Изписаха го "здрав": Пациент почина на прага на болницата

Влизал няколко пъти в 5та градска, но...
Обновена: 24 апр 2019 22:37 | 24 апр 2019 20:30, Петя Славова
263

13329 гледания   |  Още видео
Пациент почина веднага след като е бил изписан от столичната "Пета градска болница". За това съобщава свидетел на трагедията Пламен Стойков на страницата си във Facebook.


На метри от входа на лечебното заведение 71-годишният току що изписан мъж се свлича. От болницата обаче не откликват на виковете за помощ.

Въпреки, че в нея има спешен кабинет, по думите на директора, лекарите не знаели, че пред лечебното заведение има човек, който се нуждае от помощ.

И така Пламен бил принуден да звънне на тел. 112, съобщава Bulgaria ON AIR. Когато дошла линейката обаче вече било късно. 71-годишният бил починал. Причините за смъртта все още не са ясни. В болницата вече е започнала проверка по случая.

Пламен Стойков подробно описа случилото се в социалните мрежи. Предостяваме ви текста без редакторска намеса: "Днес 24.04.2019 в София отидох да помогна на приятел да вземе вуйчо си от 5та градска изписан здрав...болният в момента който излезе предболницата рухна на земята и почна да стене. 30 мин съм се молил някой да излезе да го види защото видимо не е добре. след това се обадих на 112, които дойдоха след още 30 мин. Като лицето от 112 ме пита за адреса на 5та градска в София (представете си го) забелязах че виталния статус на човека бързо спада, отново никаква помощ от болницата която го е изписала здрав. Линейката дойде и се оказа че има вода в белия дроб. Почина 2 мин.по-късно на улицата като куче пред болницата. Междувременно една жена излезе от болницата докато още човека беше жив и каза че се преструвал и нищо му нямало, друга излезе да го разпитва за социалния му статус и дали е осигурен, никой не му помогна. Мола да се даде гласност и да се сезира, който трябва за това безхаберие".

От Спешна помощ обясниха, че когато екипът е отишъл на място, мъжът вече е бил издъхнал, пише "24 часа". "Сигналът за инцидента е подаден в 11.54 часа, но тогава няма свободен екип. В 12.13 часа наш екип тръгва и за 13 минути е на място. Лекарите от Спешна помощ са предприели реанимационни действия, включително и пациентът е бил интубиран, но без резултат", обясниха от Бърза помощ.

Директорът на Пета градска болница д-р Борил Петров е запознат със случай и е разпоредил проверка.
По думите му, пациентът е бил за четвърти път на лечение в болницата от началото на годината. "Става въпрос за мъж на 71-72 години. За първи път го приемаме на 25 февруари, след това на 5 март, след това на 2 април и на 18 април. Той е бил с множество заболявания и днес е бил изписан в добро общо състояние. Внезапно му прилошава на излизане от болницата. Тепърва ще се установи причината за смъртта. Може да се касае и за внезапна смърт. Към момента това е информацията. Пак ще кажа, че съм разпоредил проверка, за да се изясни всичко по случая", каза още д-р Петров.


263
Още от София
Да им върви по вода! Шпалир вместо традиционното менче
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За онези, които пишат, че просто е трябвало на ръце да внесат болния в болницата. Понякога преместването на човек в кризисно състояние може да бъде фатално. Просто е желателно да не бъде местен, и то от хора, които не могат да преценят как да го направят.
Пък и десет метра едва ли ще накарат медиците да си сменят поведението. Много тъжна история. Съболезнования на близките.
222
0
 
0
 
! Отговори
До Сандо номер 1 преди 4 седмици
Как мога да търпиш цял час да гледаш умиращия човек
Аз на твое място на ръце щях да го внеса в болницата за това време
За крака да го влачех, пак щях да го внеса вътре

Ама не. Станахме не хора, а фотографи. Снимаме с телефони при критични ситуации, вместо да помогнем
Както преди време в Южния парк една майка беше снимала детенцето си, пострадало при злополука /блъснато от колело/,вместо да му помогне

Днес Фейсбук ни е и баща и майка, и лекар и учител. Само дето бебета не може да ни прави
221
1
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 4 седмици
До Лекар
Демотивацията и форматирането,благодарение на касовиците е просто повсеместна. Научих,че в същата болница е назначена като някакъв вид директор една "д-р" с диплома от ... Бургаски свободен университет от 2001 г..
А преди около три години се наложи да ходя за лежащо болен и ме порази пустата сграда. Беше преди приключване на сутрешната смяна,но не се мяркаха пациенти, а персонал имаше инцидентно. Прекарах там два часа и си тръгнах с облекчение от тази сграда-паметник...
220
1
 
4
 
! Отговори
svetulka преди 4 седмици
5 градска не са хора, особено тези *** от спешното на 5 градска. Мен са ме връщали поне 3 пъти, а съм здравно осигурен.Първо се опитват да те изгонят , и след като се окажеш упорит и си потърсиш правата те приемат с нежеланиеТези трябва да бъдат осъдени
219
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако човекът е имал операция и е направил емболия, вероятно това е причината. На мен например забравиха да ми напишат рецепта за профилактика на тромбоза, ако сам не попиташ и не напомниш може да се окаже фатално. Знам за доста починали хора оперирани успешно и изписани вкъщи, и хоп тромбоза. На баща ми се случи същата случка, за малко да го изпуснем. Така, че внимавайте хора!
Благодаря за коментара за инвал.колички, не знаех че са за спешното. Помогни си сам е работата у нас.
218
0
 
