Бизнесът по "Графа" умира! Пускат му телефон да се оплаче

Търговците от столичната улица искат компенсации за загубите
9 ное 2018 08:00,
48
Бизнесът по "Графа" умира! Пускат му телефон да се оплаче
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Компенсации за загубите, които търпят заради ремонта на "Графа", искат търговците там. Продължителните ремонтни работи, както и поредицата от ремонти на ремонта накара част от търговците сами да премахнат загражденията пред магазините си, тъй като клиентите им нямат възможност да стигнат до тях вече месеци.

Според Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, проблемът е по-скоро комуникационен. За да се разреши, от Общината инициират днес среща с бизнеса.

Илиана Агопова има заведение за бързо хранене на "Графа". От години тя не само работи, но и живее на ремонтиращата се в момента улица. Местожителството й обаче скоро може да се промени.

"На този етап, както сме отворили, собственоръчно махнахме загражденията отпред, за да можем да работим, защото работниците затварят и никой не може да припари до нито един търговски обект в редицата. Загубите са огромни. Имаме много голям кредит, заложила съм си жилището и може да го загубя", казва Агопова пред "Дарик".

Още по темата

Тя напомни, че трябва да плаща заплати на служителите - човекът в кухнята и две продавачки, а и собствениците работят, защото не могат да си позволят да назначат още хора. По отношение на клиентите казва, че "в лабиринтите се лутали по десетина - двадесет човека", които стигали до заведението.

Не приема като компенсация очакванията на общинските власти за нарастване на потока от хора в района след ремонта. И напомня, че преди ремонта имали десетки посетители само за обяд. Заради всичко това Илиана и нейни колеги искат компенсации.

Според Малина Едрева от групата на ГЕРБ в Общинския съвет обаче, проблемът е изцяло комуникационен, тъй като районният кмет не е информирал работещите и живеещите в района какво се обсъжда на оперативките при кмета Йорданка Фандъкова. Затова и се предлагат решения.

"Първо, откриваме нарочен телефон за сигнали, който ще функционира само за този мащабен ремонт в центъра на София и ще бъде в рамките на срока на изпълнение за договора. Освен това, специално отваряме Facebook страницата на "Транспорт за София", за да можем да информираме за етапите и всичко, което е свързано със следващите стъпки по изпълнението на проекта. Имейл също ще бъде открит за сигнали за ремонта и мислим за още няколко мерки, които да подобрят комуникацията", каза Едрева и допълни: "Възможните компенсации трябва да бъдат внимателно прегледани, така че не ме карайте да кажа какво може да се случи, защото мога да кажа нещо, което след това не е възможно по закон и прокуратурата да се самосезира".

Какви са възможните по закон компенсации ще стане ясно на среща между търговците и Общината днес в 18 часа в Столичната библиотека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25На Ломско Шосе защо мълаха?Аз подкрепям хората!
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Милиони хора "не стават", защото ти казваш? Какво си ти? Милиардер, гении, филантроп, плейбой, който има 5 дипломи от MIT и помага на световното население, или поред ия човек, който си мисли, че щото взел 500 лева над общата заплата, бил роден някъде си, значи е по-добър.
23
7
 
9
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Какви компенсации какви пет лева искат тея от Графа? Що не ривахте когато за три години поради строителството на метрото умря бизнеса по Ломско шосе!?
22
4
 
17
 
! Отговори
месара преди 5 години
герб, дами и господа! Просперитет по герберски! Борим демографската криза, като правим живота в страната още по-непоносим. Борим трафика, като правим градския транспорт скъп и ненадежден. герб завинаги до края, което за нас ще е доста скоро
21
5
 
24
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Тези компенсации, които искат, не се дават ей така, само защото са си ги поискали. Правят се проверки на ДЕКЛАРИРАНИТЕ обороти за няколко години назад, за да се види в какви граници се движат евентуалните загуби. И тук идва интересната част. Ако изобщо се изплащат някакви обезщетения, те ще бъдат на базата на декларираното от търговците, през предходни периоди. А както знаем декларираните обороти са нереално ниски. Затова и евентуалните обезщетение ще бъдат еквивалентни, т.е. НИКАВИ.
20
2
 
