Погват уличните музиканти! Нови правила: Кой, къде, кога да свири...

Ако своеволничат, подлежат на санкция, която може и да е 100 лева
29 ное 2018 07:10,
73
Погват уличните музиканти! Нови правила: Кой, къде, кога да свири...
Снимка: Pixabay

Всеки град си има дух, а София... тя е особена, строго индивидуална. София е жена със свой собствен характер. Жена, която може да бъде топла, гостоприемна и отворена към своите гости, а може и да е кисела, неотзивчива и студена. Зависи от собствената ти нагласа.

София, обаче, е безспорно динамична, шумна и цветна. И има свое собствено звучене – звучене, което може да бъде чуто зад всеки ъгъл и във всеки подлез. Само с помощта на една единствена разходка из софийските улици можеш да преминеш от френски шансон, изсвирен на акордеон, до интерпретация на популярна рок песен, изпълнена на електрическа китара. И всичко това – на улицата.

Това, обаче, е на път да се промени.

Нова наредба за обществения ред предвижда да се регулира начина, по който уличните музиканти извършват своята дейност. Те ще могат да се изявяват само на специално посочени от районните кметове места и след задължително разрешение. Ако такова липсва, то уличните музиканти подлежат на санкция, която може да достигне 100 лв.

С две думи – край на музикалните изпълнения зад всеки ъгъл и на всяка пейка. А наредбата влиза в сила от 1 декември. Целта й е да се реши проблемът с шума в столицата.

Промените предвиждат и забрана за събирането на парични дарения на места за обществено ползване като улици, булеварди и площади в столицата, като изключения се допускат само за кампании на БЧК. Юридически лица също ще могат да събират дарения, но само след получаване на разрешение. Нарушителите ще бъдат наказвани с глоба от 100 до 300 лв.

Ще бъде регламентирано и извършването на ремонтни дейности. Забранява се извършването на шумни строителни действия като разбиване на бетон, къртене, взривни работи в жилищни зони от 14:00 до 16:00 ч., както и от 22:00 до 8:00 ч.

Изключение ще има само и единствено, ако има издадено разрешително от районния кмет. Забраната няма да важи за общински строителни обекти като изграждането на метрото, например. Глобата за неспазване на забраната ще бъде от 100 до 200 лв. за физически лица и от 200 до 400 за фирми.

Според наредбата на санкции ще подлежат още и шофьори, които са платили за измиване на стъкла докато чакат на кръстовище. Глоба ще има и за самите миячи – от 100 до 300 лв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 4 години
До АнонименАми и аз искам да си почина в парка, но няма как от ревящи бебета или малки деца, които винаги решават, че точно където не трябва, там е най-добре да пищят и бягат. Трябва ли да искам задължително майките да си изкарват разрешително, щото ми пречат децата им? Не съм уличен музикант, междр...
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че в във всеки европейски град уличните музиканти подлежат на разрешителен режим. Освен това, точно за да не тормозят хората, има ограничение, колко време може да свирят на едно място. Не виждам нищо лошо и да се разкарат просяците, които, както всички знаем, в болшинството си са роби на охранени господа от определен етнос. Приятно ли ви е между колите в сложен трафик да се щурат хора да ви напрапват миене на прозорци? За какво е цялото плюене в коментарите?!
67
1
 
2
 
! Отговори
Чрез конкурси преди 5 години
Общините да назначават"улични музиканти" срещу заплащане разбира се.Ще слушаме качествена музика е всичко е 6.Измислих го.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
направо да забраняват и музиката. само ходжата да се чува, и то без никакво пеене.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на овцете трябва да им се забрани музиката, за да могат само да блеят след овчаря си. между другото, дори в саудитска арабия няма забрана за свирене на улицата. само сравнявам :)
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Също музикантСъщо и в Пловдив , но са двама -един гайдар и един тарамбукист
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде още отлив на гласове от Герб, всяко безумие води до намаляване на процентите в полза на Герб! Капка по капка вир става, само от от това че се опитаха с полицейщина да потушат протестите загубиха и свои верни гласоподаватели! Как не им увряха главите, че и трябва нещо в полза и в името на народа да правят а не само за олигарсите! Сега уличните музиканти, абре Бойко какво ти пречат, избори идват няма да събереш и 10%
62
1
 
