София нито добър, нито лош град, класация я нареди в средата

Най-хубаво е във Виена и Цюрих, най- зле - в Багдад
66
София нито добър, нито лош град, класация я нареди в средата
Снимка: Pixabay

Международната консултантска компания Mercer публикува традиционната си годишна класация за най-добрите за живеене градове в света.

Според нея градовете в Европа продължават да оглавяват  класацията.

За десета поредна година класацията на първо място е австрийската столица Виена, следвана от Цюрих и Ванкувър, Канада.

Нашата столица София е на 116-о място от общо 231 града. Непосредствено преди София е парагвайската столица Асунсион, а след нея – Рабат, Мароко.

От Източна Европа най-напред в класацията е Прага – на 69-о място, Будапеща е на 76-о, а Братислава – на 80-о и веднага след това – Вилнюс и Варшава.

Атина е на 89-о място, Букурещ – на 109-о, Истанбул – 130-о, Белград – 139-о.
Москва е на 167-а позиция, Санкт Петербург – на 174-а.

Тройката отзад напред затварят столиците на Ирак Багдад, на Централно-африканската република – Банги и на Йемен – Сана.

При съставянето на класацията са взети предвид фактори като транспортна инфраструктура, медицинско обслужване и образование, а също така социално-културната, политическата и икономическата среда.

Първите 10:

1. Виена, Австрия
2. Цюрих, Швейцария
3. Ванкувър, Канада
4. Мюнхен, Германия
5. Окланд, Нова Зеландия
6. Дюселдорф, Германия
7. Франкфурт, Германия.
8. Копенхаген, Дания
9. Женева, Швейцария
10. Базел, Швейцария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: градЕвропакласацияMercer
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
преди 5 години
По- старите софиянци ,помните ли 60- те и 70-те години какъв град беше София? Зелен с много рози ,малко коли и чиста витошка вода и витошки въздух!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много убав град на снимка sofia
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AA BAGDAD E SUPER PRED FANDYSCHKA SOFIQ
46
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До ДИВАК "... дори и ще забравя , че съществува !" Чудесно, и ние ще забравим, че съществуваш.
45
0
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Ами браво,не очаквах София да е толкова напред.Града придоби един автентичен вид на разруха и запустение.Много обичам да се разхождам по някои улици и тези разходки ми напомнят за един роман "Деня на трифидите".Само няколкото десетки кичозни стъклени "билдинга",нарушават вида на напуснат град.Представям си тоталната разруха ,която цари в останалите по-голями български градове
44
4
 
4
 
! Отговори
Смех... преди 5 години
А бе защо руските градове са много назад заедно с африканските. А уж в Русия се живеело добре... Смех...
43
5
 
0
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Последният абзац уточнява критериите: предимство се дава на джeндъpитe.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виена че е скъп град, скъп е, но общината не спира да строи цели квартали с всичката им инфраструктура за тези, които не могат да си позволят високите наеми. Ето затова Виена е начело.....У нас строят само "инвеститори" чиято цел е колкото се може по-висока печалба и/или да се изперат едни пари. Ванкувър не става (близо до него живея) - суперскъпо е дори за средния канадец, понеже богати китайци продават кутийки в Хонгконг и "инвестират" в имоти. Няма и никаква работа извън недвижимите имоти....
41
1
 
1
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
ван Даме бягай , бягай докато спреш да чуваш звука на линейките ... тиру-лиру-тиру-лиру
40
1
 
7
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
това , че ми триете коментара незначи че ще харесам сф. вие столичани ми създавате неудобството да преминавам през сф. защото полетите ми са концентрирани от сф. летището - Пуснете на Пловдив , Варна и Плевен полети за чужбина и хич няма и да стъпя в сф. , дори и ще забравя , че съществува !
39
4
 
4
 
! Отговори
Няма начин преди 5 години
да е вярно! Който е ходил в Конакри, Гвинея, знае какво е истинска столица. Интересно, че даже и там има българи!
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България като цяло не е скучна държава заради непрестанния хаос ама *** е че за разлика от италия гърция и испания където също винаги ще има хаос тук е насосан с негативност и опасност за живота
37
8
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Това все едно е класацията "10-те най-скучни града на света". София е класи над тия всичките.
36
3
 
3
 
! Отговори
да бе преди 5 години
До Най-убавият,Откъде изкопа тези данни, че средната работна заплата в София е по-голяма от тази в Москва? В Москва средната работна заплата е 80000рубли(около 2100лв.). В София е почти 1600лв. Не са много 500лв. разлика според мен, ама за София е по-малката стойност. Иначе цените на недвижимите имоти в двата града вече са почти еднакви.
35
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плюе се по София за да се връща на долните Софиянци. Иначе има хора които им се налага да живеят там за да си подобрят икономическото положение и трябва да се занимават с провинциалните разбирания на Софиянци по отношенията на столица-провинция които би трябвало да не се проблем но те допълнително сипят масло в огъня,, тъй че се връща и трябва да се връща на Софиянци поне 6-торно въпреки че те са си наказани да порастнат в това мазе, нищо не са научили от наказанието си и трябва още
34
6
 
9
 
! Отговори
stalinista преди 5 години
От личен опит. Виена е ислямизирана, но като съотношение заплати, цени, цени на жилища, транспорт е може би най-добрата столица в Европа. Цюрих не е за всеки, БИГ МАК Меню 19 франка, адски скъпотия, скучен живот и доста по-суров климат от другите градове в класацията
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Ти колко ди сУфиянец е въпрос но да питам ние които сме софиянци от няколко поколения и не ни харесва *** която ни спретнаха тези от прУвинцията като се домъкнаха тук, къде да отидем???Няма истински софиянец който е израсналв този град да му харесва настоящето положение.Щом на теб ти харесва значи си софиянец колкото и Минчо Тетевенски.
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Пловдив хубава храна е като в Столипиново хубава жена.А дано ама надали.
31
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оф, по принцип не пиша коментари, но четейки ги ..просто се отчайвам дълбоко.Аз съм роден в София и съм израснал в нея, на 35г. съм и много добре знам как беше преди 10, 15, 20 години. Живял съм в Германия-Мюнхен 6г, в Австралия-Сидни 5г и в Париж - 1г и сега живея пак в София. Мога много да сравнявам, но въпросът е друг. Щом не Ви харесва София - ами защо сте тук? Отидете някъде другаде или се върнете там от където сте и нещата ще се променят значително!
30
5
 
5
 
! Отговори
аа1830 преди 5 години
Някои разлики мвжду София и Виена - разстояние 1000км, разлика в позициите 100 места, разлика в цена на жилищата около 4 пъти (4000 срещу 1000 евро/м2 средно). Градски транспорт - няма място за сравнение, освен донякъде при метрото. Разлика в заплатите също около 4 пъти.