Сеч на дървета изкара жителите на цял квартал на протест

Хората от столичния "Абдовица" питат има ли екооценка
37

С блокиран път, знамена и под звуците на български народни песни започна новата седмица в София. Жителите на столичния квартал "Абдовица" излизат на протест заради варварска сеч в близост, за която властите твърдят, че е санитарна.

Според недоволните хора обаче се режат здрави дървета по поречието на река Искър, липсва контрол върху дейността на въпросния терен, а фирмата, която е спечелила търга за добиване на дървесина, има сериозни нередности в документацията. След последния протест жителите на квартала обещаха да преминат в гражданско неподчинение.

"До повече от 10 институции са изпратени жалби, но все още чакаме отговор отнякъде. Повече от 2 седмица гората по поречието на река Искър се сече, като се премахват и напълно здрави дървета. Опитваме се да се борим срещу сечта", отбеляза протестираща пред Bulgaria ON AIR.

Събралите се на протеста столичани предполагат, че изсечените дървета ще послужат за огрев, защото се изнасят от местността както от камиони, така и от каруци, а сечта тече постоянно.

"По документи на 9 февруари са дошли на място и са проверили кои дървета са за премахване.На 13 февруари СОС е разрешил изсичането на гората. Няма как за толкова кратко време да бъде подготвено всичко", категорични са протестиращите.

Жителите на квартал "Абдовица" искат да стане ясно кой, как и кога е решил тези дървета да бъдат отсечени и дали е направена екооценка за тази дейност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Антоанета Михайлова преди 6 години
Ами да, това нали не е Пирин или Витоша, не е национален проблем. Да си се оправят хората, кой как може. Зелените не се вълнуват от такива неща. Няма далавера и си затварят очите. Ако можеха да се усвоят няколко милиона добре, ама като не може не ги е еня.
26
0
 
1
 
! Отговори
Виктория преди 6 години
А къде са паркетните еколози? Те само за Витоша и за Пирин протестират и то на жълтите павета. Така че жителите ще има да чакат подкрепа от тях на кукуво лято.
25
1
 
4
 
! Отговори
annybody преди 6 години
На "зелените" им се плаща в зелено - и то много, НПО-та на Сорос и лобита на Австрия и Швейцария. В "Абдовица" напоследък са позакъсали откъм зелено, та май ще си останат обезлесени.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоооооо ЗЕЛЕНИТЕ! Къде сте?!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да видим сега реакцията на Зелените. Голям майтап - няма ги никакви. Сигурно четат Истамбулската конвенция и ронят сълзи.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не е трудно да се провери далаверата. Ако не се провери - значи има интерес на властимащите. И си вкарват автогол, ако не го направят и резултатите да станат публични!
21
3
 
7
 
! Отговори
спомени преди 6 години
А БЕШЕ ВРЕМЕ КОГАТО ЕДНО БГ ДЪРВО НЕ СЕ СЕЧЕШЕ. ДЪРВЕНИЯ МАТЕРИАЛ ИДВАШЕ ОТ КОМИ. НЯМАШЕ СВЛАЧИЩА, НАВОДНЕНИЯ .........
20
1
 
4
 
! Отговори
иван преди 6 години
Свидетели сме как правилното гласуване на изборите се монетизира- добив на дървен материал от разни фирмички, осигуряване на работа по санирането на блокове от недотам квалифицирани, но дали своя глас за каузата хора от малцинствени групи...
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Ония зелените ла й на дето блокираха софия къде са?!?!"---НЕма ги. "Абдовица" им е далече; никой не плаща.Виж да беше у "Борисовата"... или по "Витошка, 'се нЕкой зелен щеше да дойде да протестира от 10:00 до 11:оо сутринта...
18
0
 
15
 
! Отговори
баба Яга преди 6 години
Къде са зелените еко защитници??? Изглежда, че протестират когато и където им е изгодно!!
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде по страната се сече мащабно.Гарантирано от ГЕРБ.После те ще се изнесат с парите,а за населението тук ще остане пустиня.Няма гора-няма реки,няма вода,няма реколта,няма чист въздух
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е само там , и покрай Нови Искър е същата история
15
1
 
12
 
! Отговори
В Пещера преди 6 години
е същото. Секат се горите както никога не са се секли преди. Имаме едни от най красивите места в Родопите но гората оредява буквално с всеки изминат ден. Преди имаше горско стопанство което контролираше сечта и маркиркираше дърветата. Сега контрол няма, маркировка няма. Като се разходя по балкана откривам пътища за сеч които ги е нямало преди. Кметът разреши градът да излезе от Купена национален парк под ООН, за да може на Домусчиев завода да се разширява и замърсява без външен контрол. Мафия!
14
0
 
18
 
! Отговори
MaMka iM преди 6 години
Имена, имена дайте. И да видим кои са. И какво чакаме от институциите. Че то такива в Родината ни няма. Всичко е корупция, безхаберие и чакане на сигнал от нас. А даже и тогава се скатават по бюрата си в очакване на заплатата.
13
16
 
4
 
! Отговори
Зеления преди 6 години
Тая гора на Абдица не й трябва. Напълно излишна е. Подкрепям строежа на новите блокове там.
12
0
 
10
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Хрупкат козиците, чезнат гориците, и гладуват сърниците....
11
3
 
8
 
! Отговори
Да преди 6 години
Репортера е номер 1 :)
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ония зелените ла й на дето блокираха софия къде са?!?!
9
5
 
30
 
! Отговори
Антонов преди 6 години
Много ми е интересно къде са сега Зелените, който уж защитават природата? Явно не са им платили, иначе щяха да са първи на протеста!
8
0
 
26
 
! Отговори
ПАРИ преди 6 години
0,8 м2 дърва са 100 лева .Тази Гола Сеч струва около 1500 м2 - Националната Лотария пасти да яде - кой е направил далаверата може да си купи нов Джип и Нова Къща в Затворен Комплекс .