Уникален апарат за кръвно алармира за инсулт

Спешната помощ в София вече ще бъде оборудван с такъв
2

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Уникален автоматичен апарат за измерване на кръвно налягане и сърдечен пулс получи като дарение Центърът за спешна медицинска помощ – София.

По време на обичайното измерване на кръвното налягане апаратът открива и предсърдно мъждене с висока степен на точност, обясниха от центъра.

Предсърдното мъждене представлява нарушен ритъм на сърцето, който е предпоставка за поява на тромб и инсулт.

Апаратът може да се използва и от специфични групи пациенти - с диабет, с бъбречни заболявания и други.

Всеки шести сигнал до спешната помощ в столицата е за сърдечно-съдово заболяване, съобщи директорът на Спешната помощ д-р Георги Гелев.

От началото на годината досега екипите на Бърза помощ са приели почти 18 хиляди случая на лица с хипертония, пет хиляди и 700 на хора с инфаркти, почти 4000 повиквания е имало към спешната помощ за ритъмни нарушения, две хиляди за исхемична болест на сърцето и още толкова за стенокардия, съобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
18
 
! Отговори
Някоя преди 5 години
Ама вие сериозно ли?!? Вече почти всеки дигитален апарат за измерване на кръвно налягане има функция за разпознаване на ритъмни нарушения. Апаратите, които сте показали са за домашна употреба... Апаратурата, която се използва от спешната помощ тук в Германия измерва едновременно кръвното налягане, прави електрокардиограма и отчита насищането на кислород в кръвта...За съжаление здравеопазването в България е на светлинни години от това в западна Европа.
1
5
 
8
 
! Отговори
ДАЛАВЕРИТЕ НА ГЕРБ преди 5 години
Ако са като камерите на КАТ - втора употреба с дефекти, платени от министерството като първокачестени...