Майка му искаше да е перфектен ученик, а той? Той я уби, тормозила го!

15-годишният Митко може да получи до 10 години затвор
94
Майка му искаше да е перфектен ученик, а той? Той я уби, тормозила го!
Снимка: Reuters, архив

Дни наред 15-годишният Митко обикаля безцелно улиците на София. Спи по пейки в градинките, но редовно влиза във Facebook, за да проверява съобщения от приятели. Не им отговаря, за да не се издаде. Майка му е мъртва, но той не казва на никого.

Скрива истината дори от баща си, който от 10 г. е разделен с жена си. Полицията започва да търси деветокласника, след като се разбира, че той не ходи на училище, а майка му - на работа.

Привечер на 15 октомври 2015 г. Генади Николов от сектор "Издирване" към СДВР отива до апартамента на майката на момчето - 44-годишната учителка София Иванова, в столичния кв. "Люлин". Зеленият ѝ "Фиат" е пред блока, но в жилището никой не отваря. Вратата на терасата на апартамента, който е на 1-ия етаж, е открехната. Полицаят прескача от съседния балкон на нея. Дочува говор отвътре, повдига завесата и влиза, като си свети с фенер. Телевизорът работи, леглото е неоправено, а на нощното шкафче има бутилка с бяло вино.

В антрето полицаят се натъква на трупа на София. Тя лежи по гръб, но по тялото ѝ няма кръв. Николов се обажда в дежурната на 9-о районно. От Бърза помощ констатират, че София е мъртва. По-късно става ясно, че причината за смъртта е задушаване. След седмица Митко е задържан и обвинен за убийството, а после е пуснат без мярка за неотклонение, тъй като е непълнолетен.

Преди дни той е осъден на 5 г. зад решетките. Прокуратурата иска доживотен затвор, но съдът прилага разпоредба от особената част на НК. Тя предвижда при непълнолетни най-тежката присъда да се заменя с от 3 до 10 г. Делото минава по съкратена процедура, при която наказанията се намаляват с 1/3.

Митко е разпитан за първи път на 22 октомври. Разказва, че като се прибрал вкъщи на 13 октомври, майка му започнала да му се кара. Казала му, че е "тъпанар" и го ударила "без видима причина". Той вдигнал ръце да се предпази, изблъскал я и избягал.

Разследването събира още факти. Във фаталния ден Митко не отива на училище.

Разхожда се и към 18:40 ч. се среща с приятелка. След час и половина я изпраща до дома ѝ в "Младост" и се връща с метрото. Прибира се към 22:00 часа, докато София говори по телефона. Когато влиза, младежът я чува да казва: "Да му се скарам ли на тоя калпазанин?". Телефонният ѝ разговор набързо приключва. Тя забелязва на ръката на сина си рана от изгорено с цигара и пита откъде е.

"Не питай", отвръща Митко. Раздразнена, София заявява, че ще се обади на класния и започва да набира номера. Учителят чува само: "Няма да ми попречиш да говоря с него". Следва писък и телефонът пада, докато майката и синът се сдърпват.

"Казах ѝ да ме остави аз да говоря с него (с класния - б.а.)- обяснява по-късно Митко. - Майка ми ме удари с телефона по главата, докато ми се караше. Хванах я за ръцете и през кръста и я отнесох в коридора", казва младежът пред разследващите, цитиран от "24 часа".

Според прокуратурата там младежът я пуска и жената пада на земята. Той сяда върху корема ѝ и я хваща за гърлото. София се съпротивлява и опитва да го отблъсне, но синът я притиска към пода и стиска гърлото ѝ, докато тя започва да потръпва конвулсивно.

Митко твърди, че не искал да я удуши. Само приложил хватка, научена на тренировките по джудо. Събрал ръцете си, като препокрил палците, а с другите пръсти притиснал шията за 5-10 секунди. В паниката не се сетил да я върне от "състоянието на безсъзнание" чрез "натиск на определени точки под носа или ушите".

