София празнува – 140 години столица!

Годишнината бе отбелязана тържествено
30

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С тържествена церемония бе отбелязана 140-годишнината от обявяването на София за столица на България.

Решението за това е взето на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов на заседание на Учредителното събрание на Княжество България, което се е състояло във Велико Търново.

Честванията днес започнаха със света литургия в присъствието на българския патриарх и софийски митрополит Неофит, а по-късно бяха осветени и връчени знамената на столични училища. Това стана с участието на Националната гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър.

Празничните прояви продължават и следобед, като ретротрамвай ще се движи между 16.00 ч. и 18.00 ч. по маршрут от пл."Възраждане" през бул. "Христо Ботев", пл. "Македония", ул. "Алабин", бул. "Мария Луиза", Централна гара, бул. "Христо Ботев" до пл. "Възраждане". Часовете на тръгване от пл. "Възраждане" са 16.00 ч., 16.40 ч., и 17.20 ч. Актьори от театър "Сириус" ще представят куклени етюди и игри с пътниците в трамвая.

Изложбата "Да съградиш столицата" ще бъде открита от 17:00 ч. в Градската градина. Експозицията представя интересни и важни моменти от историята на града - на 28 табла са представени архивни материали, които маркират важни исторически събития и различни аспекти от живота на София.

От 18.00 ч. ще започне концертът на Софийския духов оркестър на Ларгото, а от 20.30 ч. на площад "Княз Александър I" ще има празнични илюминации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е световен град още по времето на Римската Империя.После и във Византия и в Първото и Второто Българско Царство.После запада по времето на турците,но след Освобождението всичко си идва на мястото.А защо става столица на България?Ще кажа за тези който не знаят.Първо-по История на София може да съперничи само Пловдив.Второ-уникално стратегическо местоположение.По-далеч от Турция в случай на война.И точно в средата на земите исторически населени с българи.Затова градът се е казвал Средец
18
3
 
1
 
! Отговори
11 преди 5 години
Търново е столица, всичко останало е глупости.
17
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До Анонимен 20Знам кое не й е хубаво на столицата-кметицата.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като си имаме кметица с такъв манталитет,това ще е положението.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 милиард и половина лева годишно се изсипват в столична общшина и града трябва да е цъфнал и лъскав,но не би.Мръсен,разкопан,с лошокачествени ремонти,олющени сгради в центъра,други надраскани от самозвани художници,с лоши тротоари и дупки по малките улички.Да не говорим,че се мие един път в годината.И кое и е хубавото на столицата?
14
5
 
2
 
! Отговори
балами преди 5 години
Белград,Букурещ,Атина,Загреб,Братислава да не са по-хубави?
13
1
 
8
 
! Отговори
Смешници преди 5 години
Може ли някой да ми каже коя европейска столица е по-грозна ,*** и неуредена от София.Въпреки,че 80 процента от евросредствата за всичките ни години в ЕС се изсипаха в София,а уж бяха за равно развитие на регионите.Предварително благодаря.Аз просто не се сещам за такава.Ще се радвам да ми кажете.
12
1
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Бях тези дни в Ереван и бях учуден колко е по-добър град от София и широки улици и тротоари ,чисто,хубави сгради,няма ошарпаени сгради или пък надписи с графити по сградите.Искам да напомня ,че те не са в ЕС ,но Ереван е по-богат и по-чист град от София.Супермаркетите работят 24 часа и са забити със стоки,а пък храната им е много качествена и доста добра кухня по ресторантите.Стана ми жал за нашата София,хем сме в Европа,хем сме в ЕС ,а Ереван ДА е по уреден град от еваропейска София .
11
2
 
8
 
! Отговори
Софиянка-срам ме е преди 5 години
Мръсотия, дупки, разбити тротоари, коли паркирани една върху друга, адски транспорт- античовешки град!
10
3
 
2
 
! Отговори
Ох преди 5 години
"подарък" от "братушките"
9
11
 
3
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
Трябваше ПЛОВДИВ да е столица.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пътят към София"...Де що имаше мераклия да избяга от "Картофения пояс" и да стане "столичанин",са забута в нея..Та стигна до там,че Кромпирка да стане кмет на тая ..СБИРЩИНА..Аз познавам София от времето,когато броеше 700 000 трупа,когато "Алея Яворов" беше една три метра широка алея в буйната "Борисова градина",когато за да стигнеш до "Черната маца" се пътуваше през една горичка,когато всичко беше ЖИВО и ИСТИНСКО в тоя град...Сега е луд-ница,***-отия,БОКЛУЧАРНИЦА,мръсотия!Та:-"Честито,Сф
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За жалост София никога не би могла да стане европейска столица. Всичко на 2 крачки встрани от жълтите павета е тотална ***.
6
1
 
10
 
! Отговори
Аман бе преди 5 години
И по тоя повод чакам 111 30 минути и още го няма! Браво! Хора, използвайте си колите!!!
5
9
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Най-негостоприемния град, в който съм живял! Навсякъде другаде съм се чувствал вкъщи след известно време, само в София не. И то главно заради местните с тяхното неоправдано самочувствие. Голяма гордост, че си се родил в панелка в Люлин 18 или в миришещ на уpина 100 годишен блок в центъра... Тази мания по столиците я има само в "бившите" соц-кочини.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ли процента кореняци софиянци ще има на сбора?! Залагам на 10 %
3
11
 
8
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
Е къде ще празнува София - 140 години столица ?...на руския площад ал Невски ли, на руския булевард "цар освободител" ли, в руския храм ал Невски ли, или пред паметника на съветската армия !!!?...народе ????
2
4
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Евала на София, и честит праэник! Без значение, че повечето от населението, чества 40 г. от пристигането си в столицата.
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка на самоковската ***.Съсипа всички символи на София.Превърна града в едно грозотилище.