Борисовата градина в блясъка от 50-те - връщат кривите огледала, бирарията...

Проектът предвижда: Без автокъща "Капитолия", ресторанта "Веселото село"
Обновена: 7 юни 2019 11:21 | 7 юни 2019 11:20, Анисия Иванова
34
Борисовата градина в блясъка от 50-те - връщат кривите огледала, бирарията...
Снимка: Уикипедия

Борисовата градина в София все повече ще връща блясъка си от едно време, за който много софиянци мечтаят.

Според проекта за подробния й устройствен план ще се възстановят "Кривите огледала" и "Лодките" (Водното каналче). И двете са атракции от 50-те години, които много столичани си спомнят с носталгия.

Още по темата
В плана присъстват и трите дансинга, които са на мястото, известно като "Маймунарника“. Те са били там, когато се е създавала градината.

Ръководителят на проекта проф. Атанас Ковачев смята, че бирарията в стил австро-германски барок от 30-те също трябва да се върне до езерото "Ариана“ на мястото на сегашното заведение.

Къпалнята "Мария-Луиза" пък отново трябва да разхлажда софиянци в жегите. Сега къпалнята е частна собственост, но общината би могла да преговаря със собствениците за публично-частно партньорство, смятат проектантите.

Идеята на проектантите на плана е да се възстановят някои от знаковите обекти, които са занемарени или изчезнали от парка през последните две десетилетия, а други по-нови да бъдат премахнати.

Според авторите на проекта някои обекти нямат място в градината. Автокъщата "Капитолия" трябва да бъде премахната и под нея да се изгради подземен паркинг.

"Над него ще има има 1,5 м пръст, така че там могат да се засадят и дървета, което значи, че ще се увеличи зеленината“, поясни ръководителят на проекта проф. Ковачев, който е и ландшафтен архитект, цитиран от "Монитор".

Сградата на общинската фирма за озеленяване пък би могла да се превърне в музей "Зелена София“. Според плана ресторантът "Веселото село", който се намира откъм бул. "Драган Цанков", ще бъде премахнат.

Друга култова през 80-те години кръчма "Тенекиите" до Семинарията, която от години е затворена, по план би трябвало да се превърне в нов ресторант. За нея обаче обитателите на околните сгради настояват да не се възстановява и вероятно ще отпадне.

Остават и доста спорни въпроси като строежа на нов стадион на мястото на "Народна армия". Проектантите настояват спортните съоръжения само да се реконструират в сегашните мащаби, като се покрият трибуните на стадиона. От ЦСКА обаче искат да построят ново съоръжение за 28 000 посетители, като обещават да не се изсече нито едно дърво. Според проекта за ПУП обаче не трябва нито една кола да влиза в парка и той ще е отворен само за коли със специално предназначение. До стадиона пък ще достига само автобусът с футболистите.

Дебат предизвиква и изключването на някои периферни зони, както и осигуряването на място за паркиране на над 1000 автомобила.

В сряда вечерта беше проведено първото обществено обсъждане на проекта за ПУП на Борисовата градина. От общината многократно обясниха, че то е начално, за да се видят нагласите на гражданите и да се съберат възможно най-много предложения.

Дo 19 юни те мoгaт дa ce внacят в общинската дирекция по градоустройство или в тpитe paйoнa, в ĸoитo пoпaдa пapĸът. Идeитe щe бъдaт oбcъдeни oт eĸcпepтнa ĸoмиcия. Cлeд тoвa - нa 26 юни, щe бъдe и втopoтo oбщecтвeнo oбcъждaнe нa ycтpoйcтвeния плaн и чак след това окончателният вариант ще мине на Експертен съвет към НАГ и ще се дебатира и гласува в Столичния общински съвет.

На обсъждането гражданите поставиха и чисто прагматични въпроси като изграждането на обществени тоалетни, откриване на площадки за фермерски пазари, детски площадки и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Баба Гицка преди 4 години
Кой може да отговори на въпроса защо къпалнята "Мария Луиза" е частна собственост? И кой носи отговорността.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На един адрес на апартамент в Бургас има регистрирани 368 фирми, някои от които в странни и почти любовни връзки със Софияленд, Къпалнята Мария Луиза, Летен театър и вече построения комплекс до Софияленд, както и една банка, едни сметопочистващи фирми на София. Парка отдавна е раздаден. Бързат от Столична община да си изпълнят обещанията към "инвеститорите" Ще преметне софиянци с няколко цветни лехи и велоалеи колко е "зелена", Фандъкова ще приплаче в ефир, че всичко по-горе е фейк и с това ще се приключи.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПУП-а щял да възстанови Къпалнята - ??? - тя е частна, заграбена е , първо Георги Илиев, после Румен Гайтански,с помощта на Софиянски, после Бойко, после Фандъкова. ПУП-а единствено казва, че е добре да не е затворена Къпалнята... Пускат от СО смешни новини как помолили били да пускат граждани в телевизионната кула??? да гледат като атракция от върха й - Кулата е частна. Само си представете ПУП да се заминава с това да моли някой временно да пусне гражданите за атракция???
31
1
 
