Само 11% от столичани ходят пеша на работа

Автобус на градския транспорт = 40 коли по-малко по улиците
33
Само 11% от столичани ходят пеша на работа
Снимка: Булфото, архив

Едва 11% от софиянци ходят пеша до работа. Това става ясно от данни на Столичната община, която стартира информационна кампания, напомняйки, че "Чистият въздух зависи от всеки един от нас".

От "Московска" 33 призовават всички, които шофират активно, да използват летния сезон, за да слязат от колите си и да изпробват алтернативите на придвижване в града.

"София е европейската столица с най-много коли на глава от населението, като едва 11% от столичани ходят пеш на работа. За сметка на това, един автобус на градския транспорт означава 40 коли по-малко по улиците", става ясно от данните.

"Много голяма част от активните шофьори не са се возили от години с градски транспорт и допускаме, че впечатленията са им доста различни от това, което е реалността в момента. Голяма част от градския транспорт е обновен в последните години и той заедно с метрото е една от най-големите инвестиции за по-чист въздух и по-зелен град", каза зам.-кметът по околна среда на София Йоана Христова, цитирана от "Монитор".

От общината отбелязват, че вече 60% от градския транспорт на столицата е с нулеви вредни емисии, а 40% от автобусите са нискоемисионни. С доставката на още 60 нови автобуса на природен газ и на 20 електробуса пък 70% от автотранспорта ще е обновен.

"Метрото е най-бързият, удобен и екологичен градски транспорт. Всеки ден с него пътуват над 350 000 души, а с пускането на третата линия с него ще се придвижват 500 000 души днвено. Всяка година то спестява 75 000 тона вредни емисии, а с пускането на третия лъч - 90 000 т. Любопитен факт е, че тези, които пътуват с метро, изгарят 43 800 калории годишно", посочват от кметството.

Лице на кампанията е певецът и актьор Орлин Павлов.

"Градът ни е препълнен с коли, задръстванията са огромни, а въздухът, който дишаме е много мръсен! И всичко това зависи само от нас. Аз обичам да карам колело и така се придвижвам много по-бързо и приятно по улиците на София. Включих се в кампанията, защото чистият въздух зависи от всеки един от нас!", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"София е европейската столица с най-много коли на глава от населението"и това е така, защото всички планове са за строежи на големи и още по-големи булеварди. Пример в момента тече обсъждане Тодор Каблешков да е с шест ленти за автомобили!!! За велоалеи не може, такъв бил планът!
8
0
 
15
 
! Отговори
Зара преди 5 години
Нямам нищо против, но метрото не трябва да обхваща само ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ на София (ЦУМ - НДК - Унивеситет), където може да се ходи пеша, а по-крайните квартали, както е в другите столици, които постоянно се дават за пример. Кога ще стига до Драгалевци, Симеоново, Ринг Мол? Поради тази причина живеещите в тези квартали предпочитат да използват автомобили. Също така на крайната спирка на Парадайз би следвало да се направи голям паркинг!
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има хора, които живеят на 15 мин пеша и пак ходят с колите. Мързел и манталитет.А градският транспорт често не дава достатъчно възможности, няма билет в който за час може да прехвърляш каквото ти е удобно.
6
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кви столичани,това са пълни колибари.Я има 10% столичани я не.Нали са се наръгали от кол и въже там На Софията.Нали са отишли У Софето да си купят кола и да *** в моловете,че на село само коларски пътища.Ще слезят от колите ама на мук
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Абсолютише и банкянския бек на колело на УБО
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пресен пример от вчера. Придвижване от болница Токуда до Павлово. С по-малко от 2 прекачвания е невъзможно. Автобусите 88 и 93 мръсни, раздрънкани, адска жега и смрад. Автобус 111 е по-читав, но много тесен и претъпкан. Целият "европейски кеф" за 4.8 лв. за 9 км.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе! Силконката с джип шъ се вози с метрото. С него как ще направи забранена маневра на непрекъсната линия на Черни връх и ще такова движението. Аре сега! То и украйнските тираджии разбраха, че в България няма никакъв контрол по пътищата.
2
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо Данчето Фъндъкова да слезе от служебната кола и да даде пример как ходи на работа с градски транспорт, после да искат това от хората!
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Летният сезон е перфектно за колите. Особено август