Къртиш, вдигаш шум в блока... Ремонти през уикенда само с разрешението на съседите!

Нова наредба за шума забранява и фойерверките след 22 ч.
5 юли 2018 07:11,
75
Къртиш, вдигаш шум в блока... Ремонти през уикенда само с разрешението на съседите!
Снимка: pixabay.com

Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван на 26 юли от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни работи от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта и от 14 до 16 ч. Подобни дейности се допускат през уикенда, но само в регламентираните часове и след разрешение от съответния районен кмет.

Същата забрана се въвежда и за домашни ремонти, като в почивните дни те ще може да се правят само с разрешението на съседите.

"Засегнатите съседи могат да се обаждат на тел. 112 или на телефона за сигнали на Столичния инспекторат", уточни председателят на комисията по обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев пред "Труд".

Ако не спазваме часовете за строеж в сградите глобата за първоначално нарушение е от 100 до 200 лв. за физическо лице, или имуществена санкция от 200 до 400 лв. за юридическо. За повторно нарушение глобата е от 200 до 400 лв. При СМР-тата в отделни обекти в зависимост от това дали е първо или второ нарушение, санкциите варират от 100 до 1000 лв.

В часовата забрана не влизат всички обекти, които са с възложител Столичната община и държавата, т.е. тя не се отнася за ремонтите на метрото и големите булеварди.

Възможно е главният архитект Здравко Здравков да внесе в общината до петък предложение за промяна в текста от наредбата, засягащ строително-монтажните работи извън блоковете. С него трябва да се дефинират изключенията, при които заради наложителен непрекъсваем производствен цикъл, строежите не могат да спрат от 14 до 16 ч. "Когато например отливат основи и плочи, е възможно да получат разрешение въпреки часовите забрани", уточни Илиев.

Шумът на обществени места се забранява от 22 ч. вечерта до 8 ч. сутринта. Масови мероприятия ще са разрешени от 8 до 22 ч. Изключение се допуска само за новогодишния концерт на 31 декември срещу 1 януари, който може да продължи до 1 през нощта. В останалите дни фойерверките не са разрешени след 22 ч. – санкциите варират от 100 до 500 лв.

Глоба от 100 до 300 лв. за първо нарушение чака правещите каскади с ролери, велосипеди и скейтборд извън определените за това места. Предстои да бъде уредено кои ще са тези места , като на тях ще има специални рампи за каскадите. Ограничава се и ползването на общински имоти за артистични изяви. Ако уличните музиканти пускат озвучителни уредби, санкцията е от 50 до 100 лв. Ще изчезнат и просяците, които мият стъкла по кръстовищата – дейността им се наказва с глобата от 100 до 300 лв.

Забраните за гонките и за поругаването на паметници отпадат от наредбата, защото ги има в законодателството. Отпадна и забраната за пиенето на алкохол в парковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
По принцип е хубаво да има някакъв ред, но аз никога не съм правил проблем за шум от ремонт. Вместо да работят 4 дена е по-добре да свърщат за 2. Спестявам два дена разрешен шум. Никой не прави ремонт за удоволствие. Е има изключения с разни домашни майстори, които непрекъснато нещо правят. За тях съм съгласен. Иначе колкото по-бързо свърши ремонта толкова по-добре. За по-кратко ще има шум и мърсотия във входа...
52
1
 
16
 
! Отговори
Бай Танас преди 5 години
Аз по шума се ориентирам сама ли е комшийката
51
5
 
12
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 48. Аз пиша по принцип. Там, където живея, съседите нямаме проблеми с ремонти, гледаме да се съобразяваме, но не си искаме разрешения и тем подобни глупости, съобразяваме се, но и имаме търпимост. Преди две години съседа над мен реши да цикли паркета. Невъобразим шум. Е, предупреди човека, извини се 10 пъти, но не и да иска разрешение. Добре, изтърпяхме 2 дена. При вас е друго, в панелните общежития където има всякаква *** е съвсем различно.
50
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще се премахнат кварталните кръчмета по партерите на кварталните блокове?Уж кафенета,но фактически сборища по цял ден и до 23 часа на кварталните безделници крещящи под прозорците на нормалните хора.
49
0
 
18
 
! Отговори
мак преди 5 години
Чудесно. Остава само да погнат и кръчмарите, това самозабравило се племе. Те не спазват никакви часове, ама кого интересува (освен живущите наблизо).
48
4
 
6
 
! Отговори
????? преди 5 години
До невероятни закониако съм ти комшия щете ухапи оня мачугатия , с червената глава
47
18
 
