4000 "болни" деца на забавачка, а братчета и сестричета – разделени!

Родители излизат на протест срещу приема пред Столичната община
10 сеп 2018 07:00, Златко Желев
34
4000 "болни" деца на забавачка, а братчета и сестричета – разделени!
Снимка: flickr

Въпреки обещанията на местната власт в София, че са осигурили места за всички в предучилищна възраст, продължава да има огромен недостиг на места за най-малките.

Въпреки обещанията на зам.-кмета по култура и образование Тодор Чобанов, че по-малките братя и сестри на записани в детските заведения деца ще ходят заедно с тях на градина, много родители ще трябва да водят по-малките в друго заведение или да преместят и двете в нова детска градина.

Това става ясно от съобщение на Антонина Кенова от гражданската организация "За качествена и иновативна образователна система" във Facebook след заседание на работна група към столичната дирекция "Образование", на която приоритетно са разгледани всички постъпили до момента молби за преместване на второ дете, прието в различна детска градина от братчето/сестричето си.

"След дълги обсъждания и консултации се стигна до извода, че за съжаление няма как да могат да бъдат обхванати всички неприети никъде втори деца поради недостига на места в София. Точно както и предните години", коментира Кенова.

Така единственият начин децата да бъдат събрани е да се преместят заедно в друга детска градина, където има места, коментира тя пред "Сега".

Именно заради скандали около приема на деца в градините по втория начин през февруари Столичната община наложи промени в регламента. С него квотата за деца, които кандидатстват по социални критерии, беше намалена от 40 на 30% от местата.

За дете с починал родител се полагат 6 точки допълнително, за дете от многодетно семейство (с три и повече деца) - 2 точки, за близнаци - 1 точка, колкото и за деца с разлика до 2 г. Тази система обаче раздели много братя и сестри и затова през юни общината увеличи местата за прием по социални критерии на 40%.

Това обаче не реши проблема, защото незаетите по социални критерии места на първо класиране се прехвърлят към общите при следващите. Така се стигна до сегашната ситуация, като няма данни колко деца са засегнати.

Заради неуредиците в приема родителите излизат днес на протест пред Столичната община. Преди два месеца от комитета разкриха, че над 4000 деца са приети нерегламентирано в столичните забавачки по линия на хронични заболявания.

Те искат догодина Столичната община да отреди в бюджета си повече средства за изграждане на нови училища и детски градини. Родителите искат и от общината да предоставят ваучери за обезщетения на децата, които след класиране не могат да постъпят в детска градина.

От организацията настояват общината да отпусне средства и за назначаване на допълнителен помощник-възпитател във всяка група в градините, където броят на децата надхвърля указаното в наредбата.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
До 25 от 23 преди 4 месеца
Да и какво като си от София аз преди 10-12 години не си спомням да е имало проблем с детските градини
27
2
 
3
 
! Отговори
месара преди 4 месеца
недоволните и с "болни" деца, са предимно миекащи "софиянци"!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво ли бъдеще ни чака с толкова много болни деца.
25
1
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 4 месеца
Аз съм от София и за детето ми пак няма място в детската градина.
А и какво като са дошли хора тук в София. Толкова ли не могат за една година да построят 50 детски градини и да приключат въпроса. Нали уж има демографска криза и трябвало деца. Е как да имат хората деца ?
24
0
 
2
 
! Отговори
Бахуро преди 4 месеца
До Анонимен 22:
Спокойно, не е умишлено. Това е безкрайно интелигентен план, за да им хрумне. И ако се мъчеха да го постигнат, щяха да се провалят, щото им е толкова и акъла...
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сигурно по родните ви места детските градини пустеят 😊
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да и аз не мога да разбера - това, което се прави е геноцид над българските деца. Фандъкова и Чобанов лъжат като да световно. Места в детските градини НЯМА.
А после уж раждаемостта била ниска. Не само, че не им пука, но без да вярвам в разни конспирации почвам даже да си мисля, че го правят умишлено, за да направят раждаемостта още по-ниска.
21
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 месеца
В България няма забавачки.
20
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Братчета и сестричета били разделени!?Ауу голяма работа.Даже по-добре.Аз като бях малък не можех дъх да си поема от малкия ми брат.*** досадното същество.Детството ми мина да се съобразявам с лигльото, който вече е на 32 и пак няма приятели.
19
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
ако може някой да ми обясни - реват за деца - градини няма, реват против цигарите - раздават субсидии за тютюна досега, сега не знам дали дават, реват срещу Русия - търгуват с нея, реват срещу неработещите, скубят работещите и нонстоп дават грешни пари на разни отр....., и то вземат от хора с деца и кредити, реват срещу панелките, затриха милиарди за саниране, може и друго да се сетя, но няма време, някой трябва и да работи.......
18
0
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 4 месеца
Това е сериозен проблем, но както винаги никой няма да поеме отговорността. Всичко произтича от вопющата некадърност и некомпетентност на една голяма част от управлението на града. Всичко се прави 'на парче', а цялостната картина е направо плачевна..
17
0
 
