Лукс имот в София – търсят го за живеене, но и за инвестиция

Интересът е към жилища в центъра и около Докторския паметник
63
Лукс имот в София – търсят го за живеене, но и за инвестиция
Снимка: Unique Estates

Пазарът на луксозни имоти в България отбелязва умерено първо тримесечие на 2018 г. Това показва новият анализ на консултантската компания Unique Estates.

Интересът за луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция, но предлагането продължава да изостава. Причината е липсата на качествено ново строителство, което отговаря на нуждите на купувачите, както и ограниченият избор от жилища в централните райони на София, които са търсени най-вече с инвестиционна цел.

Тези фактори се очаква да доведат до продължаващ лек ръст на цените в луксозния сегмент, докато броят на сделките ще се запази около нивата от предходната година, прогнозират брокерите.

Търсене и предлагане

През първото тримесечие на 2018 г. пазарът на луксозни апартаменти остана активен основно в по-ниския ценови сегмент – до 300-350 000 евро. Сделки се сключваха основно в централните райони на София и около Докторски паметник, като голяма част от търсенето е с инвестиционна цел, посочват от компанията.

Основното търсене в тези райони е на апартаменти в стари аристократични кооперации. Купувачите са основно хора със свободни капитали, които се интересуват от жилища за ремонт, в чието обновяване да инвестират и да ги препродадат впоследствие на по-висока цена.

Другият тип търсене на апартаменти в централната част на София е отново с инвестиционна цел, главно за отдаване под наем в придобилите през последните години популярност платформи от типа на Airbnb. Не липсват и покупки за жилищни нужди.

Относително активни като сделки в по-ниския сегмент на луксозния пазар през първото тримесечие бяха и южните райони на София, около бул. "България", както и кварталите по Витошката яка. И там продажбите бяха основно на апартаменти с цел покриване на жилищни нужди.

В средния ценови сегмент на луксозния пазар – 500-800 000 евро, сделките през първото тримесечие бяха значително по-малко. Причината е слабото предлагане на къщи и апартаменти, които отговарят на търсенето на купувачите.

Според брокерите от Unique Estates изискванията към апартаментите в този ценови сегмент са да са с голяма квадратура – поне 200 кв. м, най-малко три спални с баня към всяка от тях, гардеробни, поне две паркоместа и хубава гледка. При къщите изискването е за модерна архитектура, голям двор и "умно" управление на имота.

Висок остава и интересът към покупка на ексклузивни къщи и резиденции, чиито цени обичайно надхвърлят 1-1.5 млн. евро. След силните сделки в този сегмент през миналата година обаче в момента предлагането е ограничено.

Общата активност на пазара на луксозни имоти през първото тримесечие се запазва на нивата от миналата година както при продажбите, така и при наемите. Прогнозата на брокерите е за задържане на обема продажби заради недостига както на подходящи проекти в строеж, така и на парцели с добра локация за бъдещо строителство.

Цени

Годината започна с продължаващ ръст на цените на имотите в централните софийски райони, които вече се продават средно за 2300 евро/кв. м, като в района на Докторски паметник нивата са около 2700 евро/кв. м.

Обратно, засиленото предлагане на имоти под наем доведе до спад на цените спрямо миналата година. Тогава се наблюдаваше засилен интерес, особено към апартаменти в центъра на София заради Председателството на ЕС. Много от жилищата се наемаха предварително и това доведе до висока активност на пазара, която продължи до есента на 2017 г.

През последните месеци обаче търсенето намаля до обичайните си нива. В същото време пикът на покупките с инвестиционна цел доведе до последващо пренасищане на пазара с оферти за наеми и така цените в много райони тръгнаха надолу.

Прогнозата на компанията за 2018 г. е ограниченото предлагане да повиши леко продажните цени на пазара на луксозни имоти, докато наемите ще се запазят на сегашните нива или ще отбележат спад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви кажа , понеже тук говорите че младите се изнасят .....Не е така ! Не емигрират , евакуират се .......
20
2
 
5
 
! Отговори
Д.Л. преди 5 години
Като погледне човек хората в София, които в по- голямата си част са като преправени от нещо старо, като се разходи по тротоарите,които трябваше да сложа в кавички и като ви чете вас, неминуемо стига до извода, че пишете големи глупости.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо си викам , ще купя един апартамент за едни 300-350 000 евро.., те взели , че свършили ......
18
2
 
12
 
! Отговори
user преди 5 години
Време е и селата да се напълнят с хора. София не е място за живеене.
17
2
 
16
 
! Отговори
Хоп преди 5 години
До Наемодател до vai 11Незнам за твоя апартамент, но има цели празни блокове по София. Предполагам, че те проверяват, защото при новото строителство инвеститорите избягват брокери. Ако това ще те успокои през ден ми звънят от различни строежи където съм гледал проекти и ме питат дали съм решил да купувам. Затова в момента мисля, че ще изчакам да станат готови на по-големи отстъпки!
16
5
 