0
 
! Отговори
До до 19 преди 4 години
Достатъчно съм грамотна, отговорът ми в пост 30 се отнася и до Анонимен 23 и до теб
30
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 4 години
Някои софиянци имаме баби и дядовци, също софиянци, които са ни разхождали из градината и от тях знаем кое как е било преди 9ти и след. Борисовата градина се нарича тази част която сига до/срещу Университета до около канала. Там често се е разхождал Цар Борис, затова така я наричат.Имах роднини, не между живите, които са го виждали там с каляската и са разговаряли с него. Понеже той понякога е спирал и говорел с хората. От езерото нагоре си е Парк на Свободата.Заведението, езерото е там от преди 9ти, Лятното кино е строено преди 9ти... други неща като стадиона след. Не знам какви са ви опор
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А паметник на Борисов (великият вожд и баща на нацията) в парка? А храмов комплекс на ГЕРБ?
28
0
 
8
 
! Отговори
от стария Лозенец преди 4 години
Какви фермерски пазари в парка предлагат "гражданите" от околните села? Луди ли са?
27
0
 
8
 
! Отговори
Моляяя?! преди 4 години
Гражданите предлагат в Борисова да има фермерски пазари ли? Що за прoстотия и какви са тези граждани, от новодошлите със селската продукция с менте сертификати ли?Няма да я бъде тази!
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E как бе - 50-те не е ли бил омразния комунизъм.А Кривите огледала и Водния канал си ги имаше до 1989-та.Ама селяните, дошли в София след демокрацията, откъде да знаят това.
25
0
 
10
 
! Отговори
CAPS преди 4 години
Защо къпалнята Мария Луиза е частна собственост? Кой и кога я е приватизирал и занемарил?
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова, за Бога, само не пипай Парка.Всички видяхме какво направи с Граф Игнатиев.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как тогава много софиянци си спомняли атракциите от 50-те.Ами то ако тогава са били на 20 години, сега трябва да са на 90.Защо просто не напишете, че атракциите бяха през 80-те и 90-те години.Преди да дойде ДемокКрадцията.Аз също си спомням стария облик на Борисовата градина, която тогава се казваше Парка на Свободата и съм на 42 години.
22
0
 
8
 
! Отговори
Шишо Б. преди 4 години
Аз само не разбрах, този 1,5 м пръст, среден ли ще бъде? Mисля, че такъв ще да е най-добрият символ на отношението на общината към хората.
21
2
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
Паркът е построен 1878 и е кръстен ПАРК НА СВОБОДАТА в чест на Освобожедението на България от Турско робство. Никога не се е казвал БОРИСОВА ГРАДИНА.Просто е бил любимо място за разходка на Цар Борис III и брат му Кирил.Това го измислиха СДС през 1990, като си мислеха че е кръстен ПАРК НА СВОБОДАТА послучай Втората световна война.Ограмотете се малко преди да пишете глупости.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов и Фандъкова, дошли от околните села, съсипаха София.
19
4
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
"Нали през педесетте е бил див комунзъм и разруха, бе?"---Тази градина не е от 50те а от преди 9ти. Кръстена е на Цар Борис. Езерото, канала, заведението, лодките, лятното кино и т.н. са все неща от времето на Царство България. освен това не всеки има опорни точки като вас, червените, за да ни е черно-бяло в главите. Нашите майки и бащи са живяли и правили каквото могат, внимавайки да не кажат или погледнат някого на криво за да не свършат в някой лагер тип "белене".
18
1
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Най-хубавото в тази история е, че най-после ще построят подземен паркинг в София! Дано е за много коли и на поносими цени! И не е лошо, даже задължително, да построят във всеки квартал по 1-2 подобни паркинги!
17
2
 
0
 
! Отговори
Pst преди 4 години
До 16Ще се върнеш на 4 км.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали през педесетте е бил див комунзъм и разруха, бе? Нали сме били под съвеЦко робство тогава? Нали "овчарите" тогава са били на власт и само са крали, а народът е мизерствал?Ей, продажници! Внимавайте какво говорите, че си противоречите и ставате за смях!Скоро Народът ще грабне тоягата и много бързо ще си върнем и просперитета и спокойствието на "петдесете", защото вече много ни омръзнахте за 30 години!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то и за Графа обществено обсъждане,експертни съвети,комисии...Накрая не знаели,че дребноразмерните елементи/сиреч паветата/не могли да се нивелират.Да им се чуди човек при кой професор са учили.