Столичната община събаря къщи, ромите: Законни собственици сме!

Според общината обаче притежател на земята е частно лице
21 фев 2019 11:00, Красимир Ангелов
83

Ромите от "Орландовци" са в протестна готовност, повече от година след като Столичната община събори част от къщите им там с мотива, че са построени върху частен имот. Обитателите им днес обаче твърдят, че са собственици на земята. Те са категорични, че жилищата им са законни.

Пред Bulgaria ON AIR жителите на "Орландовци" бяха категорични, че не са били предупредени, че домовете им ще бъдат съборени преди време, а някои от тях се оплакаха, че дори не са могли да изнесат изцяло багажа си.

Година по-късно ромите са издигнали нови постройки и живеят на същото място. Те обаче отново са застрашени от събаряне.

През 1985 година държавното предприятие "Чистота" построява три масивни сгради, в които живеят ромските фамилии. След приватизацията имотите са върнати на частен собственик, но ромите не знаят кой е той и продължават да живеят там.

"Към настоящия момент собственик е физическо лице. Хората живеят трайно и необезпокоявано повече от 25 години. Съгласно българското законодателство, когато някой живее повече от 25 години в имот, той става негов собственик на основание придобивна давност", коментира адвокатът Елена Иванова в "България сутрин".

За да могат ромите да станат законни собственици, е подаден иск към Софийския районен съд и той трябва на базата на представени доказателства и свидетелски показания да се произнесе с мотивирано решение.

От Общината обаче твърдят, че няма как ромите да придобивят собственост по давност, тъй като земята е собственост на частно лице.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До И.Б.Когато си отдал имот по наем, наемателя не може да го придобие по давност, ако ще и 100 години да живее там. Тази постановка в закона се прилага само в безстопанствени имоти, само когато реалния собственик не се интересува от собствеността си или доброволно безвъзмездно е разрешил на някого да го владее с години, в същия момент закона изисква от кандидат-собстника по давност, да докаже че е бил добросъвестен стопанин, тоест да е плащам данъци, комунални услуги и т.н.
24
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
какво не плащат и кярат от държавата почвам да изригдам не плащат ток вода данък сгради дърва на купува сече гората кара колата без гражданска винетка и преглед че и без книжка ако няма купена вози се по автобусите без пари не плаща здравни осигуровки фалшива инвалидна пенсия и много други неща
23
2
 
28
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Собственика на терена, очевадно е подавал многократни сигнали в държавните и общински институции, че терена му е обсебен и той не може да влезе във владение, за да се стигне до събаряне на постройки !
22
6
 
25
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Недоумявам от този български закон за придобиване на жилище по давност. Това е един вид кражба на чужда собственост, била тя държавна или частна. Как се третира такъв случай - даваш жилището си под наем, наемателят живее в него повече от 25 години и се оказва на 26-тата година собственик? Моля отговорете обосновано.
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак БХК простотии, пак се пишат фейк новини, пак се изкарват едни хора нарушаващи законите жертви, пак НПО кампании, пак промиване на мозъци и т.н. Приватизацията няма нищо общо тук, този терен е възстановен съгласно границите на частна собственост преди БКП или реституцията. Придобиване на терен по давност, става не устно, не като си построиш барака, а като докажеш пред съда, че си го владеел добросъвестно, тоест не си го обсебил, без даваш възможност на реалния собственик да влезе във владение
20
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А собственикът на частния имот къде е блял 25 години?
19
1
 
31
 
! Отговори
Диабло преди 5 години
Трябва да играе напълно законен багер, за да няма недоволни.!.
18
1
 
33
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Българин - никога няма да може , да стане собственик на имот - поради "придобивна давност"! Защото - държавата ще го разсипе от глоби , и съдилища - ако си позволи - като ромите - да строи , където му е кeф!Придобивна давност - още един реверанс към ромите!Те са по-равни от вас/нас!
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен8А ти като си решил да имаш дете що преди това не си си платил сметките и не си осигурил нормални условия за живот?
16
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
били крадяли от глад и убивали бабите по селата казва техния лидер ми има и българи гладни те що не го правят
15
1
 
24
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
И за всичкото това сто процентова отговорност носят политиците!
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са им законни постройките да покажат документи. Акт 16, нотариални договори... ей такива неща! Иначе и аз мога да си построя барака в средата на парка и да твърдя, че съм законен собственик.
13
1
 
26
 
! Отговори
Орландовци преди 5 години
Върнаха ни място в Орландовци преди години и когато отидохме на място открихме незаконни постройки върху него. Ромите отказаха да напуснат, защото твърдяха, че били платили мястото на "истинския" собственик за 50 лева. В крайна сметка не можахме да ги изгоним по законов път нищо, че имахме абсолютно всички документи за собствеността върху мястото. В крайна сметка общината ни откупи мястото за някакъв колектор май беше.
12
11
 
2
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
абе Сичко си е редовно бе бате ние си живеем от години у тая къща
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дами и господа, другарки и другари, няма какво да се лъжем - изтървахме си държавата! Ей тези са бъдещите собственици на всичко!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама разбира се ... това с давността важи в много редки случаи ... и в никакъв случай, ако имота е частен. Тая адвокатка Елена Иванова би трябвало да го знае това ... и сугурно го знае, но просто се прави на две и половина, само и само да има шум по въпроса.
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на бул К. Величков кога ? барака до коптор,простират си нарочно гащето на тротоара, и това в центъра на София ! няма полиция ,няма столична община,няма медии,няма "спаси София" !Всички се правят на слепи - електората е свещен !
8
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм свидетел как в махалите спират вода и ток който не плаща дори и да има бебе!!! Пълна лъжа от новините на българия.
7
1
 
18
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Ала бала предизборни новини, от сега до изборите ще е така , нщ
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля че давност не тече ако е предявен иск междувременно...