Адолф Колар – архитектът, преориентирал София от Ориента

Чехът е създал Военния клуб, паметника на Васил Левски...
14 сеп 2018 20:45, Петя Славова
48

140 години от назначаването на първия градостроител след Освобожението на България, днес празнуват архитекти и последователи на основателя на модерна София архитект Адолф Вацлав Колар.

Той е първият градски архитект на София. Имал е за задача да превърне София от малко ориенталско градче в европейски град, предаде Bulgaria ON AIR.

На специалната експозиция в негова чест, намираща се в музея на София може да се види и неговият личен стол, който бил разположен на Централна гара.

Адолф или както е по-познат сред българите - Антонин, създава част от най-забележителните монументи и сгради в историята на столицата - Военният клуб, градската градина, паметникът на Васил Левски, старата Централна гара и сградата на хотел "Балкан".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ентелегентни елитарни мераци, на всеки недодялан учител, да има ученици гении. А всъщност те са каквито са. Други които да работят за благото на кореняци с имоти и бизнес няма. Може да си внесеш тарамбуци, както правят в европа, ама не е опция, вярвам разбираш защо.Преди Освобождението, масово в градовете е преобладавало не българско население. Така че всички сме от някъде.
25
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още нещо важно: ЛИЧНАТА ХИГИЕНА! Ако на село може да се къпеш два пъти седмично и да понамирисваш по мегдана или с животните в обора, това НЕ Е ПРИЕМЛИВО в големия град. Тук сме нагъсто и никой не е длъжен да търпи вонята на селяните. Имайте малко уважение!
24
4
 
36
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Никога няма да се научат, като стада са.
23
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И навремето са прииждали селянчета от шопските села, НО да се цанят за слугинчета. Сега се мислят едва ли не за принцеси, не са научени на работа, не са възпитани както трябва...
22
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ше се научат. Вмсто кореняците да го играете избрани, имате шанса да им помогнете да се адаптират. Плащат ви наеми, работят за облагодетелстването Ви, и в крайна сметка все го давате важни, и различни от приходящите. А без тяхната енергия да се наложат сте нищо.Време е да се погледне истината, стига празнодумие.
21
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цивилизационния център е необходимо хората да се държат ЦИВИЛИЗОВАНО. За съжаление, поне 80 % от селянчетата не го правят.
20
0
 
46
 
! Отговори
До От 4 преди 5 години
Обобщавате недопустимо! Да, има сериозен % примитивни селски тарикати сред нас, българите, но е факт и това, че броят на добре образованите и възпитани хора също не е малък. Грижа на всички нас е тази група да става все по-голяма. А това няма как да се случи по метода на взаимното оплюване...
19
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради фактора столица и най големия български цивилизационен център, София не може да си върне облика на древен и модерен град, подобно на Пловдив например. Това не го прави нито хубав нито лош. Трудно е да си цивилизционен център и да си само 1,5 мил град. Най голям всред малките, привлича желаещи да се докажат от провинцията, тесен за рамките на 10 мил. мегаполиси. Нещо като нищо. Но се развива.Който не му харесва, има опции. Границите са отворени. Но в обида няма да го дам. От провинцията
18
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът с повечето провинциалисти в София идва от това, че те просто не знаят и не искат да се научат как да се държат нормално в урбанистична среда. Като изпуснати добичета са, особено ако се сдобият и с някаква стара, раздрънкана кола. Тогава стават не само нагли и арогантни, но и опасни.
17
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София днес, масово се мйека, чека, кека... Това са все примитивни хора от села и паланки, които идват тук, подмамени от лустрото и светлините на големия град. Те си мислят, че тук парите растат по дърветата и есен капят по тротоарите. Тези същества много бързо разбират горчивата истина, а именно, че не са за тук. Това ги озлобява неистово. Вместо да работят върху себе си, те започват да работят срещу града. Животът на тези същества е изключително тежък.
16
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А днес, тумби от селяни и една самоковска кметица ни връщат обратно в ориента-СРАМ!
15
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май и тоя архитект е проектирал бул. Витошка, защото знам че него го е правил чех.За ония времена, Витошка е била 5 пъти по голямо от нужното и софиянци (нали са си селяни) почнали да му се подиграват че трябва да садят картофи по улицата за да не седи празна и да буренясва.Българина хем е ***, хем не оценява великия гении
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 4Да бе то все някой ви е виновен.
13
2
 
34
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 5 години
НА *** 7 е разрешено да обижда а на ХОРАТА НЕ
12
1
 
39
 
! Отговори
От 4 преди 5 години
До Анонимен 7И повече ще стават минусите. Днешния народ напъва да изглежда а не да има съдържание. Сямат че като има модерен талафонь, облечен е в "маркови" парцалки и кара "западен" трошляк и няма в главата си нищо и вече е по-европеец от най-големия европеец. Това култура, самосъзнание, манталитет, мироглед, ценности са абсолютно затворена книга за него.
11
8
 
43
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
София-града на *** те от ДС и КГБ!
10
7
 
44
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 5 години
Казват, че архитектурата символизира доста добре хората, техният манталитет, културна принадлежност, ориентация, така че връзката между хора и архитектура е очевидна. София определено не е ориенталски град. Въпреки 45 годишното опростачаване на нацията в периода на социализма, въпреки архитектурните поражения, нанесени от комунистите. Това е истината. Истина е и това, че само от нас зависи дали България ще изглежда все по-европейска!
9
1
 
51
 
! Отговори
До Ами така е.. преди 5 години
Всъщност, в София има улица на името на Колар. Иронията е, че това е малка уличка в архитектурното недоразумение "жк Овча купел"...Предполагам, талантливият архитект се е обърнал в гроба си!
8
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята на София е от пред римско време. Ориент никога не е била, като архитектура.
7
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4ВИждам минуси ... Трудо е, да им го обясниш, ама те са си *** :)