Смърт в Ловен парк! 10 от пуснатите фазани – мъртви

Експерт: Кой го реши? Живели са в плен, сега са дезориентирани!
15 дек 2018 08:45, Анисия Иванова
59
Смърт в Ловен парк! 10 от пуснатите фазани – мъртви
Снимка: Уикипедия

Поне 10 от пуснатите фазани в столичния Ловен парк вече са мъртви. За това сигнализира Любомира Кривошиева от сдружение "Диви животни".

В четвъртък кметът Йорданка Фандъкова, експертът от Националното-ловно рибарско сдружение Стилиян Герасков и група деца пуснаха 120 птици. Общината има опит в пускането на свобода на птици, заяви кметът на символичната церемония в Ловния парк.

Очакванията бяха, че столичани ще се радват не само на тези фазани, но и на поколението им. Вместо това обаче живеещите в района започнаха да подават сигнали за умрели птици. Хората, които намират труповете им в района, са сигнализирали на Любомира Кривошиева от сдружение Диви Животни. Ето и нейният разказ пред "Дарик":

"Нямам идея кой може да продиктува такова безумно решение, защото това са живи същества и не може просто да отидеш и да ги хвърлиш в един парк, където в момента няма условия за тях. Те нямат дори къде да се скрият. Паркът е доста урбанизиран, хората непрекъснато си разхождат домашните любимци, пълно е с кучета. Няма храсталаци, в които да се скрият животните. Те са абсолютно дезориентирани. Това са животни, гледани в плен до този момент и просто в един момент ги хващат и ги занасят някъде и ги пускат. Поне за момента има над 10 умрели животни, има бягащи птици по поляните около парка, дезориентирани, блъскат се по прозорци на сгради наоколо", каза Кривошиева.
 
От Столичната община обясниха, че са се доверили на експертите. Инженер Стилиян Герасков от Националното-ловно рибарско сдружение е експертът, който вчера участва в пускането на птиците, инициирано от сдружението.
 
"И в най-смелите си сънища не съм вярвал, че 120 фазана ще оцелеят до следващата година. Ние правим всичко възможно да оцелеят максимума от тях, а пък догодина, ако по-голямата част от тях дадат поколение, ще е супер. Те ще са се адаптирали там. Това, че са умрели няколко фазана и са били намерени, това е по-скоро нормално за момента. Аз в погледа на децата видях голяма радост, когато пускаха фазаните", обясни Герасков.

Нито от Общината, нито от Националното-ловно рибарско сдружение смятат да предприемат мерки за спасяване на останалите живи фазани. От сдружение "Диви животни" пък уточняват, че залавянето им е трудно, тъй като те летят, а и в тези условия са изключително дезориентирани. А, оказва се, няма и орган, който да може да сакнционира когото и да било за умрелите птици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,Колеги, колко трябва да врат буркани с месо от дива птица, за да приема че са стерилизирани? Един комшия пита само!,,Много е жилав и сух фазана, не знам и аз как трябва да се приготвя, за това по добре ги остави. Предполагам това е шега
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те фазаните размножават ли се естествено, щото около нашето село също пускаха фазани, ама ги имаше само една година. Те се пускат в началото на пролетта и до зимата се отстрелват. Може тия да са по-различни. Иначе гората не е малка, добре е, ама аз стм ги срещал само по храсталаците, шипки глог трънки и си мисля че с това се хранят естествено. Дано да оцелеят, те от общината май са направили хранилки. Голямата част няма да оцелеят, то със всички птици в природата е така.
50
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Лично за мен това се превръща в мисия. Взимам колкото мога храна според диетата на този разред и я разхвърлям на по-недостъпни места. Колкото мога, толкова пъти ще го направя. СОС при Иванчева!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колеги, колко трябва да врат буркани с месо от дива птица, за да приема че са стерилизирани? Един комшия пита само!
48
1
 
3
 
! Отговори
турист преди 5 години
Аз от години не съм виждал фазан 'на диво' - извън развъдник или 'резерват' (от онези - специалните където нас не ни пускат, ни с пушка, ни без пушка). Та след като те не могат да оцелеят просто така в обикновенна дива селска местност - кой слабоумник (партията да не споменавам) е решил че могат да оцелеят в градска среда сред глутници кучета, котки и т.н.? И да си мисли само за 'огромния ПР ефект' от това слабоумие?
47
1
 
12
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Еее, по-нагледен пример от това какви бун*адясали - ****оти от ГЕРБ ни управляват няма!Що за извратено мислене? А явно ГЕРБ третират така и българският народ: Ние знаем, че ще ***. Но които останат ще са се адаптирали. А така като гледам, етническите българи са на изчезване.Виж цийганорите се плодят ли плодят.ГЕРБ са сигурни в избирателите си: Ще оцелеят.БЪЛГАРИТЕ ...... ДА ***!
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
другата полвина *** *** ще ги изколят.Големият враг на фазаните даже не са ромите, а бездомните котки и кучета. Каквито в София има купища. Птицата е зашеметена от това, че е на свобода, освен това е много студно и става лесна плячка. Всичко можеш да завъдиш, ама за това се иска мозък и анализ, а не да си жадна за пиар кметица.
45
4
 
5
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До Анонимен 30Да върнат милионите от фазаните! Знаеш ли колко струва един фазан? Около 14 лв. , голямо нагушване е паднало от 120 фазана.
44
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До Анонимен 40Предимно зеленчуци, фазаните само това ядат.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Столична община със съдействието на тоя Герасков продължава да доказва,че са абсолютни невежи.Явно в България не са останали учени хора след като някакви неграмотници и пълни некадърници казват че голяма работа умряли няколко фазана....коментарът е излишен
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е за вярване колко малоумно е това! Горките птици! Да се накажат инициаторите!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГашоЕстествено , че имат акъл.Знаеш ли колко кинти са отклонили...
40
0
 
15
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Луди ли сте ве, кви фазани в София. Полвината ша измрат от студ и глад, другата полвина *** *** ще ги изколят. Мислех, че поне ловците имат малко ъкъл в кратуните
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с какво се хранят в този парк?Поне нещо за хапване насадихте ли им?Някое плодно дръвче,някои житни растения,слънчогледи,царевица,зеленчуци.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Експерта казал, че измират птици, но на децата им е било забавно. Е, значи нема проблем.
37
0
 
7
 
! Отговори
Истина преди 5 години
май трябваше да започнат с диви патки от някой парк в западна европа, ооо то няма вода за тях така че и те няма да оцелеят .... трябва някой с идеа и да подготви мястото поне година чак тогава да се пускат и както са написали няколко човека, трябва да е през пролетта, щеше да има много повече храна за тях.
36
4
 
0
 
! Отговори
ффф преди 5 години
Аууу каква новина :)))))
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През пролет се пускат. Сега като падне снега остават без храна и са обречени.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе трябаше да пуснат няколко мечока из тоя парк, да почнат да тропат по входовете на блоковете, да схрускат някой столичанин в повече.
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как фазан ще оцелее в такава ненормална среда бе. То София не е за хора, камо ли фазани да виреят.