8
 
! Отговори
Ели преди 4 седмици
Доколкото разбирам човекът е бил в лошо здравословно състояние, но да не излезе никой от болницата... Възмутително е!
217
0
 
6
 
! Отговори
Потенциален пациент преди 4 седмици
От много години насам,в България има само клинични пътеки,регулативни стандарти, лимити,изисквания на здравната каса-безумни в по-голямата си част.Медицина?Не мисля.Или ако има такива медици, които не са на първо място с мисълта колко ще плати касата за тази диагноза,или по коя по-скъпа пътека,/защо не и две/ да лекуват пациентите,то, извинете ме,но са единици останали вече.Порочно, цинично....И разбира се нужни са много пари, една голяма част-платени от пациентите.Ами, какво друго очаквате?
216
0
 
11
 
! Отговори
Минувач преди 4 седмици
Да не забравяме, че в 5 градска все пак ИМА спешен кабинет, има шокова зала, защо докторите от кабинета не са дошли - не се знае. Уж не знаели какво става, но момчето непрекъснато вървеше между регистратура и болният. А той се превиваше от болка. Това куче да беше, да квичи така от болка, сигурно 50 организации щяха да дотърчат и ореват света. Думи нямам. И това е продължило 1 час !
215
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пациентите нямат правата, нито компетенциите да си оспорят епикризата. А тях ги пишат на кило дпри след сложни онко операции. На моя позната бяща й го бяха писали жена на 63г с рак на простатата. За медикаментозно лечение дума да не става да са читаво описани лекарствата.
214
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Е, НЕ
От 30г. държавата учи лекаря не на човещина, а да бъде "търговец в храма" и да спазва стриктно условията на Здравната каса - а там човещина не е предвидена. Дори обратното, ако я проявиш те санкционират. Ако лекар беше излязъл да помага винаги има риск после да се яви някой близък и да каже, "ама той неправилно му направи това и онова". Почват се дела и еди доказвай, че от човещина си отишъл.
213
10
 
3
 
! Отговори
Ояден лекар преди 4 седмици
До Анонимен 206
Аз пък мога да предположа, че Вие сте нагъл, безочлив и ояден пациент, свикнал всички лекари и сестри да му се кланят, и да му целуват краката, защото я плаща я не една мижава здравна осигуровка.
212
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 206
А аз пък разбирам, че сте от тези пациенти дето са много мазни докато ги лекуваш, а после като ги оправиш почват зад гърба ти те псуват, че лечението скъпо излязло. Ходете си на баячки тогава господине - те и касова бележка ще ви издадат и гаранционна карта, че поне още 3г. ще сте здрав.
211
0
 
13
 
! Отговори
Д-р Ху преди 4 седмици
В българските болници се очаква болния сам да си направи хирургическа операция без упойка, да се зашие сам и да остави 1000 лв на рецепцията като излиза.
210
9
 
1
 
! Отговори
Лекар 2 преди 4 седмици
До Лекар
Явно не сте прочели, че човека е имал множество заболявания. Бърза помощ се вика, защото идва екип оборудван със съответния инструментариум и медикаменти за оказване на неотложна помощ. Този екип носи и отговорност за състоянието на болния и ще прецени къде да го транспортира според състоянието. Загубените 30мин от неадекватния гражданин може да са били фатални.
209
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
лекарите нямам намерение да защитавам, ама само да обясня, ако някой прочете, прочете:
ако чакате лекар да излезе - народа е казал, от умрял писмо
пред всяко спешно отделение има инвалидна количка - отивате, взимате и вкарвате болния - води се самонасочил се. Ако няма количка - няколко човека и се вкарва.
208
6
 
6
 
! Отговори
Колев преди 4 седмици
В България и Русия основната задача на държавата е да унижава гражданите и да ги баламосва. Ако на някой случайно почне да му се работи ще го откажат бързо чрез държавен рекет.
207
7
 
2
 
! Отговори
Кубрат преди 4 седмици
До АСПАРУХ
А вие с какво се занимавате господине и дали сте толкова отговорен в професията, която упражнявате. Лесно се търсят кусурите на другите? Вие касови бележки изисквате ли /давате ли/? Винаги ли карате колата си с разрешената скорост. Пушите ли в заведения и обаждате ли се на съответните служби ако видите някой да пуши. Разхождате ли си кучето без каишка и сигнализирате ли ако видите, че някой го прави на нерегламентирано място. Благотворителност развивате ли?
206
1
 
15
 
! Отговори
Лекар преди 4 седмици
До Анонимен
Здрав/стабилизиран човек не прави емболия ей така изневиделица. В нормална държава смърт веднага след проведено лечение се разследва! А да викаш линейка като си пред входа на болницата това въобще няма да го коментирам.... То тази линейка може пак пред същата болница да го остави човека...
205
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 204
И вече съм сигурен, че си докторче - нагло, безочливо и оядено. Махни се от сайта да не дразниш.
204
1
 
12
 
! Отговори
Спиро преди 4 седмици
Здравната система е за рестарт. Пенсионната система е за рестарт. Не може повече с тази неработеща икономика и тежка бюрокрация. Пишат се закони на килограм обаче не се спазват.