Еко парно! София гори... отпадъци и се грее. Изгодно ли е?

Калоян Паргов, Валя Чилова и Иван Велков пред Bulgaria ON AIR
29 май 2018 10:30, Златко Желев
46

3940 гледания   |  Още видео

Стотици столичани протестираха вчера пред общината срещу градежа на нова инсталация на площадката на ТЕЦ "София", която да използва технологията за изгаряне на битови отпадъци за отопление.

Според Иван Велков от "Политическа група 5", който е заместник-председател на Столичния общински съвет, всяка технология, която изгаря отпадъци, няма как да бъде екологично перфектна.

"Ние се опитваме да решим един съществуващ проблем или даже два, пак с мерки и решения, които принадлежат на миналото", настоя той пред Bulgaria ON AIR. По думите на Велков това със сигурност не е най-доброто решение за града.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов дори открои и чисто икономически аргументи срещу изграждането на тази нова инсталация.

По думите му Топлофикация "София" в този момент се намира в тежко финансово състояние, защото има огромни финансови задължения, които достигат около 700 милиона.

"Имитирането на такъв дълг, който ще го плаща Топлофикация, тоест софиянци, на стойност 64 милиона евро, допълнително ще утежни положението", пресметна лидерът на социалистите в СОС.

Общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова пък беше категорична, че предложението за изграждането на тази инсталация към Топлофикация "София", в която да се горят битови отпадъци за отопление, е именно заради големите задължения на дружеството и нуждата от намаляване на разходите за природен газ.

"Тази инсталация ще ни даде възможност да консумираме с 10% по-малко природен газ годишно, което за целия период на оползотворяване на инсталацията е в рамките на 500 милиона. Инсталацията отделно има приходи - по 10 милиона на година, с тях тя ще може да изплаща този заем и ще могат да се спрат остарели мощности, които само замърсяват", заяви Чилова пред Bulgaria ON AIR.

От екологична гледна точка тя защити инсталацията с аргумент, че тази технология е абсолютно безопасна и се ползва в много градове в Европейския съюз.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Водата отровена,сега въздуха ще бъде отровен! Айде стига бе! Стига намръщени и злобни физиономии! Стига сте плашили хората!Стига Гьобелсова пропаганда!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е ясно,червените са контра! Вече са банални!
43
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как не ги е срам в центъра на столицата да се случват подобни простотии. Що за хора ни управляват и толкова ли ниско е паднало нивото на тези по високите етажи. Това е някакво безумие.
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След изгаряне при висока температура отровните съединения се разграждат до безопасни основни елементи.
Затова няма отровни газове и пепели като остатък след горенето.
Тази инсталация ще е огромно облекчение за София.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това алтернативно гориво се нарича RDF.
Можеш да го гориш, можеш да го продаваш по целия свят, нямаш старите открити сметища, не купуваш скъпата газ...
Софиянци са неуки пещерняци.
В много заводи на България и ЕС се горят такива отпадъци и всичко се следи строго.
Няма отрови.
40
4
 
4
 
! Отговори
ВЛЪЦИНИЯЛЕ преди 9 месеца
АКО ГО НАПРАВЯТ ТОА ЗАВОД СИ ПРЕДСТАВЯМ КАКВА ЩЕ Е РАЗЛИАКТА С ВИЕНА И КОПЕНХАГЕН ...ПОКЪРТИТЕЛНА
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КРАЖ*БА КОЛКО МОЖЕ И ТЕ ТВА Е ...
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТО И СЕГА ГЕТАТА СА СИ БЕЗПЛАТНА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА ВСИЧКО ЗА КАВО НИ Е ЗАВОД ОСВЕН АКО НЕМОЖЕ ДА СЕ ПРИБЕРАТ ЕДНИ ПАРИ С ЕДНИ ХОРА ЗА ЕДИН ПО ХУБАВ ЖИВОТ ТАКА ДЕ АКО НЕМАШ ЕС КАЛСА И ТРИ ЕТАЦНА КЪЩА И НЕ МЕТАШ САЛФЕТКИ В СТУДЕНТСКИ КЪВ Е ТОЯ ЖИВОТ
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Специално ходих да видя завода в Копенхаген. Чистота, на площадката, където влизаха боклуджийските камиони можеш спокойно да си хапваш сандвича. Сепаратори измъкваха всички метални отпадъци. Изгорените твърди остатъци отиваха на полето като компост. Топлинната енергия беше достатъчна за 80000 град. От гигантския комин не излизаше пушек. И това беше преди 30 години!
36
3
 
7
 
! Отговори
Няма разлика преди 9 месеца
Когато всеки си гори лично отпадъци е Еко КАТАСТРОФА
а когато целия Този ресурс го ползват БЕЗПЛАТНО в завода като СУРОВИНА
и дори им плащаш за извозването е Еко РЕШЕНИЕ
А колко пари ще се УСВОЯТ
но пък и коренно ще се промени екологията в София из основи
А за контролирането на Еко изискванията относно какво изпуска
от комина съмнение да няма
Сега всички тичайте да трупате стаж и да гоните пенсия че няма Бугати за всички
35
1
 
3
 
! Отговори
Имитиране преди 9 месеца
"Имитирането на такъв дълг..." Сега да изясним. Другарят социалист ли го е казал така или някой журналист е свикнал да използва И вместо Е.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След като Виена се грее на отпадъци и им е изгодно само в бойколандия не е изгодно? Или се притесниха че ще намалее консумацията на съвецки газ?
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От това, което видях като репортаж,някакви 100 протестиращи от непознато на никого движение се постара да се покаже в медиите с проблем, който не е проблем! Не става дума за технологии, за нужда,за изпълнител,за числа,за факти! А фактите са,че в цяла Европа такива инсталации работят и то често в центъра на градовете и че това е бъдещето! А БСП-то по задължение си протестира и търси под вола,теле!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Човек хем не иска да се откаже от правенето на ***, хем пък иска да ги изхвърля така че да не му пречат на него, а някой друг. Усилието да се прави по-малко *** не е много голямо, но е супер досадно, нали? Къде къде по-лесно е да го метнеш дирекнто във варела, на улицата или в храстите...
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пушека си е пушек. А специално от отпадъци е полезен
30
0
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 9 месеца
Викаш ако газта не е руска вече си съгласен
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Герб пак ще стрижат раята с проект за 250 милиона, който ще бъде изпълнен толкова некачествено, колкото ремонтите по Цариградско. Във Виена завода може и да работи качествено. Тука тва няма как да стане!!!
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нашите "зелени" са срещу всеки проект, който води до намаляване на консумацията на руски газ- ФАКТ !
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В центъра на Виена от години работи такова съоръжение и на никой не му пречи,дори малко хора знаят и предполагат какво е това красиво на външен вид здание! Стига измислени политически проблеми!
26
3
 
8
 
! Отговори
до Корнелия, 16 преди 9 месеца
Абе стига с тоя център, само там ли дишат въздух ? В цяла софия е мръсен въздуха и няма никакъв контрол над автомобилите ...