Пострадал лежи на тротоара, линейка идва, а помощ - няма!

Спешният екип бил извикан за друг случай
21 май 2019 09:20,
107
Пострадал лежи на тротоара, линейка идва, а помощ - няма!
Снимка: архив, Булфото

Медицински екип на Спешна помощ отказал да помогне на пострадал, след като закъснели цели 25 минути.

Сигнал за младеж, получил епилептичен припадък на улицата, подали свидетели на инцидента. Линейката обаче се забавила близо половин час., а когато дошла се оказало, че била за друг случай.

Цялата история разказва в социалните мрежи Методи Лалов, който помогнал с първа помощ на пострадалия.

"Днес сутринта в близост до мен един мъж получи епилептичен пристъп, в резултат на което падна и си удари тежко главата в асфалтовата настилка на тротоара. За късмет преди няколко месеца бях преминал курс по първа помощ в Академия Първа помощ (Благодаря на страхотните хора от Академията!), поради което знаех какво да направя - бързо се приближих, хванах главата на болния, за да не я нарани допълнително при гърча и изчаках докато той премине, след което поставих болния в "странично стабилно положение" (който не знае какво е това, е време да посети курс по първа помощ). Събраха се хора, които се обадиха на тел. 112.

Жена от близката книжарница донесе нещо меко, което подложихме под главата на болния, друга ме отмени в придържането на главата на болния, който вече се съвземаше, но все още не можеше да говори свързано. През това време аз проверих дрехите му за мобилен телефон и след като намерих такъв - позвъних на хора от телефонния указател и им съобщих за случилото се. Дотук нещата бяха наред, доколкото може да е така в такава ситуация. Започна обаче тягостно чакане на линейка и въпреки че се намирахме на около 200 метра от Националната кардиологична болница, такава не идваше, макар вече да бяха изминали повече от 25 минути.

Изпитахме облекчение, когато видяхме на няколко метра да спира линейка с рег. номер СА 3219 НХ. Няколко граждани се приближихме до нея и се опитахме да обясним на лекарския екип какво е станало. Получихме отговор, че те не са екипът, който е изпратен по нашия сигнал и нищо не могат да направят. И въпреки че главата на болния кървеше, имаше нараняване по дясната половина на лицето, пострадала беше устата и зъбите му, не беше ясно какво е състоянието му след тежкия удар, лекарският екип отказа да направи каквото й да е. Линейката не беше с включени светлинен и звуков сигнали, от което, ведно с факта, че престоя на кръстовището повече от три минути, мога да направя извод, че не возеше пациент в спешно състояние, нито отиваше на адрес.

В крайна сметка болният се посъвзе. На място дойде негов познат, който го отведе с колата си. Аз се обадих на тел. 112 и съобщих, че вече няма нужда от медицински екип, тъй като пациентът си е тръгнал.

Не знам дали такива са правилата на спешната медицинска помощ, но недоумявам как може в близост да има медицински екип, който да не направи нищичко за пострадал човек. Не знам дали така повелява и лекарската етика и клетва. Знам само, че това не е нормално и че така не може да продължава. Трябва промяна. Веднага. Трябва да потърсим отговорност на тези, на които плащаме да създават такива правила и организация, че да не се чувстваме сами, когато имаме нужда от помощта на институциите, службите, органите, които издържаме със собствените си данъци. Днес, аз и още 5-6 граждани, които не отминаха, а се притекоха на помощ, бяхме изоставени от собствените си институции. Днес един болен човек беше оставен на произвола на съдбата от собствената си скапана държава. Днес екип на спешната медицинска помощ (не за първи път) гледаше от прозореца на линейката и дори не слезе от нея, нито ни посъветва как да постъпим докато дойде другият лекарски екип. Вероятно така повеляват някакви правила. Правила, писани от бездушни чиновници.

Хора, наистина ли искате това?! Така ли искате да живеете?! Утре на тротоара може да не лежи непознат човек, а вашето дете, съпруг или родители. Тогава ще изпитате самотата, за която говоря. Затова нека променим системата, преди да ни е убила", призовава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Темата е много болна за мен. Преди няколко месеца директно ми отказаха линейка, като чуха за 79-годишна жена. Три пъти звънях. След два часа се явиха. Докторчето беше като градушка - видимо не му се занимаваше. След тръгването му по пода имаше поне 10-15 игли - не можеше да намери вена и се караше на пациентката, която береше душа. Нещо да кажете ????????????????????? Ако беше негова майка или баба, дали щеше да се държи така ????????????????????????Тези които цъкат минуси да изживеят същото!!!!
52
19
 
7
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
До Анонимен 61Каква Хипократова клетва търсиш, бе!? Да не сме в древна Гърция, а Аполон, Зевс, Артемида и т.н. да са ни богове!? Чули-недочули и клетва искат... Клетвата е церемониална и само нагли *** и муфтаджии я размахват .... Спешната помощ е с правила и си има ред кой, кога, как и защо. Линейката да не ти е такси, че да спира на всеки размахал палец!
51
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само че са без души и сърца а са и нагли. После се чудят защо ядат тупаници. Каква клетва са полагали Хипократова или Мутренска. Да оставиш човек без да му окажеш помощ това по ХИПОКРАТОВСКИ ли е вече. Тези ако бяха по бай Тошово време щяха да ги вкарат в затвора за доста дълго време. Но по бай Тошово време нямаше такива. Линейките летяха за 10 минути от единият край на София до другия. Но тогава нямаше сеяндури които да задръстват улиците и булевардите с таратайките си.
50
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТИГА ВЕЧЕТези хора работят по 40 часа. Рядко им се плащат извънредни, почти за всичко ги глобяват. Отношението на хората е отвратително а за повечето проблеми те нямат вина. Системата е много сбъркана.
49
5
 
