Румен Радев: Спасяването на българските евреи е вдъхновяващ пример

Президентът удостои Роналд Лаудър с орден "Стара планина"
10 мар 2019 17:10,
107

Снимка: Булфото

Спасяването на българските евреи не е просто историческо събитие, а е вдъхновяващ приемер за днешния и утрешния ден, каза държавният глава Румен Радев, който удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър с орден "Стара планина" първа степен, съобщи БТА.
Още по темата

Отличието е за особено големите заслуги на Лаудър за развитието и укрепването на приятелските отношения и сътрудничеството между световната еврейска общност и държавните институции, гражданското общество и еврейската общност в България, както и за значителен принос за развитието на образованието у нас.

Един народ показа, че дори в най-мрачните времена може да има смелост и отговорност, когато този народ е изградил фундаментални ценности, посочи Радев.

Той отбеляза, че днес се навършват 76 години от спасяването на българските евреи и допълни, че в един от най-мрачните периоди на човечеството българският народ е извършил този акт на безпримерна смелост, на гражданска отговорност и човечност.

Президентът посочи, че съвместните инициативи на Световния еврейски конгрес и на организацията на евреите в България "Шалом" съдействат не само за повишаване на нетърпимостта и противопоставянето на ксенофобията и дискриминацията, но и за по-добро сътрудничество с българските институции за действия срещу антисемитизма и речта на омразата. Радев отбеляза, че днешното шествие, което се проведе в София по повод Деня на спасяването на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста, е доказателство за това ефективно сътрудничество - в подкрепа на толерантността и единението.

Роналд Лаудър заяви, че за пръв път е дошъл в България през 1997 г. и това, което обича най-вече тук са хората. Уважението ми беше спечелено посредством техните бащи и деди, защото в най-тъмните времена в европейската история България беше единствената страна на този континент, която имаше смелостта да каже "не" на омразата, "не" на убийствата, "не" на антисемитизма, посочи президентът на Световния еврейски конгрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
18
 
! Отговори
до Професор преди 5 години
Цветанов е най-подходящ за вица "Преди живеех срещу затвора, а сега - срещу нас".
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е тази Ваймарска република на мястото на България? Защо не я изгорите, заедно със всичките й институции?
19
5
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
НЕМА ЗНАЧЕНИЕ ХОРАТА ДЕТО СМЕ СПАСИЛИ ОТ КАКЪВ ЕТНОС СА.ВАЖНОТО Е ЧЕ СМЕ КАЗАЛИ НЕ-ТОВА Е.Точно така, за вас човешкият живот не струва пет пари, важното е да стане по вашата, независимо дали сте прави или не!
18
16
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Българският русоРоб льотчик фатмаков, се бие в гърдите все едно той ги е спасил!!Ха ха ха парашутов още!!
17
0
 
12
 
! Отговори
име преди 5 години
сега вече говори на иврит. много езици знае президента.
16
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Само евреите ли са на този свят.През пет дена за тях се говори.Евреите ни правиха мръсно през априлското възстание и не само при него.Сега награди се раздават ама за какво,като нямат никаква заслуга наградените и награждаващите.
15
3
 
20
 
! Отговори
Хайдрих преди 5 години
За мен този орден вече загуби значение и е по скоро като някаква грамота от училище , след като го получи Доган,и този ,а преди това и други.Чакаме и Цветелин Кънчев да вземе та да има етнически мир.
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е на дневен ред оцеляването на българите, а не на евреите
13
7
 
25
 
! Отговори
Man преди 5 години
И за благодарност те ни разбиха държавата. Всъщност те разбиха света, всички кризи и войни са по тяхна вина.
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СССР и БКП ги спасяват, но сега лъжат че е царя предател.
11
5
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименАко приемем,че президентът Радев е про-руски,то от това следва,че 59% от населението е про-руски настроено.И че прословутия ген.Решетников(който и да е той) разбира по-добре желанията на хората от Б.Борисов предложил Цецка(36%)
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А спасяването на българския народ КОГА???????
9
2
 
7
 
! Отговори
Спомням си преди 5 години
как родителите ми са разказвали( обикновено железничарско семейство в голям град, живеещи под наем)за годините 1941-1947: имали са приятели евреи- Сара и Адолф; носели са жълти звезди ( по задължение) и са им идвали на гости,родителите ми ходели у тях. Съседи ги питали "не се ли страхуват"..Но явно атмосферата в града е била доброжелателна и никой не се е страхувал..От 1947г.са в държавата Израел.Приятелството продължило..Най-старите починаха,идва нашия ред,а младите са заети много и в двете ст
8
7
 
15
 
! Отговори
Абсолютен факт преди 5 години
Процедурата за спасяване на българските евреи е задействана СЛЕД разгрома на немската армия при Сталинград.Тоест,когато става ясно,че Германия ще загуби войната.Въпреки това България заслужава уважение,защото другаде и толкова не са направили!Ако не вярвате-сверете датите.
7
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ей го Руския избор....срам за Българиямене ако ме наричаха Про-руски президентв руската преса щях да потъна от СРАМ И ДА ИСКАМ ИЗВИНЕНИЕ РАДЕВ
6
5
 
17
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Казано е:"Направи добро и го хвърли в морето!"Хората тогава са били добри,а и споменът за турското робство е бил жив...Сега,когато многобройните злини,причинени от ев.реите са известни и продължават да ги правят,заемайки господстващо положение,дали ще се гледа по същия начин???Създаването на държавата Израел накара много хора да прогледнат!
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С чужда пита помен. Каквото е било, е било. Хората спасили ги са били Хора.И с Ботев и с Левски все се хвалите, ама само когато ви е удобно, иначе си траете и се услушвате.
4
4
 
35
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Има инвестиции!1 лев с който Гад Зееви купи Балкан от Иван Костов!
3
8
 
30
 
! Отговори
Браво добри гоими преди 5 години
а евреите за благодарност ви заробиха с ипотеки, продадоха ви на НАТО и ЕС, сега и еврото ще ви "въведат" .... по ппълна програма ви обработоха тези прекрасни евреи, който всъщнос ги спаси немския евреин от клана на кобургите - Борис 3-ти
2
2
 
25
 
! Отговори
1 преди 5 години
Да вземем,и палестинските деца,да спасим.