12
 
! Отговори
Наемодател до vai 11 преди 5 години
Не знам колко са се изнесли, но от седмица-две ми звънят нон-стоп от разни агенции да питат дали случайно апартамента ми в центъра не се е освободил при положение, че за последен път беше в обявите преди 6 години.Моето предвиждане е, че при липса на екстремни обстоятелства цените устойчиво ще нарастват, за да се изравнят с тези в Прага, Будапеща и т.н., които междувременно ще са се повишили още. Когато хартиените кинти губят стойност, хората евакуират наличното в нещо съществено.
15
4
 
12
 
! Отговори
Gost преди 5 години
Гладни брокери :). Време е данъчните да прегледат всички покупки на имоти за последните 5 години. Доста кирливи ризи ще намерят пък и бюджета ще напълнят. Да не забравят и чроверка на всички брокерчета дали си декларират комисионните.
14
5
 
20
 
! Отговори
умен преди 5 години
Яли сме я тая попара. Купете си апартамент до Южния парк, да дишате изгорелите газове от задръстванията по Арсеналски и Бяла Черква, да ви блъскат детето в колело в парка, да няма къде да паркирате уикенда от пришълци от крайните квартали, дошли да се разхождат в парка, да няма места в детските градини наоколо, няма и свястно училище даже. По-добре се изнесете от София и елитните му квартали. Качеството на живот в по-високо и въздухът е по-чист.
13
8
 
8
 
! Отговори
info pls. преди 5 години
До Малеее 4Къде по-точно в Западна Европа раздават на безценица, че да продавам тук и да се местя там? Вчера гледах цените в Лисабон (порт. икономика е зле, средна работна заплата 570 евро) и се хванах за главата - хубавите тристайни в добър квартал са над 500К евро, стигат да 1 милион. И това в най-бедната западна страна. Та, къде казваш ги раздавали евтино на фона на отрицателни депозитни лихви???
12
0
 
16
 
! Отговори
мислител преди 5 години
понеже следя пазара от личен интерес... гледам че послесдните няколко месеца едни и същи имоти продавани за цена Х вече се продават за цена Х+У... и ми се ще да попитам разбирачите, когато през 2017 г. същиявт този апартамент в същото състояние и непремоненеа инфраструктура струва Х, защо няколко месеца по- късно, в същото състояние струва Х+У
11
8
 
22
 
! Отговори
vai преди 5 години
В тоя мизерен град 2700евро кв.м!!!??????*** ли сте бе!!!!!!Всичко живо изчезва навън!!!!Балъците свършиха!!!!!!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Либералист - за парите за мезонет в Изток или Лозенец ще си купя няколко декара и ще направя палат, ама пуста г.ъзария на криворазбран претстиж и мутробарок... ще си джиткам с голфколичката из имота и Пешо Компира над мен няма да ме наводнява, щото едната му мозъчна клетка е забравила да спре крана в банята
9
4
 
30
 
! Отговори
Рентиер преди 5 години
До АлександраАма рабира се, колко ти личи, че си от село мила моя.Коза като теб как няма да купу в Ганати Коза. Точно там, където строят тоя безумент комплекс беше блато, в което пасяха крави през 2004 год; А днес искат 3000 евро на кв.м.; Апартаментите в центъра макар и от 30 година са в пъти по- добра инвестиция, защото винаги можеш да ги отдадеш под наем / продадеш с надценка, защото локацията локация локация; А ако нещо ти е лъхнало на лошо- обръсни подмишницата си и ползвай дезодорант
8
6
 
14
 
! Отговори
До №4 преди 5 години
Айде да ни светнеш в коя "Западна Европа" се купува жилище за 700-800 Евро/кв м. Пишете си глупости и сами си вярвате.
7
19
 
10
 
! Отговори
Александра преди 5 години
Смятам , че за цена от 3000 евро на кв. метър в София е нужно много повече от луксозно обзавеждане. Аз лично съм гледала проекта на Гаранти Коза в Младост. Там наред с луксозните резиденции имате мол на 5 етажа. Кино и спа център ако не се бъркам.Ако имах възможност бих инвестирала в такъв проект, а не в ап. от 30та година, където ще ухае на стари бабички.
6
6
 
36
 
! Отговори
Бананоберач преди 5 години
Балона се надува,Надувайте момчета,Да стане на парчета :)
5
14
 
18
 
! Отговори
Либералист преди 5 години
стига сте броили парите на хората, защо не броите труда с които са си изкарали ... пазарът определя цената! След като някой дава 2500 евро на квадрат, цената е 2500 евро на квадрат!
4
11
 
20
 
! Отговори
Малеее преди 5 години
При тоя нисък стандарт такива цени, хехех, то в Западна Европа спокойно се купува 3-4 пъти по-евтино голямо жилище с големи озеленени пространства, ниско строителство /не гета-блокове/ и напълно оборудвана кухня и инфраструктура. Тук не знаеш какъв престъпник ще ти цъфне
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕЛЯНИ!
2
7
 
34
 
! Отговори
11 преди 5 години
Платена новина на агенцийте. В момента на тия цени повечето хора не могат да си позволят нищо освен едностаен или гараж. Купуват само тези които се занимават с пране на пари или друг вид далавери...