Е-скутерите хванаха окото на крадците, поне 15 изчезнаха за дни

Те няма как да бъдат проследени, ако им падне батерията
27 авг 2019 09:03, Петя Славова
149
Е-скутерите хванаха окото на крадците, поне 15 изчезнаха за дни
Снимка: архив, Булфото

Най-малко 15 електрически скутера са били откраднати още в първите дни след пускането им по улиците в София. На 22 август сутринта столицата ни се събуди със 150 е-тротинетки, разположени по централни софийски улици. Столичани и техните гости харесаха скутерите, но крадци вече им вдигнаха мерника, пише "Монитор".

На пръв поглед, цената изглежда нормална – 1,50 за отключване на скутера и по 30 стотинки за всяка минута от ползването му. Когато се пресметне крайната сума обаче излиза, че да се наеме малката машинка е по-скъпо, отколкото да се вземе такси или да се наеме Spark.

Още по темата

Електрическата кола под наем е 0,29 стотинки на минута, като първите 12 минути струват 3,48 лева. За около километър и половина, които изминаваш за около 10 минути, цената на скутера излиза на 4,50 лева.

За да използват приложението за наемане, потребителите трябва да го изтеглят, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират.

В системата на предоставящия услугата за денса се струпали десетки сигнали за скутери, които трябва да бъдат докарани обратно в базата за проверка. Едва 3 от 18 се оказват реални: едни изобщо ги нямало на указания адрес, а от други били останали едва малка част от тях.

В близост до столичен мол вместо скутер имаше само части от GPS предавателя. Абсурдно звучи, но според системата една от тротинетките би трябвало да е в 6-то столично РПУ или в съседен имот, но при проверка на място, няма и следа от двуколесното. От компанията потвърдиха, че "много е възможно някой да ги е взел или скрил".

Технологията изисква хамалогия, ако смятате да изкарвате пари от електрическите джаджи. Скутерът тежи над 15 кг заради стоманената рамка и не е толкова лесен за зареждане, колкото продаващите се в магазините компактни събратя.

За да бъде устойчива, машината е подсилена, а батериите са по-мощни. "Джусърите", както се наричат зареждащите е-скутери, в момента получават по 4,20 лева, за да вземат от определено място тротинетката, заредят и отново оставят за ползване на следващия ден по улиците на София.  

Тротинетките са любими и на апашите по света. В края на юли мъж от Нова Зеландия бе осъден за кражбата на 50 скутера за периода януари-май тази година. 37-годишният крадец бе обвинен за нелегално прибиране на возила на стойност 37 500 долара, като го грози затвор от 1 година.

Голяма част от потребителите в мрежата коментират, че да откраднеш е лесно, тъй като при падане на батерията на возилото компанията няма как да го проследи. Само седмица след като бяха пуснати в Монреал, Канада, гражданите на града вече недоволстват от нововъведението. Голяма част от тротинетките се оставят на неправилните места, а "шофьорите" им карат без каски. Един скорошен пример за неправилно паркиране е зарязана на дъното на воден канал тротинетка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
8
 
! Отговори
Яжте банани! преди 4 години
До АнонименСметките за парно в София са нараснали средно с 200 лв. за сезона. Пазарна икономика, цените се определят от пазара, пазарът е най-добрият регулатор.
81
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 81Въпросните изкуфелници вместо да хвърлят пари през терасите, трябваше да си платят сметките.
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2018 г.
79
4
 
7
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
до анонимния със самолетите,да и после десетки милиарди заеми, които чак след 2010 успяхме да погасим напълно. Ето колко струваха тези ненужни самолети- живота и бъдещето на 3-4 поколения българи.
78
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското правителство взе заем да предплати на САЩ 1.2 милиарда долара за осем 50 годишни морално остарели самолета технологии от миналия век които не се знае дали изобщо някога ще бъдат доставени.
77
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 75За да има какво да ядат ***, българите трябваше да се гърбат на полето за 40 ст на ден.Това беше то социалистическото селско стопанство - конфискувана земя и ангария.
76
0
 
13
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Имам лична. Удобно е, но само по велоалеи. На грапав български път е кошмар. Кражбите бяха очаквани. Не сме за хубави неща :(
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 72Най-глупавите са селските одъртели бесепари-русофили като тебе.
74
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо: 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко 460 машини. Всичките получени от Русия на заводски цени срещу износ на български стоки и селскостопанска продукция.
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 67Ти пък си много богат.мрънкаща форумна отреппка.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Запад тези "превозни средства" не могат да се ползват по пътищата за МПС, защото за тях не се изисква шофьорска книжка, използват се само по алеите за велосипедисти !
71
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България с F-16 стана освен най-бедна в ЕС и най-глупава.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още Хан Крум е мислел енвайрънментъл и е забранил конските и волските каруци защото животните отделят CO2 емисии, а прабългарите са се придвижвали на дървени тротинетки които са били навсякъде по друмищата и всеки е могъл да си ги отключи със спежиална кука, и който открадне тротинетка Хан Крум му е рязал ръцете! Па ние затова сме станали велики и сме дали писмеността и компютеро на света, а сега крадат тротинетките! Закони, крумови закони трябва в тая държава!
69
4
 
6
 
! Отговори
df преди 4 години
До АнонименЕее *** няма да престанат да мрънкат, че не сле купили самолети от путин.
68
2
 
7
 
! Отговори
Грета Туненберг преди 4 години
Учениците да не ходят на училище. На протест! Да мислим за белите мечки!
67
7
 
3
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
до 67,ясно е, че си антибългарин, турче или руснак. А ако си българин и ги плещиш тези простотии, то господ да ти е на помощ, защото никой не обича ***.
66
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега да ви обясня защо тънете в бедност и мъки!Платиха се 2.2.млрд. за изтебители без никой да ви заплашва с война,които ще започнат да пристигат едва след 4 г./до сега никъде по света не е сключван толкова пр'осташки договор/,строят се скъпи магистрали по които започват ремонти след 1г.,сега се изхарчват едни пари за тротинетки които могат да се движат само по алеи за велосипеди,не по шосета и разрушени тротоари,министри крадат милиони безнаказано...защото не можете да си изберете правилните уп
65
1
 
4
 
! Отговори
До Българ преди 4 години
Наистина не си за такива неща
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цивилизования и не дотам цивилизован свят се отказаха от тях, защото не могат да ги опазят, ние тепърва ги въвеждаме / усвояваме средства.Самоубийци на две колела, които не познават и не спазват правилника за движение по пътищата. Задължително трябва да имат книжка, защото са МПС.
63
6
 
11
 
! Отговори
Българ преди 4 години
Хаха Бай *** не е за такива неща ;)