В битката за топлото първенец е… климатикът

С него отоплението е 5 стотинки за киловатчас, а с парно – 11
29 окт 2018 08:20,
103
В битката за топлото първенец е… климатикът
Снимка: flickr

Отоплението с климатик дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Това показват последните изчисления на Института за енергиен мениджмънт въз основа на цените по последните решения на Комисията за енергийно и водно регулиране, които ще действат тази зима.

Изчисленията показват, че с климатик през деня отоплението излиза 5,32 стотинки за киловатчас топлинна енергия, а с централизирано парно е 11,14 стотинки.

Проучването на института представя сравнение на най-често използваните системи за отопление в сектора на жилищните сгради в България като цените на енергоносителите, които се определят свободно, са формирани на базата на направено пазарно проучване на актуални публични ценови оферти на доставчици.

Отоплението с газ излиза с около 2 стотинки на киловатчас по-евтино отколкото с парно, но не са взети предвид огромните разходи за докарването на газ до дома и за изграждането на инсталация.

Прави впечатление, че отоплението с дърва - било с печка на дърва или с камина, е сравнително скъпо. Причината е в поскъпването на дървата за огрев тази есен, пише "24 часа".

В проучването не е включена информация за разходите за транспорт и доставка на съответния енергоносител, текущите разходи за поддръжка и разходите за закупуване на дадена система за отопление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До нямам думиМалко се пооля с тия 500лв за 100кв.м. апартамент!Вярно че един вътрешен апартамент се нуждае от малко енергия,особено ако има и външна изолация,ама чак дотам.То ако беше така,никой нямаше да се отказва от парно.А защо апартаментите без парно са по-търсени от тия с?Не е случайно.Иначе климатик 12-ка харчи от 40 до 60лв месечно според стаята,като в отделни случаи може да падне до 30(топли стаи,хиперинвертор и пр.).Проблем обаче са температурите под -10 градуса,когато COP пада под 2
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парното е измислено за хора.За хора, но не и за крадливи ганчовци.
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Многж зависи , купихме климатик и се оказа че при -15 няма стопляне на стаята, , като отидох да се оплача , продавача взе да ми обяснява как в моя случай трябвало да си купя друг от 1999лв, и много ме зарадва- наложи се да продам на половин цена и да си купя правилния, защото вече бяхме зазидали кумина.
11
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бичим си на 3 конвектора - 2 х 2.5 кВт и един от 4 кВт.Токо го краднем директно от комшията с паралелен УВТ-кабел.Он е митничар, от тия некорумпираните и въобще не се усеща.От това по евтино нема.
10
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До10. Единственото централно отопление в ЕС. Това ли е най умното измислено от дружеството.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В последния абзац се крие истината.
8
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация, като не си събере парите от държавните сгради . Дигне цената на частните и си уреди сметките.
7
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм на това мнение, на парно е най-добре и най-евтино. Най-голямата глупост у нас, е че масово се свалят радиатори и цели блокове минава само на електричество. Това може да го правят само немислещи хора. Друг е въпроса, че има много (меко казано тарикати), които крадат топлина и съседите им я плащат.
6
10
 
24
 
! Отговори
нямам думи преди 5 години
"Института за енергиен мениджмънт" ?!За миналата зима (100кв.м. апартамент) сметката за отопление за целия сезон е 500лв. от Топлофикация.Хайде да видим хората с климатици колко са платили... Това не са експерти, това са хора, на които им е платено от фирмите за продажба на климатици, да манипулират общественото мнение!
5
4
 
21
 
! Отговори
Бат сали енерджи преди 5 години
Не е интересно отоплението колко струва, важното е да не го плащаш. На някой му е скъпо, на друг ефтино, за трети е без значение, за мен е безплатно.
4
2
 
36
 
! Отговори
тарикат преди 5 години
До мхмА вечер си лягам във фризер ракла който го купих от вторични на далавера!Пускам вътре една лампа 100вата лампа и става баня!Спа по чаршаф!
3
4
 
49
 
! Отговори
тарикат преди 5 години
Аз пък измислих революционна с-*** за отоплетие само за 50 лв!Направих си яке от електрическо одеало( 60w) и си купих удължител 30 метра и така си джиткам из апартамента и ми е топло навсякъде!
2
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълен пасквил!Тия къде са писали тия измишльотини,да земат да си скинат дипломите!
1
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък все си мисля, че това отопление с климатиците го доставят ало-измамници.