Септември: Още един парк – част от "Въртопо" готов!

Новата придобивка е за жителите на "Младост" и "Мусагеница"
28 авг 2018 16:15, Анисия Иванова
11
Септември: Още един парк – част от "Въртопо" готов!
Архив: Булфото

До края на септември ще бъде завършен първият етап от изграждането на парк "Въртопо", каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на първия етап от изграждането на столичния парк.

"Вече сме на финала на изпълнението на първия етап от новия парк, който ще обслужва както части от район "Младост“, така също и "Мусагеница“ и всички прилежащи райони. Този терен е много труден и тежък – на практика се наложи да правим парково пространство във вертикална среда", обясни тя.

По думите й този парк е най-вече за майки с деца и за игра на деца. Предвиждат се няколко площадки – детска площадка за деца над 3 години, малка детска площадка до 3 години и фитнес съоръжения, които са леки – за деца, възрастни и тинейджъри най-вече, обясни кметът, цитирана от "Фокус".

"Тук преди години идвахме да почистваме, мястото беше превърнато в сметище. Има все още такива моменти – дерето е заринато с боклуци. Те ще бъдат изчистени, но ще помоля всички жители на съседните квартали да не превръщаме това хубаво място в сметище“, призова още тя.

"Имаме все още проблеми с частните терени тук. Има много частни терени тук и затова два от входовете се работят в момента, а за 3-тия все още изчакваме, за да придобием един частен терен и да направим по-добър подход откъм "Мусагеница“ – алея, по която да има достъп на майки с колички. Към момента изпълнението върви по график. Към средата на септември очакваме всички съоръжения да са напълно готови и да може след влизането в експлоатация хората да идват тук“, заяви още тя.

Вторият етап на парка ще се направи след като се отчуждат имотите и има възможност да се работи по терен, който е точно край реката, където ще е подходящо за пикници

Кметът припомни, че тази година се работи по повече от 10 обекта. Работи се усилено на втория етап на "Северен парк“. В "Западен парк“ започнахме голяма, цялостна реконструкция със средства по ОП "Региони в растеж“, работим и по по-малки обекти, каза още Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Пикник край реката...тя виждала ли е въпросната река и какви *** има в нея? Нека се разходи до Виена и види там какви са парковете.
10
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Добра новина,че частните имоти ще бъдат одържавени там е много хубаво и след 4-5 години такива красиви и високо жилищни блокове могат да се построят там и ще стане много красиво.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Име-трепачПарк Въртопо носи това име още от появата на идеята за неговото създаване, а именно от 1938г. и планa Мусман.Според речника на българския език на БАН думата въртоп означава:Място в река, езеро, море, където водата се върти в кръг и увлича надолу към дъното; водовъртежДиал. Завой на река, на път и др.Планинска теснинаГеол. Фуниевидна вдлъбнатина в земната ***, образувана във варовиков терен вследствие разтворителното действие на повърхностни води или пропадане на таван.
8
4
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Името си е съвсем на място,не го е измислил някой от Московска,а местните жители преди много-много години. Българско име,което означава нещо. Който е дошъл от дълбоката провинция в София и все още мйека хич няма да го хареса. У техно село нема таквиз имена.
7
7
 
1
 
! Отговори
Име-трепач преди 5 години
Това нестандартно име, с конкурс ли е избрано? То,че българите,сме на изчезване, е ясно, но нека поне малкото , които сме останали, да се опитаме да съхраним българското!( да извинява създателя на парка, но ако не е българин, да отдаде нужното, за страната, в която инвестира!)
6
1
 
7
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
Живея в Мусагеница и като гледам снимки от 80-те години, чак ми се плаче сега. С децата,тогава съвсем малки си правехме разходки,трева ,цветя, стари големи дървета. През последните години стана сметище,през пролетта имаше доброволна акция,изнесохме два камиона отпадъци. Има още за цяла влакова композиция. А какъвто и парк да направят реката смърди ужасно и всъщност е отходна канализация от Бистрица до Слатина. Тъжна картина...
5
3
 
2
 
! Отговори
M. преди 5 години
Гошко, нямам против да се разхождат майки, но когато е самоцел и когато няма никакво съобразяване с работещите или контрол над децата (което е честия случай) не им е там мястото. Иначе ми вервай, че магазинчетата си избиват за наеми и без майките. Аз затова се включих - ето, вече има парк в Младост, да ходят там. Иначе лично съм виждал не една майка да товари на Вардар и да разтоваря на БПС. Та не е от Младост, а от манталитет.
4
0
 
4
 
! Отговори
Гошко преди 5 години
Ми БПС да не е само за работещите там? Вие ли ще плащате наемите на кафета, банки и магазини? Викам събота и неделя като не работи никой там направо да го заключват.То сигурно и на майките не им е супер в работно време да се мотат там, но парк в тази част на Младост няма.
3
1
 
5
 
! Отговори
do 2 преди 5 години
Това мисля, че е старо име и са го запазили. Иначе там си спомням като дете, че имаше блато - където е сега шел и макдоналдс.
2
13
 
7
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
Е, НЕ!Не може да кръстиш парк "ВъртопО" ужасяващ диалект има в Софийско, но "нЕма нужда"!Столицата е на България и ще се използват български думи!
1
17
 
1
 
! Отговори
М. преди 5 години
Айде вече да се махат майките с пищящите гадове от бизнес парка. Това, че нещо се казва "парк", не значи че е ок за чавета. Пробвайте в тех парка... или гробищния.