Нови 2500 места в Централните софийски гробища

Общината пусна обществена поръчка за разширяването им
25 мар 2019 07:32, Александър Попов
19
Нови 2500 места в Централните софийски гробища
Снимка: Булфото, архив

Централният гробищен парк в София ще бъде разширен с 2524 гробни места. Столичната община пусна обществена поръчка, с която търси изпълнител да пригоди мястото срещу прогнозната цена от 994 808 лв. без ДДС.

Желаещите могат да кандидатстват до 18 април, пише "Труд". Възложител на поръчката е заместник-кметът на София доц. Тодор Чобанов. Тя е разделена на две обособени позиции, като участ­ниците могат да кандидатстват само за една от тях, или и за двете.

Първата позиция включва строително монтажи работи като вертикална планировка, ВИК и електро инсталации. Тук се включва асфалтиране между алеите, бетонови пътеки между гробовете, отводняване чрез шахти и осветление. Прогнозната стойност на всички тези дейности е 889 237 лв. без ДДС, като се очаква продължителността им да е 90 дни.

Втората част е изграждане на видеонаблюдение на територията на разширението. Сред изискванията е и да бъдат обозначени гробните места – да се направят геодезическо заснемане и кадастрален регистър. Прогнозно тези дейности ще струват 105 571 лв. без ДДС, а продължителността им също трябва да е 90 дни.


19
Още от София
Кола блъсна две деца до парк "Св. Троица" в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Новият парцел №102 се запълни за няколко години (2005-2008 г.) именно заради високите суми, които трябваше да се внасят като дарение и които не са по джоба на всекиго.
Дали са давани разрешения без да се направи дарение, не знам. Нищо чудно с връзки и това да може да се постигне. Но всички, с които говорих - поне десетина човека, идващи на гробовете там, са си платили даренията.
Написах толкова подробно, защото преди повече от 10 г. се сблъсках с този проблем и трябваше да намеря решение.
17
0
 
5
 
! Отговори
Продължавам преди 4 седмици
В молбата пишете "Желая да направя дарение в размер на ... лв, за поддръжка на гробищния парк". След като ви дадат ново гробно място и внесете парите за дарението, гробното място все още не е станало ваше. Едва след като направите паметник, отивате пак в администрацията, правите заявление, че искате да откупите това място за вечни времена и внасяте парите. Едва тогава е вече това гробно място е собственост на семейството ви.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако при смъртен случай на ваш близък ще кандидатствата за някое от тези нови гробни места, имайте предвид, че когато се разрешаваха погребения в новия парцел №102, даренията се равняваха на четирицифрено число. Чрез погреб.агенция направете официална молба до гробищната администрация, в която трябва изрично да заявите каква сума желаете да дарите. В погреб.агенции знаят какви са актуалните за момента суми, които се очаква от вас да дарите. после внасяте парите на касата в администрацията.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако ще купувате гробно място от частно лице, не търсете посредничеството на роми, които се мотаят из гробищаата, защото ще ви измамят. Представят се за не знам какви, някои дори са си регистрирали фирми.
Гробно място се купува или от лични познати, или чрез сериозна погребална агенция, която има нужната информация. Но дори и в такива случаи си наемете надежден адвокат, който да провери как стоят нещата. За собственик на гробното място се счита първопогребаният, а после неговите наследници.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако няма смъртен случай, парцел на Центр.гробища предварително не можеш да купиш, освен ако не сключиш договор за покупко-продажба с частно лице без участието на гробищната администрация. Все едно, че купуваш недвижим имот. Ако предприемете такава стъпка, заверете договора нотариално, но преди това наемете адвокат, за да проучи дали онзи, който продава, действително е наследник на този парцел и дали няма и други наследници. Добър адвокат се справя с тази задача за около 3 седмици.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Доколкото знам от служители в погребални агенции, в София в наше време умират по около 30 човека дневно. Към парцелите в Центр. гробища има голям интерес. Който си няма стар семеен гроб, търси да купи такъв и още преди 10-ина години, ако се купи от частно лице, цената беше 5-6 000 евро, особено ако е близо до църквата. Сега не знам дали цените не са се вдигнали.
Онзи нов парцел №102 се запълни за няколко години, защото трябваше да се направи голямо дарение за гробищния парк.
12
0
 
6
 
! Отговори
Не са уточнили преди 4 седмици
Накъде ще разширяват гробищния парк?
Дали ще е за сметка на кварталното игрище, което граничи със северозападната част на гробището?
Или няма да разширяват сегашната площ на гробищния парк, а ще разчистят онази част от него откъм "Първа Българска армия", в която има бараки, натрупана пръст и т.н.? Преди около 15 г. разчистиха малка площ от тази част и оформиха нов парцел -
4 реда с по 20 гробни места на всеки ред. Това е парцел №102, който обаче много бързо се запълни.
11
1
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 седмици
Болници се закриват , гробища се откриват ,няма как да се отрече ,че вървим към светлото демократично,неолиберано и европейско бъдеще
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
пак се прави за наши хора - алеи,бетонови ограждения, осветление,видеокамери . - тея верно се побъркаха от власт и пари - сложете си и отопление и асансьори !

а народа като кучета на бакърена фабрика - дупка и кал до колене .
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 7

Затова побързай, докато още има място.
8
0
 
3
 
! Отговори
Азе преди 4 седмици
Честито на печелившите!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
баси,
Арогантните селтици вече превзеха и гробищата
Не е истина...
6
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
кореняците столичани ще ске облажат.
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
и селяните ли ще ги погребвате вече в София
4
1
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 седмици
Да ги предложат на намалени цени на новите собственици на апартаменти може и срещу заменки два стари за един нов с асансьор.
3
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Етомдотук ни докара Промяната на Радев!
Оставка на българоубиеца!!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Желаещите могат да кандидатстват до 18 април
———-

Ето на това му се вика добро чувство за хумор!
Кандидатствайте и....успех!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Урааа!