Под жълтите павета в София: Тайните проходи на властта

Строени са по времето на Фердинанд и Живков, сега - занемарени
19 май 2018 07:30, Александър Попов
72
Под жълтите павета в София: Тайните проходи на властта
Снимка: Олег Попов/БТА, архив

Емблематичните сгради на основните институции в София са свързани с подземни тунели, които минават на три нива под земята. Те са строени по време на управлението на Тодор Живков  и тръгват от бившия мавзолей на Георги Димитров, експартийният дом, сегашната сграда на Народното събрание, мазетата на БНБ, разказва "168 часа".

Катакомбите са били тайна, за която вечщо се е грижила Държавна сигурност.

Подземната част на мавзолея, която го свързва с Партийния дом, е част от схемата за евакуация, въведена по това време. В случай на инцидент на трибуната на мавзолея, където се нарежда цялото Политбюро начело с Тодор Живков по време на манифестация, първите мъже в държавата щели да бъдат спешно евакуирани оттам.

Манифестации са се провеждали четири пъти през годината - на Деня на труда 1 май, Деня на славянската писменост и култура 24 май, 9 септември, който е бил национален празник до 1989 г., и на Деня на октомврийската революция - 7 ноември. Същата функция тунелът е имал и в случай на инцидент по време на пленум на ЦК на БКП, тъй като някъде до 80-те г. на ХХ век те са се провеждали в залата на Партийния дом.

За целта в тунела е поддържана добра климатизация, вентилация и състояние на настилката. Състоянието му е занемарено след 1989 г. Той не е унищожен, но повече не го чистят.

Втори маршрут за бягство от мавзолея е бил тунелът, който е стигал до БНБ. Освен това банката като важна институция също има нужда от схема за евакуация и добра защита. Твърди се, че БНБ разполага с най-добре защитения трезор.

Реално обаче тези тунели никога не са използвани по първоначалното си предназначение, а просто са гълтали пари от държавния бюджет за поддръжката си.

Освен с мавзолея БНБ е свързана и със Съдебната палата още по времето на цар Борис III. Свидетели са разказвали, че техни роднини са използвали бомбоубежището под Съдебната палата по време на бомбардировките през 1944 г.

Тодор Живков може и да не е минавал оттам, но Георги Димитров - да. Поне посмъртно. Балсамираните му останки са били тайно извадени от мавзолея през 1990 г. и погребани до майка му в Централните софийски гробища.

Бившият Партиен дом пък е бил свързан не само с мавзолея, но и с Министерството на отбраната. Това е трябвало да представлява нещо като бункер при евентуална военна опасност.

Твърди се, че в последните години преди падането на Тодор Живков от власт е имало план за строеж на тунел между Народното събрание и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бил започнат, но останал недовършен. А по време на строителството на метрото е срутен окончателно.

Подземни проходи са се строели и по времето на Фердинанд отново с цел защита и евентуално бягство на царското семейство. От двореца водели началото си няколко тунела. Единият от тях се свързвал с военното училище, а друг - с военното министерство. Третият тунел стигал до Народната банка. Четвъртият пък е бил връзка с кухненския блок, който се е намирал на територията на днешното британско посолство. Той е бил използван за доставка на хранителни стоки. Друг пък преминава под Руската църква, Народната библиотека и свършва на Орлов мост.

Легендите за тези тайни пътища със сигурност са вълнуващи, но документи за съществуването им така и не са открити.

Система от подземни тунели и катакомби е открита и под сградата на Софийската опера и балет. Строителството ѝ започва в края на 40-те години, а за целта е било нужно поставянето на много дълбоки основи. Първоначално по време на изкопните дейности са открити статуи и артефакти от епохата на старата Сердика, които са предадени и съхранени в историческия музей.

Архитектът на сградата Лазар Парашкеванов обаче открива и катакомбите, за които се предполага, че са се използвали при нападение за бързо придвижване до различните части на Сердика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви кажа под секрет, там живеят костенурките нинджа.
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нас повече ни интересуват тунелите и ,,каналите" по които ще се изнесът извън страната ,днешната управляваща каста ,ако България е удари икономическа и политическа криза!
18
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Тодар от Правец бая се е окопавал във власт навремето. Сега бай еднокнижника от Банкя още повече
17
16
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соца създаде едно мързеливо племе което беше свикнали все някой отгоре да го ръчка и да го дундурка. Сега когато трябва да разчитате на себе си се видя колко струвате другари. 30 години се вижда.
16
31
 
27
 
! Отговори
Един полу-грамотен преди 5 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма .
15
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тунели си прокопаха, а едно метро не можаха да спретнат! Много строиха за боядисване, ама нищо наяве!
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече няма нужда от тунели за властта. Сега се бяга с танкове, фалкони и спартани.
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар Киро 1
12
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПеткоНосталгията по соца не се лекува!Заболяването е доживотно...И за него лекарства няма открити, няма открити.
11
5
 
25
 
! Отговори
Петко преди 5 години
"Твърди се, че БНБ разполага с най-добре защитения трезор."Статията ни затрогва с литературен изказ на ниво "шести клас".Твърдя, че на селски вечеринки разговорите са по-информативни и забавни...
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Сега няма и нужда да се строи подобна глупост.
9
2
 
18
 
! Отговори
Ноооос преди 5 години
Преди имаше една група във фейса, от разни ентусиасти обикалящи подземията на града. Имаха самоделни карти, описание на входове, изходи, шахти, и всякаква подобна инфраструктура вкл.бункери и скривалища. Беше се събрало много инфо и и може би някоя държавна служба докладва групата и всичко се затри.
8
9
 
4
 
! Отговори
КТБ преди 5 години
И Цветан Василев е избягал през тях
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още римляните ги е тресяла параноята и са строили подобни съоръжения, тъй че нищо ново под слънцето.
6
3
 
12
 
! Отговори
Леле преди 5 години
Градските легенди разказват че имало тунел от ндк до резиденцията в бояна, по който може да мине камион. Може и да е истина, защото на бул.българия, Където минава под витошка, има голям подземен паркинг ,с -3 нива под бул.българия.А някой знае ли малко повече за тунелите под квартал лагера, при тез земляне, казват че били свързани с тунела на бул.българия, и отиват до сградата на хотел шипка и сградата на военните срещу пирогов.
5
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее соца
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Университетът на Бойко на снимката
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това е комунизъм типично като оня домоуправител де казвал само на другарите си по чаша какво ще прави.Господин домоуправител всички сме членове на тая кооперация и ако продължавате да правите това което вие кеф. нема да стане след като плащам сте длъжни да минете и да кажете казвате на пияниците ок еи ги резултат кои едно не платил кои друго вие докога ще определяте правилата а чудете се с какво да се заядете аз лично си го преместих ами да не се заядат с вас че гледам вие не сте идеален
2
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами огромните подземни помещения на ЦУМ? Там е като швейцарско сирене. Хубавото е, че е строено без да се жали материал. Сега с тази "икономика" това няма как да се построи.
1
8
 
28
 
! Отговори
ined преди 5 години
След като мумията на Димитров избягала в тунела никой не е посмял повече да влезе в него