винаги е огромна. Освен реклама, и приходи, тя струва много на организаторите. Но след това построеното остава.

И днес в света вече мирише на Олимпиада. В края на следващата седмица започват зимните игри в корейския курорт ПьонгЧанг. Близо 3000 спортисти от 92 страни ще участват в надпреварата по 15 вида спорт пред очите на милиарди зрители по света.

Предишните игри Сочи 2014 струваха на организаторите главозамайващите 51 милиарда долара. Корейските домакини се оказаха значително по-пестеливи от руските – ПьонгЧанг 2018 ще излезе близо $10 милиарда, като огромната част от сумата не е за нуждите на спорта, а за инфраструктурни подобрения в района. Подобен е примерът и от летните игри  Лондон 2012, чрез които домакините преобразуваха цял район в модерен жилищен комплекс. Същите са плановете и за Токио 2020.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
52
 
! Отговори
121212 преди 6 години
мда, Батето освен от хубави жени и качествен алкохол, си разбираше и от работата! А сега Витоша не е приоритет за зимен спорт! Такова богатство, планина в столицата, и такова немарливо отношение в днешно време! Жалко, мнооого жалко!
6
4
 
7
 
! Отговори
еко-толераст преди 6 години
в толерастията няма нищо лошо.лошо е когато алчността замъглавя разума! На работниците в хотелите, кооито ще се построят, все някои им е крив, че трябва да бачкат... на строителите, че треа да бърка бетон... всеки иска много пара, КЕШ, без да бачка - праиш хотел и се избиват да ти ги носят... и срещу това само ЛЪЖИ - еко, био, веган, натурално... бла бла бла - съсипваш природата, дишаш *** като в софия и накрая дебелите чичковци с паричките в чужбина...Ай сиктир ве!
5
3
 
16
 
! Отговори
Mitaka преди 6 години
До MersiИ това с Белене не вярно. Концалегерите като Белене работят 50 години, когато пращат там и за едно подмятане само и там ги пребиват и убиват разни ***.80те години няма такива концлагери вече, най-много да са затваряли заради възродителни процес и нещата бяха доста по-спокойни от към репресии.
4
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амииии жалко, сега ски спорт на Витоша НЯМА. Вече 10г, кой ли ни упфавлява от тогава ?????
3
26
 
12
 
! Отговори
Mersi преди 6 години
ЕКО толерасти и други подобни ентусиасти тогава ги изращаха на дулги обучения и семинари в затънтени краища на България като - "учебен център Белене". Подобни подривни мероприятия като протест се наказаваха жестоко. Единствено можеше да се организират манифестации с възхвалителна цел.
2
6
 
7
 
! Отговори
Mitaka преди 6 години
До АнонименТова, че не е имало еко не е вярно.Имаше / имало е и тогава хора, които бяха против това да се сече да се правят още писти и кабинка. Точно такива протести като сега естествено не.Малко след това нали имаше и смерч на Витоша. Хората казваха, че част гората, която е трябвало да се сече в крайна сметка е повалена от смерча.
1
30
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тогава не е имало ЕКО толерасти които да "спасяват" природата