Експертизите по делото показват, че част от кръвонасяданията могат да бъдат причинени от "крайните части на човешките пръсти", но белезите по-скоро са резултат от захващане и стискане. То е прекъсвано за секунди и това удължило агонията на жертвата. Тя остава на пода, а Митко взема спестяванията си и излиза. Докато върви безцелно, полицаи го спират и отвеждат в 9-о районно, тъй като е без документи. Длъжни са, щом е непълнолетен, да го предадат на родител.

Към 2:30 часа се свързват с бащата - Пламен. Той пристига с такси. Заварва сина си "умърлушен", взема го и двамата тръгват пеш към апартамента на майката в "Люлин". По пътя бащата обяснява на сина си, че не е редно вечер да се шляе по улиците. Митко му казва, че се е скарал с майка си, защото закъснял от училище. Двамата стигат до блока в "Люлин" към 5:00 ч. Пред вратата на жилището младежът дава знак на баща си да пази тишина, като допира пръст до устните си. Прошепва, че майка му спи и бащата си тръгва.

Митко минава покрай трупа, без да го докосва. Не успява да заспи, взема пари от портфейла на майка си, раница и суитшърт и излиза. Към 14:30 часа на 15 октомври пак минава покрай дома си и вижда баща си да слиза от такси. Побягва, а после изключва и телефона си.

Като не успява да се свърже с жена си, бащата отива в център за изучаване на чужди езици в кв. "Св Троица", където тя работи. От колежките ѝ разбира, че 2 дни София не е била на работа, а от класния на сина си - че не ходи на училище. Озадачен, той моли в 9-о районно да му помогнат да намери сина си. Пет дни от младежа няма следа.

На 20 октомври той се връща вкъщи. Разлепя полицейските лепенки на вратата и след като взема малко дрехи, ги залепя с безцветно лепило. На другия ден решава, че вече не иска да бяга и се обажда на баща си.

Пред полицаите обяснява, че с майка му се карали, тъй като "тя имала проблем с нервите". Изисквала от него да учи повече и да изкарва само шестици. Веднъж хвърлила монитора на земята и го счупила. Смятала, че компютърът разсейва сина ѝ и му отнема от времето за учене.

Близки на семейството потвърдили, че имало конфликти, провокирани от оценките в училище. Според защитата в педагогическата характеристика на ученика пишело, че в час понякога е разсеян и замислен, сякаш преживява нещо. Митко има по-малка сестра от 2-ия брак на майка си с македонец, който по онова време работи в Сидни, но след убийството идва в София да се грижи за дъщеря си. Сега момичето е в 1-и клас.

"Запознахме се през 2009 г. Бях решил да ги взема в Австралия. Дори билети им бях купил", разказва Горан.

В съда отказва да е граждански ищец по делото.

"Ако го осъдят да плати кръвнина, ще плаща баща му, а трябва да плаща този, който е виновен. Ако не може - да лежи в затвора. София беше много добър човек, беше перфектна", казва Горан. Според него София била всеотдайна майка.

Бабата и дядото на Митко по майчина линия защитават внука си в съда, въпреки мъката си.

"Добро момче е, винаги ни е помагал, какво стана, не знам. Да не дава Господ такова нещо на никого", казва леля Надя, съседка на бабата на момчето.

Докато го разследват, младежът 1 г. бил частен ученик, искал непременно да завърши гимназията.

"Момчето трепереше в съда", казва адвокат Марин Марковски.

"Този случай е голяма човешка трагедия за жертвата, децата ѝ и родителите. За да въздаде справедливост, правосъдието трябва да прецени какви причини са довели до това посегателство. Осветли се необичайна картина - в поведението си вкъщи майката е била груба, почти непоносима... Ще кажете - лесно е да се говори срещу жертвата, но в случая има доказателства", заяви адвокат Марин Марковски.

Според него момчето било подложено на "психически тормоз".

