SPARK може да напусне България след вандалските прояви

Само за една вечер са унищожени 7 коли
Обновена: 2 окт 2019 17:11 | 2 окт 2019 15:15, Нели Христова
161
SPARK може да напусне България след вандалските прояви
Снимка: Facebook

Само за последните 3 дни 15 автомобила на компанията за споделени електрически коли SPARK станаха жертва на вандалски прояви. Само през изминалата нощ са били унищожени 7 автомобила. Опити за кражби, счупени стъкла и дори умишлени катастрофи са сред посегателствата над превозните средства, променили напълно градската среда.

Заради зачестилите атаки от SPARK публикуваха изявление, в което изразяват притеснението си, че нападението е организирано и може да остане безнаказано. Ако това продължи да се случва, продължаването на работата на услугата в България е застрашено.

В момента тече разследване по случая, като голяма част от колите са в полицията и няма яснота, кога ще бъдат освободени.

"Загубите са сериозни и продължават да се увеличават, защото текат лизинги, застраховки и тези автомобили в момента не могат да се използват и не носят приходи за компанията", заяви пред журналисти Боян Бакърджиев от SPARK.

Ето какво написаха от SPARK във Facebook:

Уважаеми потребители, за съжаление се обръщаме към вас по неприятен повод. SPARK е обект на масирана и организирана атака от страна на неизвестни към момента извършители. Само за последните три дни 15 автомобила от услугата са обект на груби вандалски прояви, опити за кражби, изпочупени стъкла и дори умишлени катастрофи. Извършителите действат организирано, с притеснително чувство за безнаказаност, като интензитетът на атаките им расте с всеки изминал ден.

За втори път откакто услугата SPARK оперира в България сме изправени пред подобен проблем. Предишният случай беше преди година и тогава взехме решението да не повдигаме публично темата, защото вярвахме, че подобни проблеми, дори и от толкова крайно естество, са временни и подлежащи на бърза корекция. В момента даването на публичност е наложително, защото очевидно става въпрос за добре подготвено и организирано престъпление, в голям мащаб, който би могъл да доведе до невъзможност за по-нататъшно предоставяне на услугата за българските ни клиенти.

За малко повече от две години, компанията за споделени автомобили SPARK реално промени градската среда, като даде възможност на десетки хиляди софиянци да ползват над 230 чисто нови изцяло електрически автомобили на достъпна цена. Услугата ни даде възможност на жителите и гостите на София да се убедят лично в предимствата на споделената икономика и електромобилността. С дейността си SPARK директно помага за решаването на едни от най-сериозните проблеми на жителите на София замърсения въздух, задръстванията и шума.

Разчитаме, на бърза и ефективна намеса на компетентните органи да преустановят този зловещ вандализъм и да разкрият неговите извършители.

Обръщаме се и към нашите над 50 000 потребители в София да съобщават за всяко посегателство, което забележат, и да сигнализират за всяко съмнително поведение на хора около автомобилите на SPARK. Всъщност ние сме просто оператор и организатор на услугата, а колите служат на гражданите на София.

Екипът на SPARK ще окаже пълно съдействие на разследващите органи, като в допълнение ще проведем и собствено разследване.

SPARK e литовско-българска смесена компания, която оперира в няколко държави в Европа, но никъде досега не сме се натъквали на такова арогантно посегателство срещу собствеността.

Вярваме, че с подкрепата на огромната общност на SPARK и на официалните власти ще успеем да съхраним София като град, в който надеждно може да се инвестира в иновативни услуги и нови бизнес модели, които подобряват градската среда за всички.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Весел 117Тогава е било ребния народ срещо властелина ... Сега е властеина, срещо якой, който идева навън. Не си мисли, че дребни шофърчета могат да се епрчат пред големите пари. Ще ги намират във варели после ...
113
2
 
10
 
! Отговори
Шишо бакшишо преди 4 години
Е то се знае кои са поръчители само треба да ги привикат от милицията и да ги посъветват
112
1
 