14
 
! Отговори
Сп??нс до Ехо преди 5 години
В Испания фирмата изпълнител е длъжна да даде безпрепядствен достъп до магазина, дома, или гаража ти. И за целта им слагат разни "мостчета" и всякакви приспособления, ако магазинерите се бяха събрали и да пуснат една обща жалба , чрез един адвокат , до сега да бяха отръскали един чувал пари от кметството.
19
2
 
15
 
! Отговори
Общинаря преди 5 години
Ама това е импулсен телефон, бе, другари. С него правим повече пари отколкото събираме данъци.
18
1
 
17
 
! Отговори
Защи ГЕРБ не плаща? преди 5 години
Знам за магазин, който се премести от Графа на друго място, преди 2-3 години, когато се чу, че ще правят ремонт там, въпреки че беше на много подходящо място с много клиенти. Явно собствениците бяха предвидили какъв хаос е ремонт по време на управление на ГЕРБ.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и на арменския поп да се оплачат!
16
1
 
5
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Погледнах номера и започва с +374 ...... Хехехехе
15
1
 
21
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 5 години
Герберастите пак лъжат. Какъв комуникационен проблем, какви пет лева!? Да вземат данните за оборотите и печалбите от преди ремонта и по време на ремонта и герберастите да плащат компенсация за разликата. Ако някой е укривал оборот и печалби, ще остане с пръст в устата.
14
1
 
15
 
! Отговори
1000 лева преди 5 години
Бизнесът не е само "Витошка" и "ГРАФА". Бизнесът отдавна е на умиране в по-малките градове. Такива финансово мотивирани и овластени като леля ви Шмента, отдавна сложиха подписи под абсурдни партийни закони, които имат за цел - ако може да се откажете от това , с което сте се захванали! "Те", искали да има бизнес... ама ако може само "Те" да са бизнесмените.
13
3
 
13
 
! Отговори
Пак Ехооо преди 5 години
Написах долния коментар, защото онзи ден станах свидетел как мъж на средна възраст се опитваше да влезе в магазин "Еко" на пл."Славейков", но явно ставите му не бяха здрави и не успя, а тийнейджърът, който го придружаваше започна да го тегли за ръката, за да му помогне да преодолее височина от близо 50 см. Хлапакът нервничеше и настояваше да купят някакви маратонки точно от този магазин.Проблем ли е персоналът да ползва нещо вместо допълнително стъпало и всяка сутрин да го слага пред вратата?
12
4
 
13
 
! Отговори
Ехооо, търговците преди 5 години
Някои от вас не са направили най-елементарното, което си зависи само от конкретния собственик.Тротоарите още не са завършени, върви се по някаква циментова плоча, върху която явно ще се надграждат поне още 20-30 см. Като прибавим и височината на праговете на вашите магазини, става ясно, че само добре трениран млад атлет може да влезе в много от магазините там сега.Толкова ли е трудно сутрин да слагате пред вратата по една тухла или нещо друго, което да служи като допълнително стъпало?
11
1
 
26
 
! Отговори
Гиньо преди 5 години
Витошка и Графа бяха основните търговски улици на София с хубави магазини... Първата стана манджа стриит с няколко аптеки, а втората Бейрут. Кои са собствениците на моловете и дали са близки с картофената... хмм...
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Тези, които живеем наоколо и щем не щем всеки ден се провираме между тенекиите, ние ще пазаруваме там, вместо да мъкнем торби и да губим време по моловете.
9
1
 
26
 
! Отговори
Прави са хората! преди 5 години
В нормална държава този ремонт щеше да бъде извършен за един месец с този бюджет, който е осигурен за целта. А тук половин година се мотаят, вършат некачествен ремонт, разтакават се, крещят, мотаят се.Живеещите в района граждани също са ощетени поради многото неудобства.ДОКОГА, кметице?!
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проблемът не е "комуникационен", както твърди гербаджийската кифла. Във всяка нормална държава собствениците на търговски обекти щяха да осъдят общината за страхотни пари за загубите си, но тук сме в БГ и никой не смее да съди шайката. Само срамежливо се оплаква тук-таме по някой човек и скоро работата затихва. А в конкретния случай работата плаче за съд. Не може да правиш такава организация за работа, че почти година тотално да лишаваш хората от достъп до имотите им, това е абсурд
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трамвая от бул. Левски до бул. Витоша не е необходим.
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом не искате да упражнявате гражданска власт и граждански контрол, фалирайте. Демокрацията не се прави по телефона, а по площадите.