"Бабата разказа как внукът ѝ е бил обиждан и подиграван. Майката искала да бъде перфектен ученик. В онзи вечер го е ударила, защото не се е подготвил добре за някакво класно. Това не го оправдава, но смекчава неговата вина. Той си призна, в залата трепереше. Цял живот ще трябва да живее с това", допълни той.

Защитата твърди още, че младежът е действал в състояние на афект, но експертиза по делото отхвърля тази теза. Присъдата не е влязла в сила.

"Ще обжалваме", казва Марковски.

(Името на момчето е сменено, тъй като е непълнолетно - б. р.)


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
1
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 9 месеца
продължело по същия ритмичен живот.Понякога вече пораснало влизало в пререкание с властната си майка , а тя му плясвала ,по някой шамар ,ама никога не е и помисляло ,че може да отвърне,просто така било възпитано.Никога , ама никога да не посяга на жена каквото и да му е направила
79
0
 
1
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 9 месеца
но според момчето без основание за това.Родителите му никога не били доволни от успехите му,винаги смятали ,че са някакво стечение на обстоятелствата ,или високите оценки му ги пишат "по милост", докато по-слабите са само негова заслуга защото просто толкова си можело.Спортувало джудо .Така му минавал живота- спорт и училище,затова когато кандидатствувало го приели "от раз" в най-елитния факултет на ВМЕИ,а есента в казармата в НШЗО, а втората година като ПКВ в един парашутно-десантен батальон.Там допълнително изучавал и тренирал ръкопашен бой.Бил добър войник.Когато се върнало момчето в къщи
78
0
 
1
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 9 месеца
Представете си едно момче ,израснало по време на "тъмния и човеконенавистен" социализъм.Произхождало от горния край на средната класа, по време на този период.Баща АБПФК-нач.управление,майка главен счетоводител във външнотърговска организация също член на БКП.В къщи суров социалистически пуританизъм ,като форма на възпитание.На момчето всичко свързано със спорт и учене не му липсвало ,но когато поискало магнетофон му било отказано ,за да не слуша онези "рошльовци" ,разбирайте The Beatles.Rolling Stones.The Doors.Било силен ученик в една от най-елитните столични гимназии , и все още смятана за
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
адвокатът на това момче е страшна мивка! Що за глупост-майка ти те кара да учиш и я убиваш??? И той е жертвата? Очевидно е, че момчето е с психически проблеми, и най-лошото е, че просто я е убил и съвсем спокойно е отишъл пак в апартамента, взел си е пари.. Чудо! А треньорът по джудо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде разпитан! На това ли учи децата- как да убиват?
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Горката злато търсачка, както казва една друга ако не може да намери перфектният мъж ще го роди и отгледа, но нещата не са така прости.
75
0
 
3
 
! Отговори
Martin Dimitrov преди 9 месеца
доколкото се разбира от статията момчето е било тормозено от майка му която е изпаднала в истерия ( колко ли пъти и преди това ) и като сложим , че е било замислено ( сигурно форма на Аспергер или Аутизъм) който ръка за ръка върви с синдром на дефицит на вниманието ( слаб ученик ) + чувства вина ( невротик е / прекалено е чувствителен / ) еми с него май е трябвало да се работи още от малък , а не да го държат в казармен режим май а ? почти 100% съм сигурен , че е станал емоционално нестабилен...
74
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да убиеш майка си е най долното престъпление, което може да бъде извършено, този заслужава да бъде разчленен и одран жив за назидание... Очаква го вечен Ад
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Англия всяко дете се посещава за да се види как живее. На какъв ли тормоз е било подложено това момче. Щом един родител иска само 6, е сигнал за проблем. Дори статистиката показва, че отличните не се реализират добре в живота, с ниски заплати са. Но явно жената е избивала своите проблеми върху детето си. Жалка, българска действителност.
72
2
 
