Започна събирането на местните данъци и такси в София

5 % отстъпка на данък МПС и сгради до 30 април
5 фев 2019 12:10,
16
Започна събирането на местните данъци и такси в София
Снимка: архив "Булфото"

Местните данъци и такси в София вече могат да се внасят, съобщиха от дирекция "Общински приходи" на Столична община. Срокът за плащане с 5-процентна отстъпка на данък сгради и данък МПС е 30 април - при условие, че цялата дължима сума се внесе наведнъж.

Още по темата

До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци.

Ако се плащат налозите на части, сроковете, в които това трябва да се направи са следните: Данък недвижими имоти и данък МПС: 1 юли - първа вноска и 31 октомври - втора вноска. Такса битови отпадъци - четири вноски: 30 април, 1 юли, 30 септември и 2 декември, посочват от СО.

Плащането може да се извършва във всеки от 22-та данъчни отдела на Столична община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Всички каси разполагат и с ПОС устройства за плащане с дебитни или кредитни карти. Друга възможност е по банков път, други финансови институции или през интернет страницата на Столична община https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf

През тази година по-висок данък сгради ще има само за недвижими имоти в парк Витоша и в курортните зони Банкя и Панчарево, които не са основни жилища за собствениците. Изменението е било въведено с промени в Закона за местните данъци и такси, гласувани от парламента, уточняват от общината.

190 000 са данъчните партиди в Столична община, за които ще бъдат изпратени съобщения за дължимите данъци и такси след 20 февруари 2019 г. Хората, които са се отказали от хартиени съобщения и са предоставили имейл, ще получат информация за местните си данъци и такси на електронната си поща след същата дата. Справки могат да се правят и през интернет страницата на СО, ако собственикът има ПИН код, издаден от СО или ПИК от НАП, се посочва в съобщението, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първата вноска за Данък МПС и имотния данък е до 30 юни, а не до 1 юли, както погрешно е написано в новината.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30 април имотния данък и данък МПС са с 5% намаление.
13
1
 
4
 
! Отговори
Шенол преди 5 години
Кола 200 коня, 2001 год. ми търсят 400 лв. Ам няма, сега ша я пререгистрирам на бабата инвалид. Можех да плащам по 200 кинта, ама двойно, да на дамата за щепсъла
12
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че данъците за МПС и имотите се вдигнаха за много хора, а данък МПС за някои леко падна. Лично на мен Данък МПС ми скочи нагоре 16 пъти.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5858Да. В Германия. Ама живеят от по 25 години там и се научиха на езика и на работата. Заминаха преди "социалната справедливост" и набързо се научиха на порядки.
10
4
 
3
 
! Отговори
дам преди 5 години
Не може да се отрече на София, че за последните 10 години не е вдигала данъците , даже се оказа , че с промените за данъка на автомобилите, тази година ще платя с 50 лева по-малкоБраво
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ся и данаци ша им плаштами!
8
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #2, откакто ГТП беше обвързан с документа за платен данък, рушветът в пунктовете скочи.
7
1
 
15
 
! Отговори
5858 преди 5 години
Някой да е виждал ром да плаща данъци? За един приятел питам.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Ама разбира се ... едни 15% от помощите идвали от Европа. Ами ако бях премиер, щях да им ги върна ба европата да стегна малко мааалите.
5
2
 
11
 
! Отговори
Неук преди 5 години
Някой ***.а.нар от приелите промените ще ми каже ли как аз от чужбина да дойда до София да си извадя ПИК от Общината, за да мога да си видя дължимия данък? Не ползвам имота и съм го декларирал. Сега според ***.л.о.умниците трябва да взема самолет да дойда до София, за да ми дадат ПИК, по който да си проверя дължимото, защото в чужбина писмо не получавам за размера му, и да се върна да си преведа парите както последните 7-8 години. Направо съм потресен.
4
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !!!На теб колко пъти ти бе съобщено официално от медиите, че помощите за ро.мите НЕ са от твоите данъци, а се отпускат от ЕС по проекти за интеграция?Или от Централата на Партията ти плащат за брой коментари против ро.мите?!
3
4
 
12
 
! Отговори
!! преди 5 години
Какви 5% отстъпка от данък МПС. Това беше до миналата година. От тази година няма отстъпки
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в кв. Княжево. За първи път в живота си няма да си платя данък МПС. Докато не оправят бул. Цар Борис III пари от мен няма да видят ! Крайно време е да заменят СОЦ паветата и асфалт. Изпочупиха си хората колите.
1
2
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Плащайте бързо, че братята роли чакат парите от вашите данъци под формата на помощи.