25
 
! Отговори
Весел преди 4 години
Преди 250 год.хората са палили и разбивали първите тъкачни станове. Уви, бъдещето не можеш да спреш. Така че, драги наемници вие ще загубите, просто отлагате с малко.
111
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехее, няокой с цел печалба не си плаща каското, па се сърди. Май има грешка в изчисленията. Абе аз ли съм единствения балък който дава хиляди левове за каско всяка година?
110
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това като удари 500 цикъла на батерията освен да го зе**еш в някой канавка всеки спарк, за друго вече не става.
109
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всъщност ние сме просто оператор и организатор на услугата, а колите служат на гражданите на София."Всъщност вие само си прибирате печалбите, нали, та ако може някой да ви свърши работата. Па сложете си камери по колите с директен стрийминг към клауд. Па разследвайте си сами. Па застраховайте се по-добре. Ама така ще трябва да платите едни пари, нали? Друго си е клиента, дето ви плаща, да ви спести и тия пари, хахахах. Не се учудвам, че е българско-литовска компанията...
108
3
 
35
 
! Отговори
Ммм преди 4 години
Докато в Дания си оставят ключовете от домовете в кутии до врата, тук не можеш и тротинетка да опазиш
107
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ново под слънцето. Простаците се събрали да утрепят тези, които са казали, че Земята се върти.
106
25
 
8
 
! Отговори
баси лузерите преди 4 години
Тия, дето искате Спарка - що не се вдигнахте 30 год за да имате нормална, просперираща, некорумпирана, неносеща тежко социалистическо минало, нямаща никакви демографски кризи, етнически проблеми, финансови кризи, страна.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ми6 108А до колко знаеш,че данните ти от НАП са защитени?Дали?И вярваш,че няма начин ако иска някой да се скрие зад чужда сметка и регистрация?Или не живееш в България,или все още вярваш в дядо Мраз!
104
19
 
9
 
! Отговори
mi6 преди 4 години
Доколкото знам, за да вземеш кола, трябва да си регистриран потребител и се регистрираш с банкова сметка, това за умишлените катастрофи.Отделно се съмнявам тези автомобили, които са предоставени за обществено ползване да нямат пълно каско, а в същото време относно вандалските прояви, почти на всяко кръстовище в София има камери, и съответните органи при подаден сигнал следва да вземат необходимите мерки.Като цяло каква е целта на тази публикация, скрита реклама?
103
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спарк в капиталистически държави може.В България комунизма си стои,същите другари са на власт,но е частен социализъм а не държавен като преди 1989г.Нито Спарк,нито Юбер,нито тротинетки ще просперират в комунистическа държава Вандалия!
102
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
До ми6щото съм на години и съм на преглед.Не мога да се разправям цял следобед.Ако бех с 20 г. по-млад-добре,ама не съм!
101
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда - България е нормална, просперираща, некорумпирана, неносеща тежко социалистическо минало, нямаща никакви демографски кризи, етнически проблеми, финансови кризи, страна ... на която й лиспва сивата икономика :)
100
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ги хванта, ама не по 3 месеца условно и глобичка 300 лева, ами да му ашият 100 000 лева на кола, за обезщетение, че да си изпее, кой го е пратил...
99
0
 
49
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Същото е и с тротинетките за споделено пътуване.Явно са засегнали интересите на някого.Не случайно от ЛетищеСофия няма денонощен автобусен транспорт въпреки,че имачетири денонощни линии...
98
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега ги хванете тея и ги обуйте, да платят 500 000 лева обезщетения и прочие, че да не може цял живот и обувки да си позволи после ...
97
21
 
4
 
! Отговори
Шенко преди 4 години
На всички дет ш а им липсва спаркса предлагам извозване. Имам една помпичка дет сам я вързал на мигача, колкото мигача пусна толкоз дигам сметката. За всички дет реват против такси гилдията да маат крачоли пеша
96
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пред години имаше протест, а пред камери 20 бакшиша крещяха, че ще "заколят", "убият", "отрепят", една комапния, кято реши, че няма ще дава по-ниски тарифи.Извинявам се, но ако това беше в друга страна, поне по 5 години, зарад заплаха за убийство, за 20те *** .... Ама нет! Болгрария ...
95
1
 
67
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Това е дело на таксиджийската мафия. За съжаление, това сигурно ще остане без последствия, защото има чадър отгоре. Много транспортни фирми са на дупетати и пр. величия. Не намериха вратичка да ги изгонят легално както Убер и затова - криминално. Никой не го е грижа за удобството на гражданите, чистия въздух, задръстванията и др. глупости. Овцете трябва да са притиснати, да нямат избор и да се стрижат лесно. Унищожиха БДЖ-то заради автобусните фирми. За мутренска държава като нашата, това е.