13
 
! Отговори
Недопустимо грубо преди 9 месеца
се държат с децата си много родители. Ако и детето е грубиян, идва до хак на родителя след време.
Но се случва детето по характер да прилича на другия родител и вариантите са два. Грубиянството ранява и осакатява душата му завинаги, грубиянът остава ненаказан. Или се предизвиква ефектът на пружината - ако силно я натягаш,тя се къса и се навива на обратната страна. Така чувствителният, раним, деликатен и кротък човек изведнъж озверява. Това е защитна реакция, отключва се на подсъзнателно равнище.
71
1
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 9 месеца
Май не си запознат с това какво е джудо.
70
3
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 месеца
До Анонимен
Странното е че в уроците по джудо са го учили да убива чрез удушаване. Треньорът му дали ще бъде призован.
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато джендърите започнат да внушават на детето, че да го карат да учи и да му отнемат свободата е едно и също... Това ви чака, драги герберфенове. Необразованост, арогантност, социопатия и пълна посредственост във всички сфери.
68
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като майка му го е "тормозела'' да учи защо не е отишъл да живее с баща си? В тази възраст 15 г.-момчетата трябва да са с бащите си.Но той сигурно има друго семейство,деца...по-лесно му е било да издевателства над майка си.
67
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не оправдавам поведението на момчето , че е виновен е виновен проблема му е че изпада в истерия след което е неспособно да мисли, а това го прави опасен.
На случая е интересен именно с това че на подобно поведение е научен от собствената си майка, и след поредното обучение от майка си как да се изпада в истерия, детето е демонстрирало че е научило урока които майка му е преподавала.
Жертвата е обучавала собствения си убиец, обучението излиза че е успешно.Истерия не винаги създава убийци, но пома
66
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да отглежда две деца,при това и един пуберитет и се грижи сама за всичко,да работи едва ли и е било лесно,затова го е тормозила психически,защото самата тя не се е чувствала комфортно и е имала нужда от почивка и от помощ,при това е била и с болни амбиции,сина И по всичко да има непременно шестици.
И двамата са били изнервени,тя от нелекия живот и липса на лично време,той от психическия тормоз и... се стига до трагедия.
65
2
 
32
 
! Отговори
обективен преди 9 месеца
Сега няма кой да го кара да учи !! В затвора ще го научат на всичко.
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разкарайте компютрите от децата,ако трябва им заключвайте телефоните някъде,за да не ги използват непрекъснато!Интернет може да убие,може да доведе до трагедии,факт!Има много такива случаи.В някои страни лечението от зависимости като алкохол,дрога, пушене, включват и компютрите,провеждат лечение.
И не натискайте децата да бъдат перфектни в училище или с перфектни оценки,това може да ги съсипе за цял живот.
63
1
 
34
 
! Отговори
мда преди 9 месеца
До Анонимен 7

Израсъл съм без баща. Отгледан съм само от майка ми с много любов и внимание и то в най-трудните години на прехода. Що за човек съм станал ще има кой да прецени. Сега съм баща на момче, женен съм, завършил съм висше и работя по специалността. Генерализацията Ви за момчетата без бащи би била смешна ако не беше толкова опростенческа (макар че едва ли е учудващо). Да посегнеш на родител е нещо което ми е много трудно да си го представя. За жалост има хора които са стигнали дотам...
62
2
 
28
 
! Отговори
Lan преди 9 месеца
46,
да бе, така, така - това са оправдания! Този НЕ е видял труден живот, нито е бит, нито е каран да работи и за благодарност удушил "случайно" майка си. Която имала наглостта да се опитва да го кара да учи...развалила му живота и спокойствието!
61
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Очевидно това момче по една или друга причина е ПСИХОПАТ. Върнал се е да вземе дрехи...прескачал трупа на майка си...паричките и взел...и скоро ще е отново на свобода докато някой не го ядоса (нарани крехката му психика...) и в състояние на афект го убие (Този някой може да сте вие или вашите деца...) този път обаче невинното детенце вече ще е възрастен и ще се опита да прикрие следите си. Например ще сложи ножа в ръката ви, а полицията ще реши, че сте се самоубили. ЧЕСТИТО !