Приемът в забавачките: 1 точка, 2... За какво и колко се дават?

Затяга се контролът върху записването на деца с хронични болести
29 яну 2019 10:00,
9
Приемът в забавачките: 1 точка, 2... За какво и колко се дават?
Снимка: Reuters, архив

Децата ще бъдат приемани в забавачките в София по нов начин, който ще бъде въведен с промени в Наредбата за прием в общинските детски градини. Те бяха обсъдени днес от образователната комисия в Столичния общински съвет, но преди той да ги гласува предстоят още дебати.

Една от промените следва принципа – детето да ходи на градина възможно най-близо до дома си.

Постоянният адрес в района на забавачката ще носи 4 точки, а не 2 както е сега, а настоящият – 2, а не 1 т. Адресът ще се установява служебно по електронен път, а не чрез удостоверение от родителите.

Друга промяна е, че децата с брат и сестра в същата забавачка ще получават по една допълнителна точка, но няма вече да участват в класирането по социални критерии, а по общи.

Още по темата

"Няма как да квалифицираме наличието на брат и сестра по критериите за деца в неравностойно положение-сираци, деца със сериозни проблеми", каза пред "Труд" столичният зам.-кмет доц. Тодор Чобанов.

Социалната квота обаче ще бъде намалена от 40% на 30%, увеличавайки общата.

Затяга се контролът върху записването на деца с хронични заболявания, като вече ще се изисква документ от ТЕЛК, а не от личен лекар.

Децата с хронични заболявания намаляват от 5 на 3 в група, а тези със специални образователни потребности ще са не 3, а 2.

Децата в яслените групи ще са не 20, а 23. Така се откриват около 700 нови места за ясла, при недостиг в София от около 5000. Обмислят се мерки за да се намали фиктивното записване в яслите.

Левият общинар Калоян Паргов предложи 1 т. за градина да получават и децата, които не са могли да бъдат класирани на ясли, и бонусът да не е само за тези, които са посещавали.

Дали идеята ще бъде приета, или точката ще се дава под условие за определен брой посещения в яслите, ще стане ясно в понеделник. Тогава съветниците трябва да приемат промените в наредбата.

"Над 1000 места ще бъдат разкрити с 15-те детски градини, които ще построим тази година", обеща още Тодор Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не съм в София и нямам такива проблеми.
6
0
 
5
 
! Отговори
Татко преди 5 години
Пълна пародия е цялата тази система ! Масово слушам познати, които трябва да пуснат "връзки", за да запишат децата им. Ясно колко е прозрачно всичко. В Люлин дори за частна детска ясла трябва да се запишеш да чакаш и пак може да не те приемат за 450-500 лева на месец ? Пълен абсурд е отношението към малките деца в тази държава !
5
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 5 години
Селскaтa даскалица, която "управлява" София забърка големи ***, НО генезисът на проблема с детските градини и училищата е, че цялата провинциална БГ налази София. Решението е просто, всеки да си върви там откъдето е. Училища и дески градини в провинцията , колкото ти дУша сака.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъкова направи всичко възможно да съсипе детските градини в София. Стигна се до абсурдна ситуация, всъщност една от причините да се преместя с децата ми в чужбина. Не съжалявам за нищо, разликата е космическа. Една власт, която не може да инвестира в образованието на най-малките трябва да се оттегли. Фандъкова с нейните циркове е истински срам, имам чувството, че тази жена има трици в главата.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постоянно се говори за демографска криза, но как се стимулират хората да имат деца??? До кога да влезе детето в ясла ще е по-трудно, отколкото да влезе в университет???
2
0
 
16
 
! Отговори
Дрън дрън преди 5 години
Каквото и да измислят като промяна, директорките са с една стъпка пред тях и вече са измислили как да заобиколят новите правила и срещу дарение в пликче да попълнят бройките по техните си критерии.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
казва се детска градина, стига с това забавачки, школа ,насъщен и подобни журн измишльотини