8
 
! Отговори
Също музикант преди 5 години
Във Варна един ром - гайдар надува главата на всички в региона на централен подлез /Катедралата/ Това неговото си е чиста форма на терор! Правила трябва да има.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво пък толкова... нека да си свирят, но да използват възможностите на музикалните си инструменти вместо да ползват тонколони и усилватели за да будят бебетата по парковете... А и тая суета - set барабани на улицата някак си не е много нормална... Според мен едно простичко правило каквото и да правиш - опитай се да не пречиш на околните би било достатъчно
60
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко взима от богатите и дава на бедните пак ще гласувам за него.
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз когато пиша че територията е пред банкрутъ никой не ми вярва. Щом посегнаха и на музикантите очаквайте такса мръсен въздух и износване на тротоарната настилка.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЙДЕ И ОТ ТЯХ ВЗЕМЕТЕ ДАНЪК! ГАДОВЕ! ПОСЛЕ БЮДЖЕТЪТ ЩЕ Е РЕКОРДЕН... ЩОТО ТТРЯБВА УЛИЧНИТЕ МУЗИКАНТИ ДА ИДАТ ДРУГАДЕ ДА СВИРЯТ - В ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТОЛИЦИ СЕПЕЧЕЛИ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ...
57
3
 
7
 
! Отговори
Skunka преди 5 години
Всичко ни е 6, та до тези хора опряхме да контролираме. Нито просят, нито досаждат. Които иска им дава, който не подминава.Защо не озаптят просията?!... защото на някого се отчитат едни пари...
56
1
 
4
 
! Отговори
Р.ОВЧ. преди 5 години
До анонимен Крайно време е да започнеш да водиш културен живот.Но първо обърни внимание на правописа ,след това чети повече литература и чак тогава ходи по културни събития ,защото ако отидеш сега просто няма да знаеш къде се намираш.Трябва ти подготовка.Има абонамент за Филхармонията ,препоръчвам ти...
55
0
 
13
 
! Отговори
trafalgar преди 5 години
в лондоското метро има конкретно обозначени места където могат да свирят и пеят всички които пожелаят.
54
5
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Голяма досада са тези музиканти. Итиваш в парка да си починеш малко от шума - те ти надуват главата, а майките с деца се чудят къде да си разходят бебетата. Отиваш си вкъщи, там поредния свирач те кара да извадиш бухалката и да хукнеш да го биеш, защото като се оплачеш на МВР, те нищо не правят. Хората имат право и на малко тишина.
53
1
 
11
 
! Отговори
Гост 2 преди 5 години
Предлагам по улиците да имат право да се движат само хора с платени всички данъци , като носят шапки със зелена светлина.
52
4
 
18
 
! Отговори
Музикант от Германия преди 5 години
Защото оправиха София, и превърнаха България в западнала територия-и, хоп решиха и да се разправят с музикантите..?! Има колеги, едва свързват двата края, като 90% от народа... Ама хайде да им вземем и последният къшей хляб... Гербава мафия!
51
9
 
18
 
! Отговори
no name преди 5 години
Колкото и талантливи музиканти да има и те са досадни до втръсване, ако са ти под прозореца.Офиса ми е на пл.Гарибалди и лятото е ужас - един акордионист с френски шансони, след него саксофон/кларинет с джаз-подобни свирни и накрая един с тромпет с възрожденски песни. И това всеки ден, по цял ден.Един и същи репертоар, зная кое след кое следва.Не можеш да си отвориш прозореца, не можеш да си пуснеш музика в стаята, щото става какафония от звуци.Ужас!Разбирам ги искат да припечелят,ноооо....
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чичо ТониВсеки нормалне човек може да ги различи.Да и да.