Възстановяват кучешката площадка в Княжеската градинка

Искаме да създадем култура на общуване, каза Габриела Пападопова
Обновена: 9 апр 2019 15:04 | 8 апр 2019 09:50, Красимир Ангелов
14

Oт години наред кучешките градинки в София са изключително малко. Затова и собствениците на кучета настояват за подобни заграждения, където свободно да разхождат питомците си.

Причината е, че често в столичните паркове се стига до скандали между стопаните и разхождащите се хора. Освен това зачестяват и сигналите за разпръскване на отрова, на която стават жертва именно домашните любимци. Затова Община "Средец" и доброволци започнаха инициатива за възстановяване на старата площадка за кучета в Княжеската градина.

Габриела Пападопова от Сдружение "На ти с природата" е един от организаторите на инициативата за възстановяване на кучешката градинка.

"Идеята се зароди в сдружението заради това, че в София не са много пространствата, където кучкарите да общуват пълноценно. Надяваме се да създадем култура на общуване и с останалите граждани. Проектът "На ти с кучето" е по програма "Европа 2019" на Столичната община. Реализираме го заедно с район "Средец" и Седмо училище", посочи Пападопова.

"Тук всичко бе една голяма кална локва. Проведохме анкета с кучкарите и те заявиха, че искат настилката да бъде от камъчета, а не от дървен материал. Когато площадката е създадена, е била разделена на две - за големи и малки кучета. Поради тази причина помолихме "Паркове и градини" да възстанови заграждението, както и уредите за игра на кучетата", обясни Пападопова в "България сутрин".

Тя допълни, че освен възстановяването на градинката, сдружението ще организира и редица семинари, свързани с отглеждането на кучета. Те ще започнат в края на април и ще продължат до септември.

"На тези семинари ще идват специалисти-лектори, които ще обучават кучкарите какво е най-добро за техния домашен любимец. Първият семинар е с ветеринарен лекар и е на 21 април", допълни Пападопова пред Bulgaria ON AIR.

"Проект "НА ТИ С КУЧЕТО“ – ПО ЕВРОПЕЙСКИ МОДЕЛ" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от сдружение "На ти с природата", в партньорство с район "Средец" и 7-мо СУ "Свети Седмочисленици".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Старата школа преди 5 години
Учете се от турците на отношение към животните. Вижте видеа от там и ще ви стане ясно. Колкото до това да не се хранят кучетата - пълни глупости. Ако не ги храниш, ще са гладни, зли и хапещи. След като Общината е допуснала да има улични кучета, трябва някой да се грижи за тях, за да не стават агресивни. Сега ще ми нацъкате минуси, но от отношението към животните, деата и възрастните се съди за народа в една държава.
12
0
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Няма забрана да се разхождат кучета във всички паркове извън часовия диапазон 09:00-18:00 часа. С заповед на районния кмет в този парк има три алеи за разходка на кучета, т.е. без часова забрана.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В парка продължават да си тичат кучетата на воля, на глутници в почивните дни, пуснати от каишката. И общинари и полиция се правят на слепи и глухи. Много пари могат да изкарат от глоби, но си затварят очите пред тези нарушения. Явно няма желание и воля.
10
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Княжеската градина съществува с това име от 9 юни 2011 година. Това е пространството на бившата зоологическа градина, като преди това е имало и ботаническа градина. Намира се между улица Гурко и булевардите Васил Левски, Евлоги Георгиев и Руски (сега Цар Освободител). За сегашните жители на София името Княжеска градина е напълно непознато.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде започвайте да изливате комплексите си от кучетата. На страхът очите са големи. В нормалните държави има такива обособени места за разходка на кучета, като повечето от тях не са оградени. Само човек със селски манталитет може да твърди, че куче се гледало на двора на къща.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не са виновни хората с кучета, виновни са тия дето хранят уличните кучета почти пред всеки вход на кооперациите, и такива сдружения, и разни организации дето се правят на загрижени! има си определение - домашен любимец, а не уличен любимец! който иска да храни куче, да си го вземе в къщи и да поеме разходите по него.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянец съм,ама кое сега са нарекли Княжеска градина не знам.
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска куче, да си купи къща с двор и да си играе с него там, нормалните хора не искат да срещат *** без каишка и намордник по улиците.
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо трябва да има градинки за кучета и изобщо кучета в града?
4
6
 
8
 
! Отговори
с 2 думи преди 5 години
В тая държава псЕето стана по-важно от човека.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тая логика да направят градинка и за коткари. Всички задружно сега като общуват да чистят и фекалиите на животното.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДългоочакваноНапротив на много места в Западна Европа е напълно да разхождаш кучето без намордник и повод, като това е разрешено единствено в такива оградени терени. В много паркове има изрична забрана за разхождане на кучета.
1
8
 
9
 
! Отговори
Дългоочаквано преди 5 години
Браво, най-сетне. В запоадните държави освен, че НЕ трябва да ходиш с куче на каишка и с намордник, са направили в повечето паркове точно такива места.