4
 
! Отговори
невероятни закони преди 5 години
с тия глоби ми е през ... дали някой ще се оплаква от мен. аз да си свърша ремонта по-бързо пъ нека ме глобяват - бълха ме ухапала
46
2
 
10
 
! Отговори
До Shark преди 5 години
В Наредбата си ги има часовете когато може да се ремонтира, има и че в почивни дни не можеш да ремонтираш, а ако все пак искаш да правиш ремонта в почивните дни, трябва съгласие на останалите, което ти явно не искаш. Май не си разбрал какво си написал ти самият. Може би си мислиш едно, но пишеш друго.
45
0
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
По сегашната Наредба на Столична община---Чл. 3. (1) Освен забраните по предходния член, в жилищните сгради се забраняват шумни увеселения, извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.(2) За задоволяване на битови потребности, дейностите по предходната алинея могат да се извършват само от 8 до 14 часа и от 16 до 20 часа в дните, обявени за работни, а със съгласието на засегнатите обитатели и в почивни дни.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е най-добре.
43
6
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
То наредба - хубаво ама сега трябва да наложите на племето и да я спазва. Е те тука ви куца работата - много пишете а малко биете.И върнете забраната за пиене по парковете - надигане на бири в парковете на белите страни няма.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В една нормална държава (Швейцария) с или без разрешението на съседите, шумът от ремонти и празненства в жилищни комплекси е забранен през почивните дни. Глобите са много ... "приятни".
41
3
 
5
 
! Отговори
Ivo преди 5 години
До Анонимен"бор машини" :). Аман от неграмотници. Интернет откакто даде трибуна на всеки да се изявява, стана страшно.
40
5
 
8
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 32. Ясно съм написал какво искам и какво мисля по въпроса. Преди да коментираш е добре да прочетеш! Ще повторя пак, дано прочетеш - мисля че трябва да има определени часове, в които да не се вдига шум. Но също така не мисля че трябва да съм длъжен да искам твоето разрешение. И това на разни други завистливи съседи, които от инат няма да дадат съгласие
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през почивните дни само строителните работи ли се забраняват или и шумни купони?
38
7
 
5
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Добре,за часовете е ясно.Трябва почивка.Но да искам от всички съседи разрешение е мношкола. Имам едни съседи от красна поляна които не ме пускат до таван ските било течало. И така 2 години.Домоуправител ката не се намесва защото не искала да се кара с хората.Иначе всичките кой учител кой мед.лице.А няма кой входа до *** е. Ако аз го иззета ме смятат за проста.Ало блок 106 чухте ли
37
1
 
4
 
! Отговори
nnn преди 5 години
До АнонименНе те знам в коя провинция живееш ,ама всяка община има наредба за обществения ред с подобни разпоредби относно шума от битов характер .Има ги обикновено публикувани в сайтовете на общините и всеки заинтересован може да ги прочете .
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забрана за почивните дни и сега си има, но рядко се спазва. Строителните работници им е забранено да работят по строежите в почивните дни и точно тогава може да изкарат нещо допълнително на частно, въпреки че и това е забранено. Разликата е, че ако го парвят на строежа може здраво да ги санкционират, докато ако правят ремонт някъде съседите проявяват обикновено търпимост и нарушението минава без последици. Ако е за 1-2 съботи и недели, се изтърпява, но когато става дума за месеци, нещата стават
35
0
 
17
 
! Отговори
Люлин - селото преди 5 години
Хубаво има закони, но кой ги спазва ? Живея в Люлин, преди това съм живял в друг квартал с къщи и никога не ми се беше случвало да подавам сигнал. Сега съм звънял над 10 пъти за пет години на 112 и съм подавал жалби в СО р-н Люлин срещу шумно заведение, което си пуска музика, до когато си иска и градината им работи след 22 ч., въпреки че е забранено. И какъв е ефекта ? Никакъв - идват от полицията спират за нощта и на следващата вечер пак си е същото. Направете ги тези глоби в хиляди !
34
0
 
9
 
! Отговори
Как е в момента преди 5 години
НАРЕДБА 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична голяма общинаЧл. 3. (1) Освен забраните по предходния член, в жилищните сгради се забраняват ... и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.(2) За задоволяване на битови потребности, дейностите по предходната алинея могат да се извършват само от 8 до 14 часа и от 16 до 20 часа в дните, обявени за работни, а със съгласието на засегнатите обитатели и в почивни дни.