Българите - бедни. Все повече живеят на кредит

Потребителските заеми с ръст, сочи статистика на БНБ
25 авг 2018 11:45, Петя Славова
202
Българите - бедни. Все повече живеят на кредит
Снимка: архив, Булфото

Домакинствата у нас продължават да теглят все повече потребителски заеми, показват данните от статистиката на Българската народна банка. Над 15 на сто повече пари сме взели за покриване на сметки, купуване на дрехи, мебели, плащане на ваканции и други цели през юли в сравнение със същия период преди година, съобщава "Труд".

Заемите са все по-популярни и като първоначален капитал за купуване на жилище, тъй като ипотечните кредити вече рядко покриват 100% от стойността на имота. Общият обем на потребителските кредити, които са теглили домакинствата достига почти до 8.8 млрд. лв. Този тип заеми се увеличават и заради повишаването на доходите на хората в големите градове, които решават да си купят нова кола или да направят ремонт на дома си с такива средства.

Още по темата

Значително по-скромно е нарастването при кредитите за бизнеса - 3.2 на сто на годишна база. За сметка на това фирмите спестяват много повече, отколкото домакинствата. Депозитите на нефинансовите предприятия са нараснали с 16.5% през юли на годишна база, докато при домакинствата ръстът е 7.3 на сто.

Ръстът на ипотечните кредити за периода е 9.6%. От началото на годината обемът на този тип заеми се увеличава постоянно, като сред основните причини за това са ниските лихви. За първи път отпуснатите заеми за покупка на жилище нахвърлят 10 милиарда лева.

За пръв път от 2011 г. насам БНБ отбеляза ръст на необслужваните заеми. С 200 милиона лева се увеличават лошите и преструктурираните кредити през юли, в сравнение с преди година, показват още данните на БНБ.

Подобни големи скокове в обема на необслужваните заеми между 90 и 180 дни е рядкост от 2011 г. насам. В края на миналата година и началото на 2018 г. имаше свиване на лошите и преструктурирани кредити, породено от желанието на някои банки да отпишат големи експозиции от своите баланси или да ги продадат с дискаунт на колекторски компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедност, мизерия, нищета, корупция, кражби, схеми, източване на Еврофондове всичко това на 100% може да бъде гарантирано от ГЕРБ.
108
2
 
14
 
! Отговори
До 109 преди 5 години
Прав си. За да става шайката на мутрафона по-богата, трябва ние да станем по-бедни. Така е.
107
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 95Колекторските фирми са най голямата мистификация. Как ще съберат дългове, които банката въпреки огромните си правомощия не е успяла да събере.--Винаги съм си задавал този философско-математически въпрос: как от нулата, може да извадиш нещо? И винаги съм казвал, че не може да вземеш нещо, което го няма , нямало го е никога и няма да го има.
106
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сметка на това шайката на мутрафона става все по-богата!
105
2
 
13
 
! Отговори
До 100 преди 5 години
От тези 1200 взимаш 930 след осигуровки и ДОД, но не това е важното. Мислиш ли, че с тази заплата можеш да създадеш семейство, деца да създавате? За жените тази възраст е най-подходяща да раждат от биологична гледна точка, даже малко е късно.
104
0
 
17
 
! Отговори
само да кажа преди 5 години
статията е вид за генериране на трафик в този сайт!нищо ново под слънцето това се знае от много отдавна!!!!хайде трийте ми коментара защото не съм *** и не съм писал обиди и явни нецензурни изрази а просто съм изразил свободно мнение,което е нещо повече от истина!!!!аааа и троловете на сайта да не забравят на нацъкат минусите на този неудобен нам коментар!!!
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беднотия ди шия.
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ееее бедни били , нали ни казват все колко сме били стабилни , или ни будалкат нещо ..
101
2
 
14
 
! Отговори
До 100 преди 5 години
Браво, получаваш 1200 лева, но като не харчиш за глупости спестяваш 3000 лева. Браво. Забрави само да кажеш и за закуските.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Депутат ли рече? Дано всички рак да ги хване! Коледа да не посрещнат!
99
2
 
13
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Какви пълни колички в хипермаркетите бутал всеки?! Чакат нещо да е с намаление на цената и тогава купуват по малко.
98
1
 
5
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
в България се живее прекрасно :)
97
12
 
3
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ЦАРЯ преди 5 години
До 93Как живея с 1200 лв заплата? При положение, че масово заплата е 700 лв добър въпрос... Ами значи не пуша, не пия, не харча за глупости, имало е месеци в които съм си ги докарвал и 3000 лв. от спестевяния.
96
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе банани има, ама въпреки това останахме с 3 милиона по-малко.... Кога и как стана, никой не разбра.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банани има ли?
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздравяващият, аре не се подигравай с труп, ако обичаш!
93
4
 
7
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колекторските фирми са най голямата мистификация. Как ще съберат дългове, които банката въпреки огромните си правомощия не е успяла да събере. Може би със заплахи, чупене на пръсти или що.
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има десетина блгарски градове, останалите не са. Дали не е време да се помисли за смяна на името? Това име вече не отговаря на етническата същност на населението. Примерно хубаво звучи: Нова Индия. Или Кралство Индустан....
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как живееш с 1200 лева заплата?!