Нова идея: Лифтът до Копитото – подвижен ресторант

Архитект предложи идея за възраждане на линията към Витоша
5 сеп 2019 15:53,
29

Архитектът Десислава Димитрова създаде идея за възраждане на линията към Витоша и превръщането ѝ в подвижен ресторант със стъклени каюти.

Първият кабинков лифт в България спира да функционира преди години. Оттогава за хората, които са го използвали, той остава спомен и сега искат да го възродят.

"За мен най-важното е да се възроди нещо съществуващо и връзката между планината и града, обединявайки ги в един символ, който е едно от най-важните неща в създаването на нашата столица - водата", сподели архитект Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ София е единствената европейска столица, която има такава близост до планина.

"Ние не използваме достатъчно потенциална, който имаме за тази връзка с планината. Не е важно това да бъде просто ресторант, но и символ на града, така че да покажем на света, че ние можем да изградим нещо различно, което да преосмисли значението на връзката между града и планината", обясни архитектът.

Вариантите за функционирането на лифта са два. Единият е да бъде използван с бърз режим, така че просто хората да достигат до Копитото и това да отнема около 20 минути. Другата опция е да се използва по-бавно като ресторант и изкачването да трае час.

"Създадох този проект, без да имам конкретен инвеститор или задание. Направих го като самосезиране на един архитект, който вижда проблем и предлага свое лично решение. От тук насетне финансиране може да се търси както от европейски фондове, така и от частни инвеститори", посочи още Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Тази идея не е лоша, но съм в виждал по форумите още през 2012 година. Няма да е зле обаче казусът с този лифт да се вземе насериозно!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
туй да не го е родило банкянското или фандъчкатажестока идеяпо-голяма тъпня трудно може да се измисли
26
1
 
0
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 4 години
До 2 Ами на долната станция си имаше к.енефи още от преди Така, че преди да се качат ще ги ползват тях, после да наторяват гората...
25
1
 
8
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
Доста е *** идеята. Лифтът от Драгалевци до Голи връх не работи цяло лято, при положение, че е изграден. А тази ми говори за лифт, който тепърва ще се изгражда, там всичко е изгнило и ръждясало. Що не даде идея автобусите към Витоша до Алеко, до Златните мостове да бъдат през 10 Мин. в събота и неделя. И тук не е Китай, Япония или ОАЕ, за да се изгради в нормално време. Тук ще се изгражда 30 години, като краденето на европарите ще е уникално. А пропо, в държавата има специалист по лифтове!!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Малко ме съмнява тази идея. Подвижен и подскачащ ресторант, в който клиентите ще са изолирани за около час. А ако някой се задави? Липсата на тоалетна е друг проблем вече обсъден. Прекрасна атракция, няма що. Качваш се на планина и се тъпчеш предварително. А горе какво ще правиш на пълен стомах? А на слизане пак ли ще се тъпчеш? Или ще прибират туристите с разнебитени автобуси от крайградските линии?
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този лифт не беше за хора със слаби нерви. Много беше стръмен и висок. Ако решат да го възстановяват трябва да сменят стълбовете защото се държат на честна пионерска.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята е добра, може да се превърне в туристическа атракция. А такива в София почти няма. Това е ново, модерно и интересно. И в крайна сметка всякакъв тип съоражения е хубаво да се използват и обновяват, вместо да гният. Малко ли хотели, ресторанти, почивни бази бяха затрити и тънат в разруха!?
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще помоля най-учтиво селяните, които се дотътриха в София да не ръсят мозък в тази тема. Това е тема за софиянци.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тоя лифт нищо използваемо не е останало, трябва да се прави 100% наново.
19
3
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
Страхотна идея. Ако почнат повече хора да мислят креативно... би боло прекрасно!Чудя се кога ли някой ще се сети за термалните извори под и около София? Сигурно като изгорим всички въглища на света!? А можеше да е един уникален град!
18
6
 
4
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Тая архитектка да се прати да *** камъни на Белене. Какви идеи, какви пет лева. Лифтът ще е н а някой от наще и ще иска по 20 кинта в посока да има за бентли
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слагайте там един Макдоналдс, кфц, бъргъркинг, няколко вериги пици и си гледайте фалита после. Умници. Планината не е за лигльовци!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бира ще предлагат ли, щото като ми се при ходи по малка нужда, как ще стане!
15
5
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Че то лифт и сега си има. И автобус си има. Това, че са некадърници и "едни пари" ще вземат е друго.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо трябва да има лифт до копитото?да затворят пътят за автомобили, долу да направят голям паркинг и едни по кадърени автобуси да минават на всеки 5-10 мин в хубавите дни.а може и без автобус, който има желание за планина това не го спира.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз имам идеи - маратон по ски бягане по магистрала Тракия, стреляне по депутати по Витоша и ВДИГАНЕ НА СКАПАНИТЕ ЗАПЛАТИ, БЕ ВАЩА МАМА!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само това липсваше, чалгата да те подкара от лифта още. Що не го направите казино или бардак по-добре. Още по оригинални ще сте.
11
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Идеята е стара, проверете си статиите днес.бг.
10
1
 
17
 
! Отговори
вън Цеко от Алеко преди 4 години
А Цеко на Боко първия приятел знае ли за тая идея? Щото лифта е негов...
9
2
 
7
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи толкоз съм се смял и на статуята и на коментарите! Относно тоялетната има няколко решения! Едното го е дал номер 6 другото е като се стигне горна или долна точка кабинката намалява и ти тичаш до *** да свършиш кото има да вършиш! Ако се забавиш то ще хванеш кабината на следващото минаване! :))))))))))))))))) Инак това с дупката е добро решение! Така или иначе всичко в тая държава е оакано до немай къде ко пречи още нещо да се оака по пътя на кабинката!