Опасен съсед тормози блок, съседите въоръжени със спрейове

Може ли изобщо държавата да се справи с подобни ситуации?
Обновена: 21 фев 2019 09:38 | 21 фев 2019 09:35, Петя Славова
37
Опасен съсед тормози блок, съседите въоръжени със спрейове
Снимка: архив, Reuters

Опасен съсед държи в напрежение цял блок в столичния квартал "Гео Милев", а жителите му живеят в страх заради непрестанен тормоз. Мъжът обикаля сградата, крещи и заплашва, въоръжен с тесла, с която удря по вратите на апартаментите. За това сигнализира семейство от блок 26. Живущите там са принудени да се въоръжат с паник бутон и спрейове за защита, предаде Нова тв. 

Семейството разказа още, че са загубили спокойствието и съня си и вече се страхуват за живота си и за живота на бъдещото си дете, тъй като жената е в напреднала бременност. Хората от блока предполагат, че мъжът има психични проблеми. 

"Съседът, който ни притеснява, тази нощ отново буйстваше. Опитвал се е да разбие вратата ни неведнъж. Заплашвал ни е, че ще ни убие. Често казва, че го преследват и чува гласове. Пуснали сме две официални жалби. Викали сме полиция. За момента обаче няма развитие. От полицията ни казват, че се опитват да го освидетелстват”, каза потърпевшият Иван. Съпругата му Полина допълни, че мъжът, който ги притеснява, живее сам и от време на време идва човек, който се грижи за него. По думите им съседът не излиза навън.

"Наблюдаващ прокурор по случая най-вероятно няма. Жалба до прокуратурата вероятно не е стигнала. Съветвам хората веднага да отидат в районната прокуратура и да напишат жалба, за да може мъжът да бъде настанен в психиатрия", каза психиатърът д-р Веселин Герев.

По думите му психичноболните хора обаче не могат да живеят вечно в лечебни заведения, а проблемът с осигуряването на спокойствието на околните е в комуникацията между прокуратурата, полицията и психиатричните служби.

"За да бъде настанен човек в заведение за хора с психични разстройства, той трябва да има пенсия, за да се дава тя на заведението. Много от близките на такива хора злоупотребяват, като им взимат парите, отпуснати от държавата, с идеята, че ще ги гледат", допълни д-р Веселин Герев. Лекарят също добави, че за "бърза реакция" на прокуратурата се говори за период от три седмици.

Специалистът допълни, че подобен случай съвсем не е изолиран и сподели опит със семейство, което живее с роднина, който след инсулт станал агресивен към близките си. От историята става ясно, че хората са принудени да живеят с него, тъй като държавата явно е безсилна да се справя с подобни ситуации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието кърти. Ако Държавата има желание, въобще няма проблем да се справи с проблема - но яво не иска. Идват двама полисмена, прибират натрапинка в ареста, викат психиатър, той го освидетелства и бам - в психодиспансера със арестанска кола. Ако се опитва да доакаже че не е луд - в кауша. Явно има нежелание на МВР органите да се намесят и да поемат отговорност
6
5
 
19
 
! Отговори
Ха, преди 5 години
толкова ли не могат да го начупят? Да върви после да се оплаква и да доказва! Много бързо ще се излекува!
5
4
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
А КЪДЕ НАШАТА ДОБЛЕСТНА ПОЛИЦИЯ КОЯТО НИ ПАЗИ ?А тук няма да плаят "такса споокойствие" и затова полицията не се интересува от този манияк.
4
6
 
24
 
! Отговори
prokurora преди 5 години
Според Закона за Управление на етажна собственост , блока с решение на общо събрание може да ограничи "лудия" да ползва жилището си в срок до 3г.... това ще е досаттъчен срок Полицията вместо да събира рекет, да действа....обвинения може да се повдигнат и за нарушаване на обществения ред....
3
3
 
10
 
! Отговори
Дикембе Мутомбо преди 5 години
До Анонимен Кажи честно, наистина ли ти дават кинти за подобни изказвания или ти идва отвътре?
2
3
 
22
 
! Отговори
може,и още как преди 5 години
Но със страхливи и крадливи мишоци като нашите политици просто няма начин!
1
37
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако БСП е на власт тоя няма така спокойно да тормози хората