14
 
! Отговори
Йордан Фандъкофф преди 4 месеца
Малкия ми син не го приеха на ясла при положение,че сестра му е в ОДЗ. Сложили го в социалните критерии при деца без родители, многодетни семейства и т.н..т.е шанса му е нулев. Директорката не детската ми казва да го пиша хринично болен иначе нямало шанс...Писах на Чобанов- йок отговор. После да съм се разправял с оная група за иновативни глупости щото те били предложили критериите...дупка, дупка и пак дупка. Просто нямам думи за управниците ни- бюрокрация и нищоправене...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Факт.
Много граждански и топло изказване.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи детето ми не го приемат в детска градина. На 4 години е.
Съответно жена ми не може да почне работа.
Излизат Фандъкова и Чобанов и нагло лъжат, че проблема бил решен.
Е какво е това - тези хора са за затвора.
14
0
 
14
 
! Отговори
До БПФ преди 4 месеца
Не е проблема заради братята от махалата. те не си пускат децата на градина. Или искаш да кажеш че 4000 чавета са пръснати из всички квартали и затова няма толкова места? Провери и ще видиш че точно в районите с преобладаващо етническо население има повече места. Проблемни са новите квартали - колко градини има в Манастирски колаки, Витоша, Кръстова вада? В младост покрай всичките нови блокове колко ясли построиха? (една е!)
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До OMG_Lucker

Общината е ДЛЪЖНА да ви осигури място в детската градина - затова си търсете пари по съдебен ред - нека фъндъкова да ви плаща тия 700 лв. По тая логика след 4-5 години може да ви каже, че и в училищата няма място - щото катyнарчетата са с предимство и трябва да се интегрират !!!
12
8
 
14
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Децата да са в детските градини по месторождение на родителите - места има за всички!
11
4
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 4 месеца
....българчето плащат данъци - и чрез тях заплатите на безобразниците, гаврещи се с децата им, а родителите на чaaвето хем не плащат нищо, хем - неработейки, имат на разположение цялото време да си го отглеждат сами !!!
Така че родителите вместо да протестират, да сезират прокуратурата - защото това е брутална и нагла етническа дискриминация !!!! Фъндъкова трябва да влезе в затвора !!!
10
2
 
15
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 месеца
Детето ми така и не го приеха в детска градина в столицата, хем 2 г. бяхме доста активни при кандидатстването, проучвахме, правихме сметки къде евентуално ще стане и прочие. И хем до нас има 7!!! държавни детски градини. Така е, като не желая да дърпам дяв0ла за опашката и да го изкарвам болно от нещо си.
Приеха го от днес за утре в единствената частна в района.. където обаче таксата е 700 лв. Искам да попитам Фандъкова- ДОБРЕ ЛИ Е? Как става приема Фандъкова? Чобанов, а ти кво ще кажеш?!
9
0
 
14
 
! Отговори
калкулатор ДДС преди 4 месеца
Тези даже не могат да схванат колко е важно да има ясли и детски градини. Една груба сметка:

-ако един родител е в майчинство получава от държавата 340лв (за втора година когато е нормално да се пусне детето)
-средната брутна заплата за София да кажем е 1500лв. От тях 324 се отдържат за осигурвоки, данъци и т.н.
-Работодателя внася още около 420.

т.е . от едно неприето дете държавата има директни загуби над 1100 лв.

Фандък, мисли малко!