Българинът - беден: Купува предимно панелки в крайните квартали!

Цените на имотите расте, да си купиш дом става все по-трудно
Обновена: 2 апр 2019 08:53 | 2 апр 2019 07:00, Петя Славова
199
Българинът - беден: Купува предимно панелки в крайните квартали!
Снимка: архив, Булфото

След покачването на цените на имотите в София, стана ясно, че всяка трета сделка на жилищния пазар е в най-ниския ценови сегмент, предаде "Монитор".

В повечето случаи става въпрос за панелки в периферни квартали. "Най-евтините жилища в София са в района на "Обеля", въпреки метрото”, казва специалистът по продажба на имоти Наско Атанасов. По думите му цените там са ниски, защото удобният транспорт до там, най-вече наличието и от доста години на метро, не може да компенсира околната среда. "Панелките обаче се търсят, защото продължават да са по-евтини. На квадрат излизат от 750 до 800 евро и само в единични случай стигат до 850. Сред евтините квартали е и "Люлин", като най-ниски цените там са в пети микрорайон”, уточнява брокерът.

Още по темата

Атанасов обяснява, че в София има и по-евтини жилища за максимум 650-700 евро, но те са за имоти в стари блокчета строени през 50-те години, които под покрива нямат плоча, а гредоред. „Става дума обаче малко на брой сгради”, поясни той.

Според него не повече от 40% от сделките с жилища в София са с панелки. Причината за това са основно проблемите с финансирането, защото за такива имоти банките не отпускат ипотечен кредит за висок процент от цената купуваното жилище.

На противоположно мнение е Константин Пандов от ЕППИ. Той смята, че сделките с панелни жилища намаляват на фона на новото строителство и предлагането на нови апартаменти расте. "Делът на продажбите на панелките пада, защото намалява и относителният им дял от целия сграден фонд в София. 20-30% само са панели, докато преди бяха половината. Към двейсетина процента са сделките с панелки”, уточнява той.

По думите му най-ниски са цените на жилищата в кварталите "Обеля", "Левски", "Надежда", "Люлин", "Сухата река".

"По начало кварталите в столицата си имат определен имидж, който не се променя дори с подобряване на инфраструктурата, като пускането на метро, например. Търсене на панелки обаче винаги има. И се продават бързо и лесно. В „Обеля“ например двустайна панелка, без подобрения, но в нормално състояние, може да се купи за 48 000 евро. Санирането не качва цената, но пък прави офертата по-интересна за кандидат купувачите и сделката става по-бързо”, допълва Пандов.

Проверка в сайтовете за недвижими имоти сочи, че най-ниската оферта за нормален двустаен апартамент, готов за живеене, от поне 60 квадрата в момента в столицата е 34 500 евро. Жилището е на последен етаж в стар шестетажен блок в "Дружба-1".На единица площ предлаганата цена излиза под 540 евро.

В друг от евтините квартали на София - "Люлин" най-ниската оферта в сегмента е 37 000 евро за 64 квадрата на четвърти етаж в блок в първи микрорайон. В "Обеля" на този критерии отговаря имот от 53 480 евро, намиращ се във втората част на квартала.

В "Надежда" от 1 до 4, двете части на „Връбница” и ”Свобода” най-ниската обява е 37 000 евро и е за жилище от 65 кв. м на последен етаж в стар 4-етажен панелен блок. Подобна е конюнктурата и в североизточните квартали "Левски", "Хаджи Димитър” и "Сухата река”. За най-евтината панелка там се искат почти 74 700 лв. Имотът е на последен етаж в "Левски-В”.

В елитните райони офертите са над 1000 евро/кв. м. В елитните квартали на столицата офертите за жилища във всички случаи са над 1000 евро за квадрат, сочи справка в имотните сайтове. В "Изгрев" най-евтиният двустаен се предлага за 76 350 евро, като жилището е на партера и цената му на единица площ с общите части доближава 1100 евро. В съседния квартал „Изток” най-ниската цена на квадрат за нормален двустаен е цели 1357 евро, като за най-евтиния имот се искат 95 000 евро. В случая става дума за жилище на последен седми етаж на тухлена сграда, строена преди 42 години.

На подобен етаж, но в друг престижен квартал "Иван Вазов" най-ниската цена и то за двустайна панелка е 105 000 евро или по 1544 евро на квадрат. В близкия "Лозенец" минималните цени са малко по-ниски. Там дъното на офертите се държи от двустаен от 66 квадрата, за който се искат 62 570 евро. Има и оферта по-ниска с 5-6 хил. евро за почти същата площ, но при нея става дума за жилище на две нива, като второто е в сутерена. Дори и за него обаче цената на квадрат е около 750 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
24
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Глупости! Разходете се, ако видите някой изкоп - питайте за цената и фирмата. Ако е на Артекс взимайте - евтино ги дават. Може и замяна - панел в Меден Рудник за последен етаж в Изток със собствен асансьор. И им кажете, че давалверата е при тях, ама сте съгласни само щото са в затруднение...
80
17
 