15
 
! Отговори
СТИГА ВЕЧЕ преди 4 години
Темата е много болна за мен. Преди няколко месеца директно ми отказаха линейка, като чуха за 79-годишна жена. Три пъти звънях. След два часа се явиха. Докторчето беше като градушка - видимо не му се занимаваше. След тръгването му по пода имаше поне 10-15 игли - не можеше да намери вена и се караше на пациентката, която береше душа. Нещо да кажете ????????????????????? Ако беше негова майка или баба, дали щеше да се държи така ????????????????????????
48
6
 
5
 
! Отговори
Тамен преди 4 години
До Анонимен 41Ами лекувай се сам бе.Жена ти да ражда у вас с някоя баба.Ходиш ли на зъболекар- недей бе ....ти най-вероятно мищо не си направил в този живот но пък даваш мнение за хора, които поне са учили и са от полза на обществото.Те могат да работят навсякъде по света ...а ти какво можеш?
47
9
 
14
 
! Отговори
123 преди 4 години
При недостиг на екипи е особено важно приоритизирането на работата от спешния център. Те знаят, че въпросната линейка е близо и ако случаят ви беше спешен щяха да я пратят. Ако тръгнат да се занимават с вашата ударена глава, вероятно районът от 200 000 души ще остане без линейка за следващия час, два. Кофти, ама това е положението в момента, не са виновни лекарите.
46
8
 
8
 
! Отговори
Кат преди 4 години
До Анонимен 52 - какви програми, какви умения за първа помощ - а тия в линейната.. сега всички да си купим по една кола, да вземем да изкараме и медицина, та да не се налага да чакаме линейките и докторите ли?!?!?!?!
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в момента в София се движат 10-15 линейки, при условие че са необходими 35-40 и то да обслужват само спешните случаи. В момента наличните 10-15 обслужват всичко - спешни, неспешни, здравно неосигурени (знаете кои са) и т.н. Е нема как да стане. Единствения начин е една година протести, както майките с болни деца направиха. Друг начин аз не виждам. Да виждате някой навън да протестира ? Разбира се ако беше цената на бензина...Очевидно, че нашето общество си има приоритети.
44
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрахте ли, че в Чалгария всички институции, системи и т.н. работят само за важни хора?!? А на т.нар. обикновени хора целта им е да плащат данъци, сметки, да работят по 12 часа за мижави парички и като цяло да издържат важните хора. А, да, и особено важно за обикновените хора е да са виновни. Предимно за всичко. И да вършат работата на институциите.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не е била тази линейката къде е другата, която е трябвало да дойде ? 25 минути не е пристигнала и така с взаимопомощ е приключил случая.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извода е че хората сами трябва да си учат медицина за да може да оказват първа помощ на пострадалите около тях а не да разчитат на системата.Така че залягайте на медицинското образование допълнително към вашите професии.Макар че това е задължение на работодателите да ви дават такова образование, но всички работодатели пропускат това защото ги интересува от какво имат полза те а не вие.Ако умрете случайно просто ще ви сменят с друг.Така че не им е приоритет на тях.
41
4
 
52
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
На бул. Прага лятно време възрастен човек се свлече пред мене. Аз си излях бутилката минерална вода върху главата му той се поосвести, но беше неадекватен и не знаех дали е топлинен удар или нещо сериозно. След като се обадих до 112 ми казаха - добре де вие сте в близост до болниците, защо вие не го докарате ?Това е до всички които защитават линейката, утре вие ще сте на мястото на болния.
40
10
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
И друго - това, че е линейка, не значи, че е с екип. Може само шофьорът да е бил, да се връща от бензиностанция, ремонт, да вози труп, да взима хора за хемодиализа... Линейка не значи лекарски екип.
39
25
 
14
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Ми няма да слезнат, то и аз не бих, щом не ме е насочил диспечер. Откъде да знам дали не са някакви откачалки, налитащи на бой или правещи си майтап. Пък и видно от форумните писаници, всички са решили с бой да карат лекарите да ги лекуват...
38
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро бях свидетел как човек 3 пъти припада и си удря главата в земята,и хората от линейката просто гледат безучастно/само семки им липсваха/,и цялото това нещо на Сточна гара,на 50 м. от центъра за спешна помощ.
37
5
 
8
 
! Отговори
До 39 Вече се убедих преди 4 години
И аз се убедих, че такива не четат статиите, а само бълват коментари. "Линейката не беше с включени светлинен и звуков сигнали, от което, ведно с факта, че престоя на кръстовището повече от три минути, мога да направя извод, че не возеше пациент в спешно състояние, нито отиваше на адрес."
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътДа са станали търговци тогава.
35
3
 
27
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
проблема е по-сериозен и касае само и единствено парите. Не знам колко българи го осъзнават- най-тежкото следване в България в университет са : физика и медицина. Много се учи, много е тежко. Освен това лекарите самата професия е гадна -срещат хората в най-тежките моменти от живота им и не е за всеки. В замяна 1000 лева. Управителка на магазин в мола взема 2 хил. А е с гимназия.И те се озлобяват страшно, и г*зовете им се отварят за пари. Само че не разбират, че пациентите нямат вина за това!!
34
18
 
18
 
! Отговори
Вече се убедих преди 4 години
в думите на проф. Иво Христов! Наистина 80% у нас са ***, България никога няма да стане нормална държава! Според тях, доктор който бърза за спешен случай, трябва да спре и да започне да се занимава със случай, който не е спешен!? Това само *** могат да си го мислят! Не ми пука колко минуси слагате, жалкото е, че показвате, че сте много, затова сме най скапаната държава в ЕС!