За справяне с мръсния въздух: Стимули, не санкции!

Трябват и данъчни облекчения за екодомакинствата
7 фев 2018 09:10, Боряна Павлова
23

2110 гледания   |  Още видео

Законодателната власт може да започне да мисли за въвеждането на различни видове стимули в борбата с мръсния въздух, защото очевидно санкциите не работят. Това е мнението на заместник-председателя на Столичния общински съвет Иван Велков, което той изрази в предаването "Денят ON AIR".

"Ако се тръгне сериозно и се мисли за данъчни облекчения за хора, домакинства, индустрии или технологии, които щадят околната среда и въведем фискални стимули за друг тип потребление, ефектът ще е в пъти по-сериозен", заяви Иван Велков пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според него не трябва постоянно да се гледат цифрите и нормите на замърсяването на въздуха, а да се работи срещу отстраняването един по един на източниците на това замърсяване.

"Мерки насочени конкретно към един или друг причинител не водят до бърз ефект, ако няма комплексен подход", подчерта още заместник-председателят на СОС в "Денят ON AIR".

Според Иван Велков не може да се каже в София кой точно е източникът на замърсяване, заради който се превишава нормата. Той обясни още, че половинчати мерки, като спиране на автомобили, няма да премахнат причините за замърсяването, а миенето на улиците и поддържането на чистота е нещо задължително, което трябва една община да прави.
 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Не се знае ли?! преди 1 година
При наднормено замърсяване в София много добре се знае кое замърсява.
На първо място това, е използването на твърдо гориво, което замърсява в пъти повече от всичко останало взето заедно - до примерно 32 пъти повече в екстрени случаи, каквито измериха в София около Нова година.
На второ място е неизмитите улици, което замърсява около 14 пъти повече от всичко останало взето заедно без използването на твърдо гориво.
На трето място са останалите замърсители, които замърсяват около 4-5% от нормите
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според него(Иван Велков - ГЕРБ) не трябва постоянно да се гледат цифрите и нормите на замърсяването на въздуха, а да се работи срещу отстраняването един по един на източниците на това замърсяване.
*
Некадърник. Ако имаме замърсяване от 400 мкг/м3, каквото имаше в предишните дни на някои места, то 370 мкг/м3 бяха от горенето на гуми и други работи, но той ще отстранява едно по едно останалите 100 неща.
*
И да научи какво е цифра и какво е число.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат: Според Иван Велков не може да се каже в София кой точно е източникът на замърсяване, заради който се превишава нормата.
*
Да подава оставка веднага, щом не знае, че единствено горенето на гуми, дърва, въглища и т.н. замърсява наднормено София.
16
0
 
13
 
! Отговори
До кеке и морячето преди 1 година
Спорът ви е безмислен. Тецовете в София са на газ и само при авария с доставката на газ, може да минат на мазут. Тецовете в София са доставчиците на парното, т.е. на чист въздух. Отоплението на ток веднага ще претовари мрежата, а и токът не може да стопли като парното или дървата и въглищата. Замърсителят ще си остане -горенето на гуми и други подобни, както и некачествени дърва и въглища.
15
4
 
3
 
! Отговори
Моряк и половина преди 1 година
до Кеке,
аз за 4 цифрена сума на месец, ще си продам ли половината живот според теб?! Или си мислиш, че работата е балкан турист!
14
4
 
1
 
! Отговори
Българин 1 преди 1 година
Написах коментар под номер 2 , за това че хората също издишваме вредни емисии,които замърсяват въздуха и поради това да ни сложат катализатори на устата и отзад за да няма замърсяване!!! Надявам се този път коментара ми да не изчезне,нали сме за СВОБОДАТА НА СЛОВОТО!!! Ама както казваше бай Петко Бучаров да ама НЕ !!!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде остана принципът "замърсителят плаща"? Стана така, че "дихателят плаща", а замърсителите я карат на вересия!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами стимулирайте ползването на ТЕЦ, спосорирайте цената. Да, но нали това е "касичка"? Всякакви безумия през нашия джоб ще измислите, но парното и златното билетче не пипате!
11
1
 
6
 
! Отговори
нене преди 1 година
До Анонимен

ама нали ако всички хора минат на газ и на него цената ще стане като на тока...не се залъгвайте бе хора..все пак това е РОДНА БЪЛГАРИЯ.......
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големите замърсители са едни избиратели на ГЕРБ, които данъци не плащат и живеят на наш гръб. Какви данъчни облекчения, какви стимули ще ги спрат да горят гуми, пластмаси и т.н., както предлага този некадърник?
9
2
 
2
 
! Отговори
кеке преди 1 година
До Моряк и половина

ти да не си от тия дето взимат хилядарки на месец та си толкова убеден, защото повече от хората не вземат четирицифрени заплати и незнам как ще си плащат по -скъпичко тока тогава.
8
0
 
5
 
! Отговори
кеке преди 1 година
абе нека тия *** вдигнат заплатите на хората, тогава естествено че всеки ще предпочете по -чистото, по -лесното и по-удобното. Никой няма да се разправя с дърва и въглища.
7
3
 
2
 
! Отговори
Необходима преди 1 година
е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА в областта на горивата за отопление и автомобили. Това което идва на ум на данъчните у само увеличение, но няма как да стане, не и при този жизнен стандарт. В нормалните държави са въведени гъвкави нива на ДДС и акцизи, така, че държавата да може да прави политика с данъците т.е. горивата, които са най-екологични /и имайте в предвид че това не е електроенергията, с изключение на тази от възобновяеми источници/ са с най-ниски акцизи и ДДС много често ставката е 0.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо парадираме с мръсният въздух, като цял живот е такъв, докато паралелно на него ни пробутват да ядем ***?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от общината от много мислене ще вземат да се изприщят.
Продължават да дигат цената на тока. Но предлагат да се отопляваме на ток.
Продължават да държат билетите за градския транспорт на 1,60, въпреки, че още миналото лято Сф. Градски съд определи цената за незаконна. Ми ще си ходят хората с коли на работа.
Направиха всичко възможно да се замръси въздуха. И сега се чудят, ама защо?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колите по модел след 1999 замърсяват по-малко от цигара. Кое да ограничим?
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърниците в общината си търсят оправдание. За чист въздух трябва да се спре горенето на гуми и какво ли не още, както и да се спазват някакви норми за дървата и въглищата. Разбира се и улиците да се мият. Нищо друго няма да помогне.
2
13
 
3
 
! Отговори
Моряк и половина преди 1 година
Проблема на София с мръсният въздух е в ТЕЦ-а , не в колите! Трябва да се затвори и хората да се отопляват на ток! По-скъпичко ще е, но здравето цена няма!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е далавера. Правят ти данъчно облекчение от 50 лева на година и си пускаш парно на природен газ за 4 бона.