17
 
! Отговори
Майсторе преди 5 години
Ако сте решили да копувате апартамент, по добре си вземете нови строителство. Панелките са вече на 32до 60 години .Новото си е ново. Няма мишки и *** и тръбопровода не е ръждясал. Имаме в България сгради над 200 години, които са с тухла и бетон и то са запазени без изолация. Панелките не са устойчиви и който е правил ремонт знае колко пукнатини има. Не инвестирайте в старо.
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен90Верно. За нивите съм съгласен. Продават се. И аз купих доста ниви.Междувпрочем цената на земеделската земя се е вдигнала 2.5 пъти за последните 10 години. Освен че носи и ежегодишна рента. Много добра инвестиция е според мен.
78
2
 
21
 
! Отговори
Бедняк преди 5 години
Исках да си купя двореца на комунистите Баневи, но не ми стигнаха някакви си няколко милиона. Затова си купих само жилище и кола - научих се да се примирявам.
77
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте писали за това тъпо село София. Лъжа е,че от страната изкупували софийските апартаменти. В провинцията доходите не позволяват това. Направете справка за цените в София и тези във Враца например и тогава говорете. В страната има 3-4 града, в които цените са такива, но останалата част те са космически. София ограбва България и ако не бе така цените в нея нямаше да са така високи, а в останалата част ниски.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та в твоя подбалкански градец, кой купува, кой дава парите, щом всички продават?Главно продават ниви на кооперациите. Те няма да ти откажат. Иначе, ако си нещо ентусиаст, къщи има колкото щеш, ама тях не знам да ги купуват :) Висят табелите "Продава се" и толкова. Не се събират милиони, факт, ама имаш там някакви стартови пари.
75
2
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Каква е реалността в София. Новото строителство е почти винаги с изключително лошо качество. Панелките на по 50 години, ще го надживеят.Новото строителство се продава на много ранен етап и накрая остава или нещо, което не струва или някой от вече закупилите го препродава с добра печалба.От старите жилища, които се продават, над 95% са на първи или последен етаж. На практика жилища на междинен етаж няма - ако се появи се капарира още в същия ден, когато е обявата или най-много след ден-два.
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен84За да се продаде един имот, то трябва и някой да го купи.Та в твоя подбалкански градец, кой купува, кой дава парите, щом всички продават?Нещо не ти е издържана тезата.
73
0
 
12
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Тия "нахални" бедняци си пазаруват собствени жилища викаш - като нямат пари за дворци...
72
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до Един българинТочно в Пловдив в събота си търсехме 2 места в ресторант.Обиколихме 15 ресторанта, ни едно място.От беднотия ще да е.Нямат ко да ядат хората и затова ходят на ресторант.
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та бедни ле са българите,не са ли?Много народ продава всичко, каквото има и се мести в по-голям град. Често имам работа в един град в Подбалкана, там всичко е за продажба. Та, от някой и друг имотец, човекът има стартови пари. АКо има и роднини в чужбина, да му пратят някое ойро и те така.
70
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работя за 8 000 и нямам един спестен лев. Един ден ако дадат няква пенсия - дадат, ако не ще живея от наеми или ще продавам. Но да седя и да гледам как парите ми потъват с поредния фалит...
69
7
 
11
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Цялата ви държава е една Панелка или 300 квадрата апартамент , като на Цецо - надалече и на висока ,но отвсякъде за обиколен с едно загиващо и прогнило общество. Стига 140 години свободия .
68
8
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Цялата ви държава е една Панелка или 300 квадрата апартамент , като на Цецо - надалече и на висока ,но отвсякъде за обиколен с едно загиващо и прогнило общество. Стига 140 години свободия .
67
1
 
27
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До РеалносттаПриятел, точно така е. Банките раздават пари, хората крадат като за последно. Очквам скоро време ипотечна криза подобна на тази в САЩ. Няма начин да се раздават пари толкова лесно на *** и пульо. Живея в нов комплекс, луксозно строителство, с голям двор, градинар, портиер, и т.н. По 100 лева на месец са таксите за поддръжка. Някаш представа какви *** са ми съседи. Чудя се какво става!?
66
1
 
19
 
! Отговори
до Един българин преди 5 години
Не знам как е другаде,аз живея в Пловдив и понеже имам фирма за строителен надзор съм наясно какво се случва в Пловдив.Строителството на нови жилищни сгради върви с безпрецедентни темпове.Миналата година бяха построени над 6000 апартамента,тази навярно ще са 8000.Така е още от 2003,с леко намаление през кризата от 2008 г.А най-интересното е че по-голямата част от апартаментите се продават още недовършени,преди акт 15,след акт 16 остават само най-калпавите.Та бедни ле са българите,не са ли?
65
2
 
23
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
До Реалността"Аз ли съм толкоз зле с 3500 заплата или просто всички останали взимат 35 000, Бах го"НЕ пич, просто ти живееш в държавата на тарикатите и крадците. Ти си един от малкото, който се осигурява на реални доходи и не краде. Целият български народ се занимава с далавери и кражби. 300К+ души в държавната администрация са там с една единствена цел. Погледни колите, погледни какви се лтаци живееят в новото и скъпо строителство. Това е положението.
64
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Реалносттабаце, в банките има 70 милиарда депозити.Хората търсят да ги обърнат в нещо стойностно.Утре ще дойдат курнелата, таско и добрев и ще фалират банките.БСП го могат.
63
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХейтърТи щом пробиваш дупките с винтоверт, си ми ясен колко разбираш от строителство. Сегашното ново строителство спокойно ще изкара два пъти повече от всяка панелка.
62
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какви са перспективите бе, Цонко? Ти би ли си взел жилище в центъра, дори да имаш пари?